Michał123 Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 Witam. Mój problem przedstawia się następująco. Mimo oddania roweru do serwisu, w którym rzekomo zmienili mi klocki i odpowietrzyli układ (nie mam zestawu do odpowietrzania) to klamka jest gumowata. Rower hamuje dobrze, zresztą będzie jeszcze lepiej, bo klocki jeszcze nie dotarte, ale czy da się coś zrobić z tą klamką? A może to taka charakterystyczna cecha tych hamulców? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Kruk Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 A jaki model masz tych SLX'ów? Jeśli m675 to miałem taki hebel i w sumie było tak, że luz klamki - łapanie tarczy - modulowanie siły hamowania. Servo wave jest charakterystyczny, trochę gumowaty, kwestia jak bardzo gumowatą masz klamkę. 1
firefoks Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 Klamka gumowata to zapowietrzony układ. Zestaw do odpowietrzania Shimano kosztuje ... 70 gr. Do nabycia w każdej aptece 1
Michał123 Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Opublikowano 15 Marca 2018 Tiaa tylko chodzi o to, że on dopiero był odpowietrzony i faktycznie jest trochę lepiej no ale spodziewałem się że klamka będzie bardzo twarda a tu tylko taka mała poprawa... Jakby się uwziąć to trzema palcami można docisnąć do chwytu i nie wiem czy źle mi to odpowietrzyli (w co wątpię, bo rowerek był w sprawdzonym serwisie) czy po prostu ten model tak ma. 19 minut temu, Kruk napisał: A jaki model masz tych SLX'ów? Jeśli m675 to miałem taki hebel i w sumie było tak, że luz klamki - łapanie tarczy - modulowanie siły hamowania. Servo wave jest charakterystyczny, trochę gumowaty, kwestia jak bardzo gumowatą masz klamkę. Taak to chyba m675 19 minut temu, firefoks napisał: Klamka gumowata to zapowietrzony układ. Zestaw do odpowietrzania Shimano kosztuje ... 70 gr. Do nabycia w każdej aptece A nie wiedziałem, że w aptece mają produkty shimano...
Michał123 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Opublikowano 16 Marca 2018 No cóż pozostaje mi próba samodzielnego odpowietrzenia i się zobaczy... Dzięki i pozdrawiam
Gość Opublikowano 16 Marca 2018 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Faktycznie klamka nie powinna cofać się aż tak głęboko ale heble Shimano maja to do siebie, że twarde jak kamień nie są. Polecałbym zakupić zestaw do odpowietrzania, np. taki: http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrzania-shimano-full-i6957789559.html Proces jest banalnie prosty. Broń Boże nie generalizuje ale po moich doświadczeniach z serwisami podchodzę do nich bardzo sceptycznie. Ja na dzień dzisiejszy posiadam SLX M 7000 i są odrobinę gumowe ale hamują znakomicie. Edytowane 16 Marca 2018 przez Gość
Pietern Opublikowano 16 Marca 2018 Opublikowano 16 Marca 2018 Można taniej; http://allegro.pl/odpowietrzanie-hamulcow-shimano-lejek-i7111663436.html Albo u Chińczyka.
Michał123 Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Opublikowano 16 Marca 2018 Dzięki, ten sam zestaw chciałem zakupić, a teraz na sezon chciałem się usamodzielnić jeżeli chodzi o serwis. Zawsze jest ta satysfakcja...
Gość Opublikowano 16 Marca 2018 Opublikowano 16 Marca 2018 Na upartego wystarczą Ci dwie strzykawki i kawałek wężyka. Stąd stwierdzenie, iż dostępny w każdej aptece.
Rekomendowane odpowiedzi