Skocz do zawartości

3 propozycje pierwszych butów szosowych. Które brać?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chcę kupić buty SPD SL, pierwsze w życiu. 

Pierwsze z proponowanych, to "najpodstawowszy" z podstawowych modeli Shimano: http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/road/18ss_006rp1.php - do kupienia za 230 pln. Nie powalają sztywnością (6 na 12 w ichniejszej skali sztywności), ale są za to dość komfortowe, mają możliwość zamontowania także bloków MTB SPD, więc potencjalnie mógłbym w tych samych butach obskoczyć oba swoje rowery, jak mi coś takiego strzeliło do głowy. 

Drugie, to Bontragery https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/odzież-rowerowa/odzież-rowerowa/buty-rowerowe/buty-szosowe/buty-szosowe-bontrager-circuit/p/13265/?colorCode=grey - te z kolei mają sztywność 8 na 14, regulację górnego zapięcia za pomocą żyłki i systemu BOA, również można zamontować w nich tak bloki SPD SL jak i SPD. Do kupienia za 275 pln.

Trzecia opcja, to Shimano R321. Takie: https://dotsport.pl/shimano-sh-r321-buty-rowerowe-szosa-niebieski.html Sztywne jak fiks, 12/12. Bez opcji na bloki SPD, tylko SPD SL. Tyle, że mam na myśli używane. W dobrym stanie, za 380 pln. Podobają mi się bardzo, a ja jestem straszny gadżeciarz jeśli idzie o stylówę. Boję się tylko, że poprzedni właściciel zrobił sobie z nimi termoutwardzanie do swojej stopy, i na mojej mogą nie leżeć wybitnie. Poza tym - to używka. But używany. Hello.

Które brać? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

But to tak jak majtki - brałbym nowe :)
+ brałbym sztywniejsze jeśli da się w ogóle jakoś dwa modele odrębnej marki w tym parametrze porównać

Nie kupuj oczami - ja też tak mam :) - kupuj głową !  

pozdr

Opublikowano

Nie brałbym się za używane buty, popieram @Marek Karnecki i jego tezę. ~
Mnie osobiście najbardziej podchodzą podstawowe Shimano ale w kolorze Neon yellow. Te niebieskie (najdroższe w ogóle nie są w moim guście)

Pytanie jest zasadnicze jak i w temacie rowerowym - jaki masz założony budżet, rozmiar stopy (czyt. cm wkładki) i oczekujesz aby miały możliwość wpięciu bloków również mtb czy jest to temat poboczny.

Co do sztywności to osobiście nie pchałbym się w buty szosowe o niskiej skali sztwności. Dla porównania w swoich butach mtb których używam do szosy (Shimano sh - xc 9) skala sztywności wynosi 12/12....w bucie szosowym oczekiwałbym osobiście podobnego wyniku bo w przeciwnym wypadku czymże będzie różnica między butami mtb z maksymalną w swojej skali sztywnością a butami szosowymi spd-sl ze sztywnością 6/12  ? 

Bo rozumiem, że kupujesz buty szosowe po to aby mieć maksymalne przełożenie mocy i komfortu poprzez podparcie na szerszej płaszczyźnie.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Antyszprycha napisał:

Dla porównania w swoich butach mtb których używam do szosy (Shimano sh - xc 9) skala sztywności wynosi 12/12....

W Shimano skala sztywności kończy się na 11 ;)

Tylko w szosowych Shimano skala jest o 1 punkt wyższa i wynosi obecnie 12.

Im sztywnieszy but szosowy i MTB tym jest lepszy transfer mocy. Jednak należy pamiętać,że bardzo często wysoka sztywność buta ma wpływ na mniejszy komfort i do tego trzeba przyzyczaić nogę. Dlatego odradzam na początek kupowanie tak sztywnych butów. Tego nie odczuje się po godzinie jazdy, ale przy dłuższych dystansach istnieje duże ryzyko. 

Posiadam do MTB dwa modele butów o dwóch skalach sztywności: Shimano 11/11 i Bontrager 7/14. Różnica sztywności odczuwalna, ale i dwa rózne pozomy komfortu. Na krótkich dystansach mam wrażenie, jakby buty Shimanos ame jechały, ale na dłuższych zdecydowanie bardziej komfortowe są Bontragery. 

Inną sprawą jest fakt,że nie do końca wiadomo co kryje się pod wskazanymi przez producentów skalami. Każdy z nich ma swoją. Dlatego czasem najlepiej zacząć od butów usytuowanych w średniej skali twardości i po jakimś czasie samo wyjdzie, czy potrzebujemy sztywniejszych, czy też bardziej komfortowych.

11 godzin temu, Łabędź napisał:

Trzecia opcja, to Shimano R321

Używane od razu bym skreślił. Z bardzo prostej przyczyny - to są buty typu Custom Fit, co oznacza że są temperaturowo dopasowywane do stopy użytkownika. Jest to super sprawa,bo moje Shimano takie są i dzięki temu komfort użytkowania poszedł w górę. Nie ma nic lepszego jak idealnie dopasowana wkałdka icholweka buta. Przy używanych istnieje jednak ryzyko,że były formowane do stopy poprzedniego właściciela i kolejne poddawanie ich teperaturowemu formowaniu może się nie udać.

@Łabędź jaki rozmiar szukasz?

Od biedy do butów szosowych możesz wsadzić taki adapter: https://rowerplus.pl/bloki-do-pedalow/62-xpedo-xpr-bloki-pedalow-adapter-spd-do-butow-szosowych.html?s=1 i używać ich z blokami SPD.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
13 minut temu, Franz Mauer napisał:

W Shimano skala sztywności kończy się na 11 ;)

O, to dlaczego np te, podobnie jak buty @Antyszprycha, mają 12: 

https://bike.shimano.com/en-EU/product/apparel-accessories/s-phyre/SH-RC900.html

Godzinę temu, Antyszprycha napisał:

kupujesz buty szosowe po to aby mieć maksymalne przełożenie mocy i komfortu poprzez podparcie na szerszej płaszczyźnie.

Owszem. Ale jednak nie chciałbym na razie inwestować w buty więcej niż 400 PLN, a w tym budżecie to raczej nie powinienem liczyć na 12/12... Nie wiem czy jest zresztą sens na początek doświadczeń z SPD tyrać od razu obuwie z górnej półki, jak na ten moment to będzie dopiero oswajanie się z tym rozwiązaniem... 

Możliwość zastosowania oprócz bloków SPD SL także SPD to dla mnie kwestia drugorzędna, choć mile widziana. Ale na pewno nie warunek konieczny. 

2 godziny temu, Marek Karnecki napisał:

But to tak jak majtki - brałbym nowe

Z tym jednak pełna zgoda - po przespaniu się z tematem zrezygnowałem z pomysłu używek. Tylko nowe wchodzą w grę. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Łabędź napisał:

O, to dlaczego np te, podobnie jak buty @Antyszprycha, mają 12: 

jego buty mają 11/11, szosowe właśnie 12/12.

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/sphyre/18ss_002xc9.php?pSccontentsPro

Wjedź na stronę https://sportstore.pl/pol_m_SPORTY-LETNIE_BUTY-rowerowe_SZOSOWE-3642.html To jest outlet z nowymi butami. Często u nich kupuję fajne buty w dobrych cenach i oczywiście z gwarancją ;) Co prawda rzadko trafiają sim się super nowości, jak to w outlecie, ale np. dla przykłądu mają butu Enduro Bontrager Rythm black/orange w cenie o 200 zł niższej niż w sklepach.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

do tego trzeba przyzyczaić nogę. Dlatego odradzam na początek kupowanie tak sztywnych butów. Tego nie odczuje się po godzinie jazdy, ale przy dłuższych dystansach istnieje duże ryzyko. 

czasem najlepiej zacząć od butów usytuowanych w średniej skali twardości i po jakimś czasie samo wyjdzie, czy potrzebujemy sztywniejszych, czy też bardziej komfortowych.

Też tak właśnie podsuwa mi moja intuicja. :) Stąd takie a nie inne wybory.

Przy używanych istnieje jednak ryzyko,że były formowane do stopy poprzedniego właściciela i kolejne poddawanie ich teperaturowemu formowaniu może się nie udać.

Też tego właśnie się obawiam. Ale nawet gdyby ten problem nie istniał, to i tak już wyłączyłem się z pomysłu używanych butów. Będą nówki i już. ;)

35 minut temu, Franz Mauer napisał:

Wjedź na stronę https://sportstore.pl/pol_m_SPORTY-LETNIE_BUTY-rowerowe_SZOSOWE-3642.html To jest outlet z nowymi butami. Często u nich kupuję fajne buty w dobrych cenach i oczywiście z gwarancją

Tak, pamiętam o tym sklepie od czasu jak wspominałeś o nim przy jakimś innym wątku i śledzę na bieżąco. 

jaki rozmiar szukasz?

Zazwyczaj noszę 41, a długość stopy wynosi mi 267 mm. Więc w Shimano to właściwie wypada 43, a w Bontragerach zdaje się że 42, jeśli się nie mylę. 

Opublikowano (edytowane)

Weź S-Worksy ; ) 

Tanio i solidnie :D albo Suplest ; )

suplest-shs-edge3-road-slv-ylw-17.thumb.jpg.084120699b8fec6a30958de35be1532d.jpg

Edytowane przez MadOnion
Opublikowano

@Łabędź jako że jestem posiadaczem modeli: R078, RP2, RP5, postaram się przybliżyć tobie temat. 

W poruszaną sztywność nie wnikałbym wogóle,  gdyż skala sztywności jest tylko zmieżalna w laboratorium Shimano. W praktyce wszystkie są sztywne na tyle aby nie móc biegać w nich na 100m oraz na tyle sztywne żeby odczuć dobrodziejstwo buta SPD-SL. Model R078 jest bardzo zbliżony konstrukcyjnie do RP2 oba są bardzo wygodne ponieważ mają system zapinania na rzepy. RP5 są ponad dwa razy droższe od pozostałych. Ale lepsze dwa razy napewno nie są. Klamra po zapięciu jest wyczuwalna co moim zdaniem jest niedopuszczalne przy takiej cenie. Patent ze zintegrowanym językiem w RP5 zasługuje na pochwalę. Na zimniejszenie dni lepsze są RP5 gdyż R078 oraz RP2 są lepiej wentylowane. 

Co zaś tyczy się używek osobiście odradzam aczkolwiek R078 sprzedaje. Hehe

Opublikowano
2 godziny temu, MadOnion napisał:

Weź S-Worksy ; ) 

Tanio i solidnie :D albo Suplest ; )

suplest-shs-edge3-road-slv-ylw-17.thumb.jpg.084120699b8fec6a30958de35be1532d.jpg

Hahaha, żartowniś. :P

Opublikowano
24 minuty temu, GBike napisał:

W praktyce wszystkie są sztywne na tyle aby nie móc biegać w nich na 100m oraz na tyle sztywne żeby odczuć dobrodziejstwo buta SPD-SL.

No właśnie, tak się spodziewam. Więc na początek coś ze średniej półki będzie w sam raz.

Opublikowano

Jakoś nie zgodze się z @GBike ,bo różnicę odczuwam dużą różnicę w sztywności miedzy moimo Bontragerami a Shimano. Sztywność Shimano przekłąda się u mnie na efektywnosć pedałowania. Jednak jak pisałem, na dłuższe trasy bywają niewygodne dla stopy. 

Opublikowano

ja również odczuwam sztywność na przykładzie swoich butów od Shimano, oba do MTB. Te ze sztywnością 11/11 sprawiają trudność podczas kucania bo podeszwa w ogóle się nie gnie. A i zgodze się, że różnica podczas pedałowania jest odczuwalna ale musi być wtedy też stopa mocno dopięta w bucie

Opublikowano
1 godzinę temu, Łabędź napisał:

No właśnie, tak się spodziewam. Więc na początek coś ze średniej półki będzie w sam raz.

Zapomniałem napisać że RP3 maja pod dziwnym kątem wszytą klamrę co powoduje nierownomierny docisk na stopie. Jak dla mnie jest to lipa ale może mam koślawe stopy. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja przymierzałem shimano RP3 i RP5 i były nie wygodne.  W dechatlonie były Giro za 230 zł i były idealne tylko niestety kolor żółty nie przypadł mi do gustu. Przymierzałem również nowy model od btwina te najtańsze za 220 zł i też są bardzo wygodne i rozważam ich zakup w kolorze granatowym jako pierwsze buty szosowe. Tylko nie wiem jakie pedały wybrać czy shimano R540 za 149 zł czy np kellys rapid za 109 zł

• 3 lata później...
Opublikowano

Cześć. 

Podepnę się pod temat. Jeździłem cały czas na pedałach SPD w rowerze szosowym. Wynikało to z tego że jeżdżę też na MTB i nie chciałem kupować dodatkowych butów. Jednak stwierdziłem czas pójść na przód i kupiłem buty i pedały SPD SL. 

W czasie jazdy faktycznie rewelacja, odczuwalna różnica. Problem tylko mam z ruszaniem, kiedy chce szybko ruszyć np. włączając się w ruch. SPD są dwustronne, SPD Sl jednostronne, przy każdym postoju się odwracają. Przy SPD jednak ruszając nie trzeba było się od razu wpinać ponieważ but się trzymał pedała, przy SPD Sl but jest śliski i nie da się pedałować bez wpięcia. Jak sobie z tym radzicie? 

Z góry dzięki. 

Opublikowano

Po jakimś czasie zadziała "pamięć mięśniowa" i będzie lepiej, ale jakiś delikatny dyskomfort zawsze będzie. W SPD jednak łatwiej się wpinać, ale po jakimiś czasie skakanie pomiędzy systemami przestaje być problematyczne i łatwiej jest "łapać" pedał SL.