pecio Opublikowano 9 Grudnia 2019 Opublikowano 9 Grudnia 2019 W Garminie prędkość jest mierzona albo z GPSa albo z zewnętrznego czujnika. Z GPSa musisz trochu pojeździć aby system sam się skalibrował i zapewniam Ciebie ,że robi to w porównaniu z czujnikiem bardzo precyzyjnie. Błąd pomiaru jest bardzo mały oczywiście jak po lesie gęstym nie jeździmy.Osobiście polecam na koło czujnik po ANT+. Nie wiem jak jest w 520 ale w 820 mogę ustawić konfigurację dla kilku rowerów , trenażerów. Ustawienie kart i możliwości konfiguracji zostawiają 618 daleko w tyle. Co do suportu jak nie sprawia Tobie kłopotu pisz na amerykański , bardzo fachowa rzeczowa pomoc. Choć w polskim też starają się rzeczowo podejść do tematu . U mnie z reguły to jak zgłaszałem błędy i przesłałem a raczej udostępniłem dane to po dwóch dniach po analizie stwierdzili ,że problem jest znany w centrali i naprawią w kolejnych wersjach softu. Trochu żałuję ,że nie wstrzymałem się z zakupem o dwa tygodnie kiedy to wyszła 830.
Andrzej D Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Rozumiem,że jak wykryje czujnik prędkości,to ten ma priorytet w pomiarze?
pecio Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Jeżeli jest tak samo pod tym względem jak w 820 -TAK. Możesz też na sztywno ustawić tylko czujnik prędkości. W razie jego braku system to wykryje i przechodzi w tryb pomiaru GPS. Na próbnej trasie około 21 km różnica pomiędzy odczytem z czujnika a GPS była tylko 16 metrów (biorąc pod uwagę ,że nie jechałem idealnym powtarzalnym torem). Czujnik możesz zamontować dowolny działający w ANT+. Możliwości parowania Garniaka z innym sprzętem przewyższają nawet moje wymagania.
Andrzej D Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 W końcu Garmin odpowiedział. O ile komputer wykryje czujnik,to on ma priorytet. 5 godzin temu, pecio napisał: Możesz też na sztywno ustawić tylko czujnik prędkości. Jakaś podpowiedź,gdzie tego szukać? Nie kojarzę takiej możliwości,chyba że 520 Plus tego nie ma. 5 godzin temu, pecio napisał: Czujnik możesz zamontować dowolny działający w ANT Jeżdżę na prędkości,kadencji i pulsie od IGPSport.
pecio Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Nas dole ekranu po lewej masz takie trzy paseczki klikasz w nie i otwiera się historia , moje statystyki , kontakty ,ustawienia . Klikasz w ustawienia i tam jest podmenu o nazwie czujniki. Klikasz w to. Potem dodaj czujnik . Otwiera się wybór czujników i przewijasz do prędkość. Klikasz w prędkość po czym jak masz na kole czujnik zamontowany zaczynasz kręcić kołem w celu wzbudzenia czujnika. Po chwili garniak łapie kontakt z czujnikiem potwierdzasz i tyle. Od tej pory prędkość i wszystkie funkcje z tym związane lecą z czujnika. Jak zgubisz czujnik lub zdemontujesz i system po starcie go nie wykryje automatycznie przejdzie w tryb zliczania z GPSu. U Ciebie może być trochu inaczej bo w 820 jest dotyk a w 520 musisz klikać "guziczkami".
Andrzej D Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 To mam ogarnięte i czujniki sparowane. Z twojej wypowiedzi wynikało że tak jak w IGS 618 jest możliwość wyboru. Tu jej nie ma. Po prostu,gdy Garmin wykryje czujnik,ustawia na niego priorytet.
pecio Opublikowano 12 Grudnia 2019 Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Masz wybór. Ja mam ustawione trzy czujniki i akurat z tych , z których nie korzystam wyłączam. Zakładam czujnik pulsu to w menu go włączam dla przykładu. A mam je cały czas sparowane. Po prostu Garmin w porównaniu do 618 maksymalnie ułatwia i upraszcza obsługę. Jeżeli coś zapomnę uruchomić przy starcie to zrobi to z automatu lub się upomni , albo wybierze alternatywny scenariusz tak jak z pomiarem prędkości (GPS vs czujnik). Jeszcze dodam ,ze pewnego czasu miałem sparowane dwa czujniki tętna i w czasie jazdy przełączałem się miedzy nimi. Pomijam fakt sparowania z telefonem i wymianie informacji pomiędzy tymi urządzeniami. Na ekranie Garmina mam powiadomienia kto dzwoni lub wyświetla treść SMS-ów na które mogę z poziomu licznika odpowiadać ustalonymi tekstami. Oprócz tego mam funkcje automatycznego powiadamia o wypadku jeżeli zaliczę glebę i nie będę reagował . Jest też coś jak "radar"gdzie na moim Garniaku widzę pozycję kumpla w stosunku do mojej jak jesteśmy na wypadzie. Jest parowanie z connect IQ czyli np. z Koomotem , Trailforksem nie wspominam o Stravie , Office 365. Porównywanie 820 do 618 to jak bym porównywał trabanta do mercedesa. Pomijam funkcje nawigacyjne bo to już jest totalna miazga. IGPSport 618 może konkurować w swojej lidze czyli z Brytonem i temu podobnymi klonami. IGP 618 jest "fajnym" urządzonkiem jeżeli tylko od niego wymagasz funkcji treningowych. Ja oczekuje bardzo rozbudowanych funkcji nawigacyjnych , możliwości wgrywania WŁASNYCH map bez żadnych ograniczeń i dla tego 618 do mnie nie trafia. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez pecio
DamianKle Opublikowano 17 Grudnia 2019 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Z perspektywy czasu, i moich rożnych testów zarówno IGPSport - IGS60 jak i ostatnio Garmina- EDGE 520 Plus mogę powiedzieć, że oba te produkty mają swoje plusy jak i minusy. Ogólnie filozofia iGPSPORT to bardzo prosty komputer, sporo możliwości, do każdego roweru można przypisać komplet czujników, Garmin to rozwiązuje że czujniki są niezależne, po wykryciu ich od razu działa, nie trzeba wybierać roweru. jedynie trzeba pamiętać, że niektóre czujniki są konfigurowalne (np prędkości) Mapy dla Garmina i ogólnie aplikacja są bardzo dobre, iGPSPORT niestety nie jest w pełni dopracowany pod tym względem. czasem potrafi się zwiesić albo jest problem z połączeniem z licznikiem przez BT, Garmin tego nie ma. Dlatego uważam, że iGPSPORT jest dobry na co dzień, a na dłuższe wyprawy, gdzie można użyć nawigacji, zaplanować trasę nie tylko po śladzie, to Garmin jednak wygrywa
Darekk Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Witam panowie I panie oczywiscie, zastanawiam sie nad kupnem licznika igs, mozecie mi doradzic jaki model wybrac 😁chcialbym jezdzic bez czujnikow na samym GPS i zgrywac Dane z jazdy na strave bez koniecznosci podlaczania licznika do komputera
Andrzej62 Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 W dniu 9.05.2020 o 21:04, Darekk napisał: Witam panowie I panie oczywiscie, zastanawiam sie nad kupnem licznika igs, mozecie mi doradzic jaki model wybrac 😁chcialbym jezdzic bez czujnikow na samym GPS i zgrywac Dane z jazdy na strave bez koniecznosci podlaczania licznika do komputera Cześć. Kupiłem 11.11.2019 komplet IGPSPORT618 z wszystkimi czujnikami. Bajeczka polega na tym, że odczytuję i analizuję wszystkie dane. Jeśli potrzebna Ci tylko Strava to korzystaj z niej na fonie lub podobnie z Endomondo. Szkoda pieniążków na ćwiarteczkę lizaka jak można cały sobie oblizywać.
DamianKle Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Zakup licznika, i nie używanie czujników zewnętrznych trochę mija się z celem. Do takich zastosowań lepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z aplikacji w telefonie.
jack78 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Czy ktoś wiek jak w modelu IGS50E można skalibrować czujnik wysokości? Wszystkie źródła mówią że tam gdzie mieszkam jest 258mnpm, niestety licznik podaje 167mnpm. pomyłka "tylko" o 90m.
Zeus666 Opublikowano 21 Lipca 2020 Opublikowano 21 Lipca 2020 W 618 możesz wprowadzić w ustawieniach twoją wysokość nad poziomem morza. Nie wiem, jak 50E, może też to masz, poszukaj.
jack78 Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Niestety nie znajduję nigdzie takie możliwości
DamianKle Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zdaje się, że dopiero IGS 618 ma funkcję kalibracji wysokości, wszystko poniżej tej funkcji nie ma i mieć nie będzie. Mam podobnie z IGS 60, co wyjazd, to inna wysokość, czasem nawet poniżej poziomu morza.
jack78 Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Aż tak źle nie mam, ale z wyjściowej 253mnpm, dziś miałem 238mnpm, czyli dość blisko, ale miewałem już 190 a nawet 130mnpm, trochę to denerwujące jest.
rbb4 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Cześć. Jak oceniacie jakość map dla iGS618? Czy urządzenie obsługuje tylko mamy dostępne na ich oficjalnych stronach czy też może wgrać swoje?
pecio Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Jakość map to prze.....totalna padaczka. Tylko to dziadostwo z ich serwisu. Nic innego nie wgrasz bo nawet jakbyś chciał to strasznie kiepska pamięć Ciebie nie puści. Jeżeli mogę doradzić to IGP Sporta sobie daruj. Mają fajne i dobre czujniki ale ich komputerki są lata świetlne za konkurencją .
rbb4 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Jakość map to prze.....totalna padaczka. Tylko to dziadostwo z ich serwisu. Nic innego nie wgrasz bo nawet jakbyś chciał to strasznie kiepska pamięć Ciebie nie puści. Jeżeli mogę doradzić to IGP Sporta sobie daruj. Mają fajne i dobre czujniki ale ich komputerki są lata świetlne za konkurencją .Uuu no to się grubo zostanowie.
DamianKle Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Do wysokich modeli IGP można dograć mapy. Przy czym to nie są mapy topograficzne. IGPSPORT nie nadaje się do nawigacji, to urządzenia treningowe. Co do wysokości, tym bym się aż tak nie przejmował, bo po przesłaniu do Stravy, jest opcja korekcji tego parametru. Jeśli zaś chodzi o typowe urządzenie nawigacyjne, taka nawigacja turystyczna, gdzie oprócz roweru mamy też pieszą, to w mojej opinii dobrym rozwiązaniem byłby Garmin eTrex Touch 35t. Tu nastawienie jest na przygodę, a funkcje treningowe są na dalszym planie; przy czym jest obsługa czujników ANT+ (bez mocy). Z zalet to praca na bateriach AA, najlepiej na litowych lub akumulatorkach wstępnie naładowanych ready to use (Panasonic Eneloop Pro), jest slot na kartę microSDHC (do 32 GB), ekran dotykowy, sporo dostępnych map. Cenowo też wygląda dość atrakcyjnie, tu warto poszukać egzemplarza powystawowego, cenowo ok ~750-800 zł, czyli w cenie zbliżonej do wysokiego modelu iGPSPORT. Dlaczego warto poszukać powystawowego? Nie ma obaw o kondycję akumulatora, jak to często występuje w urządzeniach z ogniwem litowo-jonowym/litowo-polimerowym, które jeśli nie będzie zaopiekowanie, będzie bezwartościowe. Tu mamy w eTrex nie dość, że brak ograniczeń w działaniu - wystarczy wymienić baterie, to i dużo szerszy zakres temperatur pracy, ograniczony właściwie tylko wydajnością akumulatorów/baterii ( nawet do -25 stopni).
rbb4 Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Do wysokich modeli IGP można dograć mapy. Przy czym to nie są mapy topograficzne. IGPSPORT nie nadaje się do nawigacji, to urządzenia treningowe. Co do wysokości, tym bym się aż tak nie przejmował, bo po przesłaniu do Stravy, jest opcja korekcji tego parametru. Jeśli zaś chodzi o typowe urządzenie nawigacyjne, taka nawigacja turystyczna, gdzie oprócz roweru mamy też pieszą, to w mojej opinii dobrym rozwiązaniem byłby Garmin eTrex Touch 35t. Tu nastawienie jest na przygodę, a funkcje treningowe są na dalszym planie; przy czym jest obsługa czujników ANT+ (bez mocy). Z zalet to praca na bateriach AA, najlepiej na litowych lub akumulatorkach wstępnie naładowanych ready to use (Panasonic Eneloop Pro), jest slot na kartę microSDHC (do 32 GB), ekran dotykowy, sporo dostępnych map. Cenowo też wygląda dość atrakcyjnie, tu warto poszukać egzemplarza powystawowego, cenowo ok ~750-800 zł, czyli w cenie zbliżonej do wysokiego modelu iGPSPORT. Dlaczego warto poszukać powystawowego? Nie ma obaw o kondycję akumulatora, jak to często występuje w urządzeniach z ogniwem litowo-jonowym/litowo-polimerowym, które jeśli nie będzie zaopiekowanie, będzie bezwartościowe. Tu mamy w eTrex nie dość, że brak ograniczeń w działaniu - wystarczy wymienić baterie, to i dużo szerszy zakres temperatur pracy, ograniczony właściwie tylko wydajnością akumulatorów/baterii ( nawet do -25 stopni).Czujnik kadencji też można podłączyć?
DamianKle Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 Garmin eTrex 35t po wejściu w opcje/czujnik ANT mam: czujnik tętna czujnik prędkości czujnik rytmu (kadencji) czujnik prędkości/rytmu (2w 1) czujnik temperatury - tu znajduję potwierdzenie, że urządzenie nie ma wbudowanego takowego, można podłączyć zewnętrzny 1
DamianKle Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 Już wcześniej napisałem, że nie ma obsługi mocy, do obsługi mocy jest seria EDGE, choć tam funkcje nawigacyjne są tylko dodatkiem
pecio Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 13 godzin temu, DamianKle napisał: Już wcześniej napisałem, że nie ma obsługi mocy, do obsługi mocy jest seria EDGE, choć tam funkcje nawigacyjne są tylko dodatkiem W Edge 830 ,1030 funkcje nawigacyjne są tylko dodatkiem ???????????????????????? To Kolega nie miał w rękach owych modeli Edge.
Rekomendowane odpowiedzi