Skocz do zawartości

Czy uda zamienić się koła 26 na 27,5?

nowikone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

pytanie jak w temacie, czy do mojego poczciwego górala udałoby wcisnąć się większe koła? Czy taka operacja w ogóle ma sens pod względem finansowym? Czy lepiej rozważyć kupienie używanego roweru ? Załączam zdjęcie obrazujące możliwości ramy :D

20180316_093252.jpg
Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Większe koła na pewno wejdą. Może być gorzej z oponami. Będzie konieczne zmniejszenie rozmiaru. Czyli rower byłby mniej w teren, a bardziej do miasta i na łatwe ścieżki.

Trochę prześwitu jest potrzebne, aby przepuszczać błoto i piasek latające na wertepach. Jeśli opona wejdzie na styk, kamyki mogą z czasem zeszlifować lakier, a potem wziąć się za ramę.

Jeśli chodzi Ci o większą przyczepność, załóż grubszą oponę z przodu. Jeśli o mniejsze opory toczenia, załóż cieńszą/mniej agresywną z tyłu.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Ja w swoim lapierre z 27,5 przeszedłem na 29 ale wiązało się to z wymiana amora. O ile z przodu spokojnie mam oponę o szerokości 2,25 o tyle z tylu max co mi wchodzi to 2.1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

przypuszczam, że Twój lapierre mógł być "bardziej gotowy" na taką zmianę, mój rowerek to już ponad 10 letni gary fisher, wtedy królowały koła 26 :D 

myślałem żeby wstawić mu sztywny widelec i zrobić rowerek do śmigania po mieście i niewymagających ścieżkach :) 

Opublikowano
2 minuty temu, nowikone napisał:

przypuszczam, że Twój lapierre mógł być "bardziej gotowy" na taką zmianę, mój rowerek to już ponad 10 letni gary fisher, wtedy królowały koła 26 :D 

myślałem żeby wstawić mu sztywny widelec i zrobić rowerek do śmigania po mieście i niewymagających ścieżkach :) 

Jak tak to myślę, że wejdzie i jakieś lekko uterenowione oponki lub semislicki pakuj.

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, nowikone napisał:

Do tego nie trzeba zmieniać kół. Różnica między 26" a 27.5" jest za mała pod względem wydajności, aby w to inwestować. Zakładasz bardzo płaskie, grube semi-slicki i masz gotowe rozwiązanie.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
  • Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Do tego nie trzeba zmieniać kół. Różnica między 26" a 27.5" jest za mała pod względem wydajności, aby w to inwestować.

Zgadzam się całkowicie. Jeśli rower ma służyć do rekreacji nie szedł bym w większe koła. W zamian tą kasę można spożytkować na coś innego poprawiającego komfort jazdy.

Opublikowano

Różnica między 26 a 27,5 to 3cm na średnicy. Miałem kiedyś okazję to dokładnie zmierzyć. 

• Pomógł 1
Opublikowano
4 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał:

Do tego nie trzeba zmieniać kół. Różnica między 26" a 27.5" jest za mała pod względem wydajności, aby w to inwestować. Zakładasz bardzo płaskie, grube semi-slicki i masz gotowe rozwiązanie.

Wydaje mi się, że zdecyduję się na takie właśnie rozwiązanie.

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, temat uważam chyba za wyczerpany  :) .

Opublikowano
42 minuty temu, firefoks napisał:

Jak chcesz 27,5 cala to jest wyprzedaż na Diamondback w Merlinie

Kupowałeś kiedyś w tym sklepie? Kolegę zainteresował karboniak :)

Opublikowano

Kupowałem w tym sklepie kilkukrotnie (6-7 razy) ale drobniejsze rzeczy, np. buty, korbę, przerzutkę.  Zawsze było bez problemów ale jak jest z całym rowerem - tego nie wiem.

Opublikowano
Dnia 16.03.2018 o 13:42, remigiusz napisał:

Różnica między 26 a 27,5 to 3cm na średnicy. Miałem kiedyś okazję to dokładnie zmierzyć. 

Coś słabo Ci wyszło. :)

584 - 559 = 25 mm

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Kochani,

Odgrzebuje wątek bo....
Kupiłem w komisie rower swojej córuni. To Merida Juliet 400 z 2017 r. na kołach 26 cali. Dziś na próbę wrzuciłem do niej koła z roweru mojej żony. Oto efekt:
Co myślicie?

Juliete_275_2.jpeg Juliete_275_1.jpeg Juliete_275.jpeg

Najważniejsze - nic nie obciera. Koło 27,5 na oponach 2.2. 
Teraz nie wiem jak to się będzie zachowywać na błocie. Czy bardzo będzie się zapychać i czy będą problemy. I generalnie - czy warto. Właścicielka ma ok 150cm wzrostu. Zastanawiam się nad przeplecieniem obecnych kół na 27.5 na szerszych obręczach dartmoor sniper albo jakichś alexrims bo piasty deore, tarcze wolałbym zostawić.

Jest jeszcze jedna opcja, że zostanę przy 26 ale włożę 2.2 Cross-King bo obecnie są 2.0 semislick meridy.

Edytowane przez majster-b