Skocz do zawartości

Silnik centralny a czujnik hamowania

Reichard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Stoję przed wyzwaniem jakim jest przerobienie roweru mojej żony na e-bike. Po przewertowaniu internetu ustaliłem, że najlepszy (ze względów praktycznych i estetycznych) będzie tu silnik centralny. Wielu polskich sprzedawców oferuje silniki 8FUN z komputerem Bafang i nie starając się szukać daleko uznałem, że wybór ten będzie wystarczający. Problem mam za to z hamulcami. Oryginalnie w rowerze żony są hydrauliczne hamulce tarczowe Shimano Deore i manetki I-Spec. Czy ten system wymaga czujnika hamowania i, jeśli tak, czy będzie możliwe jego zainstalowanie w sposób kompatybilny z hydraulicznymi klamkami Shimano?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W moim haibiku z yamaha nie mam zadnego czujnika hamowania bo nie jest potrzebny.Tez mam hydrauliczne hamulce.Jak przestaje krecic korba to silnik przestje wspomagac.Sam silnik w sobie ma czujnik nacisku ,karencji i to wystarcza.Mysle ze czujnik hamowania potrzebny jest tylko w rowerach typu custom z mocnymi silnikami w piascie ktore moga napedzac rower bez krecenia korba.Centralne silniki wszystkie czujniki maja w sobie.Na zewnatrz jest tylko czujnik obrotu kola zamontowany w okolicy tylnego trojkata ramy.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 18.03.2018 o 17:34, Reichard napisał:

Czy ten system wymaga czujnika hamowania i, jeśli tak, czy będzie możliwe jego zainstalowanie w sposób kompatybilny z hydraulicznymi klamkami Shimano?

Nie wymaga, ale przydaje się. Tak, możliwy jest taki montaż - ja zrobiłem partyzancko na trytykę i taśmę McGyvera. Przejechane ponad 300 km i czujnik hamowania działa :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Kup tongshenga , nie wymaga czujnika hamowania bo ma czujnik nacisku