Skocz do zawartości

iGPSport iGS50E & IGS618 - Dyskusja ogólna.

GBike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak , ale masz na myśli regulację podświetlenia w trybie dziennym lub nocnym , a mi chodzi o poprawę jasności , kontrastu  w trybie bez podświetlenia.

Opublikowano

Witajcie,

Czy ktoś posiada problem z synchonizacją ze Stava?

Świeży zakup ISG618, wcześniej jeździłem z Bryton330 i chwaliłem połączenie ze Stava a tu problem od startu.

W aplikacja uprawnienia dla igpsport przynane w Strava, aktywności sychrnizuje do chmury igpsport ale nie wysyła do Strava. 

Po otworzeniu w aplikacji konkretnej aktwności i próby bezpośredniego eksportu do Strava "Synchronous STAVA" również bez rezulatatu.

W Bryton działało wsyztsko jak złoto po synchronizacji z chmurą Bryton był autosync ze Stava.

Nadmienię że z zegarka Amazfit Pace synchro śladu do Strava również bez problemu....

Podrzuci ktoś pomysł zanim zacznę żałować przesiadki z Bryton?

Opublikowano

Bryton jest bez porównania lepiej programowo rozwinięty niż IGPSPORT.  IGP618 jest "młodym" wytworem i dopiero się rozwija . Fakt robi to w wielkich bólach i męczarniach , czasami odnoszę wrażenie ,że programista pracuje tam na 1/8 etatu i w dodatku się nie przykłada do swojej roboty. Co do stravy to ja nie pomogę bo tego typu " działalność" nigdy nie leżała w sferze  moich zainteresowań. Pisz bezpośrednio do suportu technicznego błyskawicznie odpowiadają . Ewentualnie sam się pochylę nad tym tematem ale dopiero w weekend.

Opublikowano
4 godziny temu, Rzemieniec napisał:

W aplikacja uprawnienia dla igpsport przynane w Strava, aktywności sychrnizuje do chmury igpsport ale nie wysyła do Strava. 

A zrobiłeś to w odpowiedniej kolejności?

Opublikowano

Po stronie IGP jest wszystko OK. Coś w Stravie po ostatniej aktualizacji się wysypało.  Teraz tylko uzbroić  się w cierpliwość  i czekać na poprawkę .

Opublikowano

Polecam Wam sprawdzić po aktualizacji firmware, czy poprawnie pokazuje wysokość. 100 m jest zaniżona w moim IGS 60/firmware 1.18, zauważyłem problemy z synchronizacją po BT z aplikacją iGPSPORT - komunikat, że wszystko jest już zsynchronizowane. Po podłączeniu do kompa, pliki .fit można pobrać i ręcznie wgrać na stronę IGPSPORT/Strava.

Na szczęście można bez problemu dokonać downgrade (wgrać wcześniejszy firmware). Zatem dla IGS 60 ostatnia dobra wersja firmware to 1.17. Napisałem do supportu w tej sprawie już

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie do pecio czy z perspektywy czasu i użytkowania oraz stosunku ceny do jakości zdecydował byś się na zakup igpsport 618 czy raczej nie . 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.02.2019 o 19:53, ArturK napisał:

Do minusów igs618 można zaliczyć też:

1. W okularach polaryzacyjnych nic nie widać. 

2. Słaba widoczność po wyłączeniu się podświetlenia.

Każdy taki licznik ma wyświetlacz LCD, a to oznacza, że emituje światło spolaryzowane. Dlaczego nic nie widać w okularach? Bo okulary mają odwrotną polaryzację w stosunku do wyświetlacza, ten sam efekt jest z TV LCD, też nie będzie widać obrazu w okularach polaryzacyjnych. Ten sam efekt uzyskamy z filtrem polaryzacyjnym do aparatu; obracając zmieniamy polaryzację, wtedy będzie widać obraz, lub obraz będzie czarny.

W dniu 9.03.2019 o 08:44, Luki78 napisał:

Pytanie do pecio czy z perspektywy czasu i użytkowania oraz stosunku ceny do jakości zdecydował byś się na zakup igpsport 618 czy raczej nie .  

Po aktualizacji do najnowszego firmware, w IGS 618 można wgrać mapy Polski, jest kilka części, na stronie firmy z Wuhan :) Niech ktoś wgra i podzieli się wrażeniami z Nami

Co do wysokości, oprócz modelu 618, w poprzednich modelach jest pomiar barometryczny, bez możliwości kalibracji wysokości w oparciu o wysokość topograficzną. Przypomnę, dla Polski wysokość topograficzna jest w odniesieniu do mareografu w Kronsztad - to jest ten poziom morza. Co to oznacza?  Oznacza to, że mamy do czynienia w tych komputerkach rowerowych tylko z wysokością barometryczną, bardzo precyzyjną do określania nachylenia podjazdów, zjazdów, wysokości górek, suma pozdjazdów czy zjazdów też będzie prawidłowa. Jest to bardzo precyzyjny pomiar. Nazywa się to wysokością względną i taka też będzie na wykresach. Dlatego w zakresie wysokości, wykres dla aktywności w Endomondo, z GPS będzie inny. Nie jest to błąd, Endomondo bazuje na wysokości GPS, która też nie jest poprawna i różni się od wysokości topograficznej. W miejscu, gdzie mieszkam, ta różnica wynosi +30-40m.
Wysokość barometryczna zależy od aktualnego ciśnienia atmosferycznego, dlatego dla danego punktu, w zależności właśnie od ciśnienia, może być różna wysokość, czasem 40 m, czasem 280. Punktem odniesienia jest poziom morza, 0 m n.p.m,  czyli ciśnienie 1013 hPa i jest ustawione na stałe. Wiadomo, że ciśnienie powietrza spada wraz z wysokością, do 1km jest to: 
11,3 hPa/100m.
Jeśli ciśnienie będzie niskie, licznik jako wysokość początkową wskaże dużą wysokość względną. Wtedy ryzyko jazdy po terenach depresyjnych jest minimalne. Jeśli ciśnienie będzie wysokie, zbliżone do 1013 hPa lub wyższe,  początkowa wysokość będzie niska,  istnieje szansa "zjechać poniżej poziomu morza", co mnie się już zdarzyło.
Tylko które ciśnienie ma znaczenie? W prognozie pogody mamy do czynienia ze znormalizowanym lub inaczej zredukowanym do poziomu morza ciśnieniem, zaś nas interesuje ciśnienie absolutne, czyli to, jakie jest na poziomie miejsca, w którym jeździmy. Dla licznika, który ma możliwość kalibracji wysokości, taki zabieg powinno się robić w miarę często, jeśli oczywiście zależy nam na prawidłowym wskazaniu, dlatego licznik bez tej kalibracji jest w większym stopniu bezobsługowy.
Mam nadzieję, że nie przynudziłem, i uspokoiłem tych, którzy tak jak ja do niedawna myśleli, że wysokość w liczniku spadła w wyniku aktualizacji firmware, albo awarii urządzenia. Wszystko jest w najlepszym porządku :)

Opublikowano
Po aktualizacji do najnowszego firmware, w IGS 618 można wgrać mapy Polski, jest kilka części, na stronie firmy z Wuhan Niech ktoś wgra i podzieli się wrażeniami z Nami

Co do wysokości, oprócz modelu 618, w poprzednich modelach jest pomiar barometryczny, bez możliwości kalibracji wysokości w oparciu o wysokość topograficzną. Przypomnę, dla Polski wysokość topograficzna jest w odniesieniu do mareografu w Kronsztad - to jest ten poziom morza. Co to oznacza?  Oznacza to, że mamy do czynienia w tych komputerkach rowerowych tylko z wysokością barometryczną, bardzo precyzyjną do określania nachylenia podjazdów, zjazdów, wysokości górek, suma pozdjazdów czy zjazdów też będzie prawidłowa. Jest to bardzo precyzyjny pomiar. Nazywa się to wysokością względną i taka też będzie na wykresach. Dlatego w zakresie wysokości, wykres dla aktywności w Endomondo, z GPS będzie inny. Nie jest to błąd, Endomondo bazuje na wysokości GPS, która też nie jest poprawna i różni się od wysokości topograficznej. W miejscu, gdzie mieszkam, ta różnica wynosi +30-40m.
Wysokość barometryczna zależy od aktualnego ciśnienia atmosferycznego, dlatego dla danego punktu, w zależności właśnie od ciśnienia, może być różna wysokość, czasem 40 m, czasem 280. Punktem odniesienia jest poziom morza, 0 m n.p.m,  czyli ciśnienie 1013 hPa i jest ustawione na stałe. Wiadomo, że ciśnienie powietrza spada wraz z wysokością, do 1km jest to: 11,3 hPa/100m.
Jeśli ciśnienie będzie niskie, licznik jako wysokość początkową wskaże dużą wysokość względną. Wtedy ryzyko jazdy po terenach depresyjnych jest minimalne. Jeśli ciśnienie będzie wysokie, zbliżone do 1013 hPa lub wyższe,  początkowa wysokość będzie niska,  istnieje szansa "zjechać poniżej poziomu morza", co mnie się już zdarzyło.
Tylko które ciśnienie ma znaczenie? W prognozie pogody mamy do czynienia ze znormalizowanym lub inaczej zredukowanym do poziomu morza ciśnieniem, zaś nas interesuje ciśnienie absolutne, czyli to, jakie jest na poziomie miejsca, w którym jeździmy. Dla licznika, który ma możliwość kalibracji wysokości, taki zabieg powinno się robić w miarę często, jeśli oczywiście zależy nam na prawidłowym wskazaniu, dlatego licznik bez tej kalibracji jest w większym stopniu bezobsługowy.
Mam nadzieję, że nie przynudziłem, i uspokoiłem tych, którzy tak jak ja do niedawna myśleli, że wysokość w liczniku spadła w wyniku aktualizacji firmware, albo awarii urządzenia. Wszystko jest w najlepszym porządku
Co do dokładności to względnie może i jest dokładna, ale w praktyce rozmija się bardzo - opieram się na korzystaniu z niego przez ostatni miesiąc codziennej jazdy.
Za każdym razem, na tym samych 20 i 30km odcinkach mam inną sumę przewyższeń, która waha się dla każdego od 400-2000ft, przy czym wyznaczając tą trasę w google czy stravie wychodzi razem 140m na tych dwóch odcinkach (na 50km)

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Csaga napisał:

Za każdym razem, na tym samych 20 i 30km odcinkach mam inną sumę przewyższeń, która waha się dla każdego od 400-2000ft

😂😂😂600m na 30km. Bez komentarza. 

Opublikowano (edytowane)

W każdym czy to Garminie , Sigmie  ,Igpsporcie nieskalibrowanym przed wyjazdem będą takie kwiatki.Ja osobiście przed każdą trasą kalibruję wysokośc startu i czy zrobię 50 czy więcej na tej samej drodze mam błąd rzędu kilku metrów wynikający z wachnięc ciśnienia na przestrzeni paru godzin.

A mapy dla Polski to były już od wersji 1.05 i jest to tylko siec drogowa - bardzo lokalnych dróżek może na nich nie byc . Nie są to mapy topo więc dla mnie bezużyteczne.

Edytowane przez pecio
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś sprawdziłem rozrzut wskazań na tej samej trasie 2x36 km i wyniósł on tylko 2 metry.

Edytowane przez pecio
Opublikowano
16 godzin temu, pecio napisał:

Dziś sprawdziłem rozrzut wskazań na tej samej trasie 2x36 km i wyniósł on tylko 2 metry.

Dla lepszego zobrazowania dokladnosci, jest to błąd poniżej 0.01% . Myślę że pięć razy droższa konkurencja ma również błąd w tych samych granicach . 

Opublikowano

Podsumowując, możemy wskazać kilka rodzajów wysokości:

Topograficzna lub bezwzględna n.p.m., w odniesieniu do średniego poziomu Morza Bałtyckiego wg mareografu Kronsztadt

Wysokość barometryczna lub względna wyliczana na podstawie ciśnienia powietrza, im wyższa, tym niższe ciśnienie. Poziom 0 m niekiedy może być "pod ziemią", główne zastosowanie jest w lotnictwie. Jest też sama wysokość względna np od podnóża do szczytu góry wg tej topograficznej.

Wysokość GPS/GLONASS, ta bazuje w dużym uproszczeniu na modelu Ziemi, inna będzie dla każdego z tych modeli. Dla Polski różnice dochodzą do 30-40 m względem topograficznej.

Żeby było ciekawiej to północ, jako kierunek świata jest: geograficzna, topograficzna i magnetyczna. Każda też jest inna.

Opublikowano

Mamy polskiego przedstawiciela IGPSPORT  -https://igpsport.pl . Teraz można teoretycznie wszelkie problemy zgłaszać do nich. Mam też nadzieję ,że spolonizują wyroby z Wuhan Qiwu Technology.

Opublikowano

Wszystkie liczniki iGPSPORT można już kupić w oficjalnej polskiej dystrybucji. Cena za IGS 618 to 599 zł

Opublikowano

Panowie, od miesiąca używam IGPS 50tki.

Przy każdej trasie wrzuca mi jakąś absurdalną prędkość maksymalną typu 70 km/h.

Gdzie szukać problemu?

Z góry dziękuję,

Wojtek

Opublikowano

Tak właśnie myślałem. Pomiar prędkości o sam GPS jest obarczony błędem tym większym w jakim terenie się poruszamy. W lesie  parkach, gęstej zabudowie taki pomiar jest psu o budę rozbić. Ponadto po dłuższym postoju kiedy licznik wchodzi w stan uśpienia a potem nagle go wybudzamy potrafią niezłe" kwiatki " wyskakiwać. Dlatego jeżeli chcemy mieć w miarę realny podgląd w naszą prędkość zalecam zakup czujnika prędkości i to też raczej w miarę dobry nie jakieś budżetowe chińczyki za parę złotych ( coś chińskiego markowego polecam IGPSporta , Brytona trochu drozsze od np. Megane ale o niebo trwalsze i bezproblemowe)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 14.04.2019 o 20:29, wojciiech napisał:

Przy każdej trasie wrzuca mi jakąś absurdalną prędkość maksymalną typu 70 km/h.

Przy czujniku z piasty, też iGPSPORTa jest podobnie. Testowałem na dwóch różnych i tam są wyższe wyniki - 130 czy 160 km/h. Raz tylko zauważyłem jak ta prędkość rosła na postoju, dosłownie było coś koło 160 km/h, jak pamiętam, byłem nachylony nad licznikiem. Choć nie wiem, czy to ma jakikolwiek związek.

W dniu 15.04.2019 o 13:41, pecio napisał:

Ponadto po dłuższym postoju kiedy licznik wchodzi w stan uśpienia a potem nagle go wybudzamy potrafią niezłe" kwiatki " wyskakiwać.

Faktycznie, może coś być na rzeczy , potestuję jeszcze :), co ciekawe, taka szpilka prędkości jest tylko jedna, niezależnie od czasu i nie zawsze się pojawia
Znalazłem sposób na te "kwiatki", wczytanie pliku fit z licznika do Stravy eliminuje te kwiatki, nie ma takich wartości na poziomie 130 czy 160 km/h, to, co jest w aplikacji IGPSPORTa niestety zawiera takie wartości, to samo dotyczy Endomondo, wczytanie oryginalnego pliku fit też pokaże potem te szpilki prędkości

Opublikowano

A masz w opcjach ustawione priorytet czujnika bo jak nie to będzie dalej z GPSu prędkość brana. A co do wygładzania z takich pików to w Stravie są inteligentne algorytmy co wycinają to co się w normie nie mieści. U mnie tylko raz taki pik z prędkością wyskoczył podczas pierwszej jazdy  a potem zawsze już było perfekcyjnie. Za to w innych urządzeniach wyskakują mi takie kosmiczne piki co jazdę. Ale to jest zawsze podczas wybudzania i to jest związane z błędem w oprogramowaniu bo jeżeli włączę automatyczną pauzę to nic się nie dzieje i wszystko jest super. Gdy znowu przejdę w tryb ręczny to zaczynają wyskakiwać prędkości nadświetlne. Tylko ,że IGPSPORT strasznie długo się wybudza w trybie automatu i tam nie korzystałem z tej opcji. W tym innym urządzeniu wybudzanie jest natychmiastowe i tam mam cały czas aktywną autopauzę z ustawionym progiem czasu i prędkości. Tak ,że nie ma idealnego komputerka i zawsze to podkreślam aby wszystkie błędy i anomalie zgłaszać do suportu.

Opublikowano

Wracając do błędu z przewyższeniami i nawiązując do Stravy to na liczniku na treningu wskazywało mi 611m przewyższeń, po zakończeniu aktywności zarówno w zapisie jak i w apce pokazuje 420m a na stavie o dziwo bez jakiś kosmosów, bo nieco więcej od tego co na treningu - ok. 630m. Z tego co przeglądałem sobie opcje na liczniku to nie mam pojęcia gdzie się kalibruje wysokość. Analizując też wykresy wysokości (męczyłem tą samą górkę przez 2h) to zauważyłem tendencyjny wzrost wysokości więc jakieś tam przekłamanie jest napewno. Porównywałem też to z google mapsem i również nie znalazłem jakiś bubli bo zawyżenie było na poziomie jakiś może 20m. Nie rozumiem dlaczego w każdym miejscu mam inne odczyty, skoro teoretycznie wszystko idzie z czujnika w liczniku.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witajcie,

Dwa dni temu podłączałem IGS618 do komputera i wgrywałem ślady gpx. Wczoraj po podłączeniu nie było do wyboru "dysku". Próbowałem na kilku różnych kablach na których wcześniej działał, na dwóch różnych komputerach i zero reakcji po wpięciu. Ładować, ładuje, po wyjęciu kabla samoistnie się włącza jak wcześniej. Sam licznik działa jak wcześniej tylko nie łączy się z komputerem. Miał ktoś taki problem i podpowie przyczynę lub rozwiązanie?

Z góry dzięki

Opublikowano

Spróbuj reset. A tak nawiasem mówiąc jeżeli masz Winde10 to ostatnio była aktualizacja po której są jakieś problemy z napędami zewnętrznymi .