Skocz do zawartości

iGPSport iGS50E & IGS618 - Dyskusja ogólna.

GBike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej 

szukam opinii użytkowników 618 jak wam się teraz sprawuje gps? Szukam komputera do szosy. Jak wypada w porównaniu do 820 albo wahoo? 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Jak rozważasz Garmina 820 lub najnowszego 830 czy Wahoo i masz na to fundusze to się nawet nie zastanawiaj nad 618-stką bo byś później bardzo żałował. Garmina czy Wahoo nawet nie ma co porównywać z Igpsportem bo takie porównanie bladziutko wypada.

Opublikowano
11 godzin temu, Gacek89 napisał:

Hej 

szukam opinii użytkowników 618 jak wam się teraz sprawuje gps? Szukam komputera do szosy. Jak wypada w porównaniu do 820 albo wahoo? 

Pozdrawiam 

Używam do szosy właśnie. Funkcjonalność komputera przyzwiota (jak za jego cenę), nawigacja po śladzie słabiutko, choć idzie się przyzwyczaić. Zdarza mu się gubić chwilowo czujniki. Mnie właśnie przestał się łączyć z komputerem i stracił 50% użyteczności, brak możliwości wgrania śladu czy aktualizacji. Wcześniej miałem Brytona 330 i jak mam być szczery to byłem z niego bardziej zadowolony. Jeśli budżet to polecam Brytona (choć w nim nawigowanie wymaga jeszcze innego przyzwyczajenia), jeśli są środki na Wahoo Bolt, Garmin 520 czy nawet 820 to brać bez zastanawiania (sam teraz rozważam Bolt'a)

Opublikowano

Moja psyche krótko wytrzymała z tym chińskim wypustem i po przerwie powróciłem na łono "G". Teraz to wiem ,że mam nawigację ,mapy topo z nakładkami bez ograniczeń pojemnościowych tak jak w IGPSPORCIE tylko regionik do 30 mega i tylko licha drogowa. Nawigacja jak samochodowa po adresach ,punkty POI , atrakcje, synchronizacja w czasie rzeczywistym z Trailforks, Komootem. Cały czas mam podgląd na mapę nie muszę odpalać jak w 618 pseudo navi po śladzie i zastanawiać się gdzie jadę bo mapa się nie orientuje w kierunku jazdy. System  i apka dopracowana nie tak jak w Igpsporcie na łapu- capu byle by było.  Generalnie  w skromnym budżecie to Brytona, Sigmę a jak ktoś ma większe oczekiwania to Wahoo, Garmina.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, jeżdżę z telefonem na kierownicy (Strava, mapa), niestety wiadomo jak baterie w telefonach. Chcę kupić coś co na bieżąco pokaże mi parametry (szczególnie kadencja), ale miło by było, gdyby była mapa, tak żebym mógł jeździć z mapą z urządzenia a telefon traktować jako na sytuacje awaryjne (a na dłuższe wycieczki powerbank w torbie).

Zastawnawiałem się już nad Lezyne Super i Sigma Rox (sigma ze względu na segmenty live), ale skreśliłem Lezyne za chyba słabą funkcjonalność w stos. do ceny a Sigmę za w zasadzie to samo i to, że tak naprawdę przy próbie złapania KOMa jest mało czytelnie i lepiej już włączyć ekran telefonu jeśli ma to pomóc (większy i kolorowy).

Długo zastanawiałem się nad Brytonem 450, ale po obejrzeniu recki Shane Millera chyba odpuszczę - przy tej cenie nie działa to tak dobrze jak bym sobie życzył. Budżetu na Wahoo czy Garmina nie mam.

Faworytem przez chwilę u mnie był Bryton Rider 15, ze względu na to, że na kierownicy i tak siedzi telefon, ale później trafiłem na 618tkę. Doradzicie mi coś?

Pytania do użytkowników 618:

Czy jesteś zadowolony i masz porównanie z innym licznikiem? Czy z tras synchronizowanych ze stravą można wyciągnąć segment, na którym zrobiło się KOMa i on zostanie zaliczony? Jak jasność ekranu i czas pracy baterii?

W zasadzie teraz waham między Brytonem Rider 15 a igs618, ewentualnie biorę pod uwagę Meilan M4. Do kadencji mam czujnik Magene..

Opublikowano
17 godzin temu, pszem napisał:

Czy jesteś zadowolony

Tak .

masz porównanie z innym licznikiem

Tak - SIGMA PURE 1 - IGS 50 E

Czy z tras synchronizowanych ze stravą można wyciągnąć segment, na którym zrobiło się KOMa i on zostanie zaliczony?

Tak.

Jak jasność ekranu

Nie narzekam, ponieważ jest regulowana .

czas pracy baterii

Z racji że używam licznika naprzemiennie w trzech trybach : wyscig - trening - trening stacjonarny . 

Nie jestem w stanie odpowiedzieć dokladnie na to pytanie .

Licznik w najnowszej wersji oprogramowania ma wskaznik zużycia baterii skladajacy sie z czterech kresek . "Zjedzenie" jednej kreski zajmuje dwa, ponad dwugodzinne treningi . Licznik po zjedzeniu ostaniej kreski pozwala na co najmniej godzinny zapis.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Co do czasu (szacowanego) pracy na następujących ustawieniach:

• jasność dnień/noc: 35/5%
  • power save - smart
  • jazda tylko na czujniku kadencji i pulsometrze

podczas jazdy na włączonej nawigacji to  kreska:

• pierwsza zniknęła po jakiś niecałych 4h (tryb dzienny)
  • druga (tryb nocny ) - jakieś 7-8h
  • trzecia też jakoś po ok. 4h
  • czekałem na czwartą, ale byłem podczas ważnej dla mnie trasy i podłączyłem go pod powerbanka, zanim ta ostatnia zniknęła ;)

Faktem jest, że po zniknięciu ostatniej kreski można jeszcze spokojnie ( b e z   n a w g a c j i ) przejechać dobrą godzine, jak to już kolega wyżej wspomniał.

Także wnioskuje, że na takich ustawieniach, w dzień baterii starczy na max. 12-13h, nie wiem jak wypada na adekwatnym trybie i ustawieniach Bryton, ale bawiąc się w ultra jednak trzeba się zaopatrzyć w powerbanka. Bez nawigacji zaliczyłem trase ~14h i nic mi nie piszczało jeszcze więc jeszcze spokojnie z godzine, dwie by pojeździł ;)

Btw. przed ostatnią trasą, zaktualizowałem oprogramowanie i w zasadzie mimo obaw, całą 24godzinną trase licznik rejestrował bez żadnych zastrzeżeń, za to po zapisaniu coś mi sie zbugowało i jak otwieram ten trening na liczniku to mam jakieś dziwne statystyki z kosmosu i w sporej części z wartościami 0. Podłączyłem do kompa i wrzuciłem na strave i wszystko ok. na szczęście :)

Edytowane przez Csaga
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem nowy i mam pytanie. Potrzebuję urządzenia tylko do prawidłowego liczenia kadencji. Liczy się cena a GPS, prędkość itd. są zupełnie zbędne. Jako, że czujnik kadencji iGPSPORT C61 współpracuje także przez Bluetooth, czy to oznacza, że mogę go używać przez smartfona bez komputerka np. iGS50E? Jeżeli tak to z jakim oprogramowaniem.  A może jest inne tanie i skuteczne rozwiązanie? Będę wdzięczny.

Opublikowano
17 godzin temu, Jacek72 napisał:

czy to oznacza, że mogę go używać przez smartfona bez komputerka

Tak

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję. Czy polecasz jakiś program na Androida - łatwy w obsłudze i na którym dobrze będzie działać komplet smartfon z czujnikiem?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 4.10.2019 o 10:10, defcon napisał:

Czy licznik będzie widział pulsometr bluetooth ?

Nie. Tylko ANT+ . Bluetooth służy do przesyłu danych do aplikacj na telefonie .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich. Cały wieczór czytam od początku ten wątek o IGS 618 bo potrzebuję czegoś do rejestracji trasy, wysyłania do Stravy i ewentualnie szczątkowej nawigacji po wcześniej wgranym śladzie. Na Garmina i Wahoo mnie nie stać, a do tej pory przez lata używałem telefonu i Locusa Pro. Jednak jeżdżenie z fonem na kierownicy nie wpływa dobrze na jego wnętrzności, szczególnie w wilgotne dni i nieco zaburza czystość kokpitu w moim szosowym Tribanie. ;) Dla poprawy stylówy dobrze by było coś mniejszego przyczepić, to może z daleka nikt nie zobaczy, że to nie garniak. :D No i właśnie wypatrzyłem, że teraz na Ali to cudo - i to z kompletem czujnikó -  kosztuje tylko trzy stówki z groszami. https://pl.aliexpress.com/item/33015341178.html?spm=a2g0o.cart.0.0.57d33c001h1hl4&mp=1 . Czy to dobra cena i dobry stosunek cena/jakość/użytkowość? Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano
W dniu 14.11.2019 o 21:21, yurek55 napisał:

Witam wszystkich. Cały wieczór czytam od początku ten wątek o IGS 618 bo potrzebuję czegoś do rejestracji trasy, wysyłania do Stravy i ewentualnie szczątkowej nawigacji po wcześniej wgranym śladzie. Na Garmina i Wahoo mnie nie stać, a do tej pory przez lata używałem telefonu i Locusa Pro. Jednak jeżdżenie z fonem na kierownicy nie wpływa dobrze na jego wnętrzności, szczególnie w wilgotne dni i nieco zaburza czystość kokpitu w moim szosowym Tribanie. ;) Dla poprawy stylówy dobrze by było coś mniejszego przyczepić, to może z daleka nikt nie zobaczy, że to nie garniak. :D No i właśnie wypatrzyłem, że teraz na Ali to cudo - i to z kompletem czujnikó -  kosztuje tylko trzy stówki z groszami. https://pl.aliexpress.com/item/33015341178.html?spm=a2g0o.cart.0.0.57d33c001h1hl4&mp=1 . Czy to dobra cena i dobry stosunek cena/jakość/użytkowość? Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedź. 

Jesteś pewien,że dobrze zrozumiałeś warianty na aukcji? Masz trzy opcje:

1. Goły komputer

2. Komputer z uchwytem

3. Same akcesoria

Jednym słowem za komplet będziesz musiał zapłacić prawie osiem stówek. Do tego masz szansę załapać się na VAT i cło. Ja bym poszukał w Polsce. 3 tygodnie temu kupiłem używany z wiosny IGS618+kadencja+prędkość+uchwyt za 520 zł. Dokupiłem pulsometr HR40 i jazda na rowerze nabrała nowego wymiaru. Mimo różnych opinii,ja jestem zadowolony. Jestem na etapie zrzucania wagi,więc np. ustawiłem alarmy min i max tętna dla strefy spalania tłuszczu,i gdy puls rośnie,licznik alarmuje. Sama Appka również jest dość rozbudowana i podaje więcej parametrów jak np. Endomondo Premium. Do Stravy nie podchodzę,bo wersja premium jak dla mnie za droga.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Za 300 to masz tylko same akcesoria. Sam goły  licznik wychodzi prawie 480. Do tego bardzo możliwe cło i podatek. Za tą cenę wolałbym kupić używanego Garmina  z serii 500 .Lub jak budżet jest faktycznie napięty to Brytona czy Sigmę ROX. Ja się już z IGP wyleczyłem raz na zawsze. Nie twierdzę , że jest zły sprzętowo- jedyne co go trapi to niedorobione oprogramowanie wraz z licznymi błędami .

Opublikowano
W dniu 23.04.2018 o 08:49, GBike napisał:

Dobry odbiornik GPS ( nie zakłócają go drzewa, budynki, czy przelatujące bociany )

Tylko wówczas gdy masz podpięty czujnik prędkości! Spróbuj bez niego pojeździć po lesie :) Wówczas porozmawiamy o działaniu GPS

Opublikowano (edytowane)

Cześć, niedługo Black Friday i chciałbym jakoś wykorzystać nadchodzące promocje i zastanawiam sie jaki licznik wybrać. Zależy mi na liczniku w zestawie z akcesoriami tj czujniki kadencji prędkości i tętna. Za podobne pieniądze mogę kupić IGS618 i Bryton Rider 310 lub pójść bardziej budżetowo i wygbrać IGS50E. Generalnie skłaniam się w kierunku Brytona bo chyba ma lepsze opinie, ale IGS wydaje sie być bardziej zaawansowany (mapy itp). Czy może nie ma sensu dopłacać i brać IGS50E. Możecie pomóc co wybrać.

Edytowane przez ms01
Opublikowano
4 godziny temu, ms01 napisał:

.... ale IGS wydaje sie być bardziej zaawansowany (mapy itp)..........

HAHAHA !!!! Mapka  z najgłówniejszymi drogami w Polsce a " nawigacja" nie ma nic wspólnego z nawigacją. Obrazowo to ujmę w porównaniu do Garmina - to tak jakbyś z taczek przesiadł się do merca. Najlepszym wyborem będzie Bryton ma przynajmniej dopracowany soft.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę to IGP 618 był nieudanym wybrykiem bo nie ma już wsparcia a zamiast niego wyszła wersja IGP 620. No tak to jest jak się "lewe" bebechy montuje 😁. Przetestowałbym tą nową 620-stkę tak z ciekawości . Widzę 4 Gb pamięci ,powiadomienia , nawigację , śledzenie. To od samego początku powinna mieć 618. Ale dobrze ,że się produkty rozwijają bo za nie długo mogą być ciekawą alternatywą dla garniaka.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Dla tych,co powiesili już wszystkie bezdomne psy na 618-tce. Poniżej wskazania wysokości z pliku *.fit eksportowanego do Endomondo. Drugie zdjęcie to screen ze strony http://www.wysokosc.mapa.info.pl/. JEDEN metr różnicy. Co do sygnału GPS i dokładności oraz dlaczego aktywność z IGS618 wyeksportowałem do Endomondo. Dokładność prawie przez całą trasę była na poziomie 1-2 metrów,nawet na drodze miedzy wsiami wśród lasu sosnowego. Dlaczego musiałem eksportować trasę z 618 do Endomondo? A no dlatego że Endomondo zgubiło sygnał GPS 8 km przed metą i trasa była niekompletna.

Bez tytułu.jpg npm.jpg
Opublikowano

Przejedź tą samą trasę trzy razy i zapewniam Ciebie ,że będziesz miał spory rozrzut w wysokościach i w zapisanym śladzie. A jak pojeździsz po prawdziwym lesie to się bardzo zdziwisz , ale generalnie sprawa dotyczy wszystkich GPS-ów w większym lub mniejszym stopniu. Generalnie 618 ma słaby chip  i nawet jak pytałem o niego to się producent nie chciał przyznać jaki. W innych firmach bez problemu taką wiedzą się dzielą.

Opublikowano

Jest od niedawna następca modelu IGS 618, to IGS 620. Może warto się nim zająć, zamiast 618? Co do dokładności GPS, gubienia sygnału, warto stosować tryby: GPS+GLONASS, GPS+GALILEO, GPS+Beidu, oczywiście w bardziej wymagającym terenie, gdzie są lasy. Ja na swoim IGPSPORT IGS60 jak używałem połączonych trybów właśnie w wymagającym terenie, nie miałem problemu nawet w Puszczy Kampinowskiej (GPS+GLONASS)

Co do nawigacji, jestem na etapie oswajania Garmin EDGE520 Plus, właśnie z nawigacją, i na tą chwilę jestem zadowolony i to bardzo.

Z ciekawostek, znalazłem następujące tryby w nim jeśli chodzi o pozycjonowanie: GPS, GPS+GLONASS, GPS+Galileo, dla tych łączonych jest info o szybszym rozładowywaniu baterii.

Co do wysokości, GARMIN rozwiązał ten problem w postaci automatycznej kalibracji, co mnie bardzo zadziwiło - odczytuje z mapy topograficznej, choć jest opcja ręcznego ustawiania.

Kupiłem w Decathlonie: 879,99 zł, teraz 949 zł

Opublikowano

Techniczne pytanie do "Garminowców". Czy wasze komputery współpracują z czujnikami od IGPSport? Mam na myśli kadencję,prędkość i puls.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam Garniaka 820 i czujniki tętna , kadencji i prędkości od IGP . Zestaw pracuje perfekcyjnie. Garmin pracuje z każdym czujnikiem po ANT+. A co do zwiększonego zużycia w "multi trybie GPS" to w zasadzie u mnie niecała godzina mniej  w porównaniu do samego GPS.

Edytowane przez pecio
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Celem konfrontacji,kupiłem komputer Garmina( 520 Plus) Pierwsze nieprzyjemne zdarzenie to support. Od 4 grudnia wisi bez odpowiedzi moje pytanie dotyczące tego w jaki sposób jest mierzona prędkość. Ustawianie danych na kartach,w porównaniu z  618 to koszmar. Brak wartości bezwzględnej,maksymalnego tętna. Czcionka opisu wartości duża,co automatycznie zmniejsza czcionkę wartości pomiaru. Automatyczne ustawienie obw. koła zaniża dystans na odcinku 1,09 km o 50 metrów. Brak konfiguracji dla kilku rowerów. Są też plusy,ale na razie czuję lekki niesmak.