Skocz do zawartości

Modernizacja roweru Merida Big Seven 100 2017

Ruter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co Ci w tym rowerze najbardziej przeszkadza? 

Wymiana kół na lekkie jest zawsze odczuwalna. Może amortyzator na powietrzny wymienić? Pedały na spd? Pytanie, czego oczekujesz od tego roweru i ile chcesz wydać na modernizację.

Opublikowano (edytowane)

może zająłbym się

-Przednią korbą

-Przednią przerzutką

-Wymiana póki co klocków z żywicznych na półmetale ? *Pózniej może wymiana całego układu hamulcowego ? Proszę podać jakiś model z tarczami itp

- Pedały też można wymienić *Tylko proszę nie spd nie czuję tego :/

Amortyzator jakoś mi nie przeszkadza obecnie...Nie jezdziłem na lepszym nie mam innego spojrzenia.

Co do wagi nie zwracam na ten aspekt zbytniej uwagi..W końcu treningi siłowe dają poczucie obojętności :D

Edytowane przez Ruter
Zapomniana wstawka ;d
Opublikowano
9 godzin temu, Ruter napisał:

może zająłbym się

-Przednią korbą

-Przednią przerzutką

-Wymiana póki co klocków z żywicznych na półmetale ? *Pózniej może wymiana całego układu hamulcowego ? Proszę podać jakiś model z tarczami itp

- Pedały też można wymienić *Tylko proszę nie spd nie czuję tego :/

Amortyzator jakoś mi nie przeszkadza obecnie...Nie jezdziłem na lepszym nie mam innego spojrzenia.

Co do wagi nie zwracam na ten aspekt zbytniej uwagi..W końcu treningi siłowe dają poczucie obojętności :D

Jak najbardziej, zacznij od korby, przerzutki przedniej nie odczujesz tak bardzo, chyba, że idziesz w 2x z przodu, to raczej wymiana będzie koniecznością.

Później zająłbym się tylną, manetkami, kasetą, łańcuchem.

Klocki wymień, ale dopiero jak się będą nadawały do wymiany, zużyj te co masz.

Amorek zostaw sobie na później, a na całkiem później koła...

Wymiana na lżejsze i sztywniejsze robi robotę...

Opublikowano

Generalnie te klocki zalałem jakimś smarem i po próbach odtłuszczenia dalej są z nimi problemy ;/ Więc raczej na bank do wymiany

Ps: Może jakieś szczegóły co do osprzętu ? :D W co pójść z góry dzięki

Opublikowano

Korba ze zintegrowaną osią - jeśli będziesz zmieniać. Chcesz zostawić 3 blaty i system 9-rzędowy czy chcesz przejść na np. 2x10, 2x11, 1x11? Jakim budżetem dysponujesz?

Opublikowano

Mi zmiana napędu na 2x10 baaardzo uprościła życie i polecam gorąco.

Opublikowano

Budżet jest tutaj mniej istotny / Lecz nie wiem czy zmiana blatów mi jest potrzebna.Lubię na prostej wykręcić dużą prędkość wiem ze im mniej tym słabiej :/

Opublikowano

Więc zostań przy trzech ale ze zintegrowaną osią. Lecz ja najpierw bym pojeździł i choć trochę zjechał obecne komponenty i wymieniał to co się najbardziej zużywa.

Opublikowano
Dnia 16.03.2018 o 21:43, zibi_j1 napisał:

Mi zmiana napędu na 2x10 baaardzo uprościła życie i polecam gorąco.

Mi też... A zacząć można od 2x9... jak choćby ja zacząłem.

21 godzin temu, Ruter napisał:

Budżet jest tutaj mniej istotny / Lecz nie wiem czy zmiana blatów mi jest potrzebna.Lubię na prostej wykręcić dużą prędkość wiem ze im mniej tym słabiej :/

To 2x też obleci... 38T zębatka i będzie spoko, przy trochę lepszej wyższej kadencji...

To jest to przemyślenia.

Są odpowiednie kalkulatory doboru przełożeń w necie.