Skocz do zawartości

iGPSport iGS50E & IGS618 - Dyskusja ogólna.

GBike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tych tak zwanych historycznych danych nie ma możliwości wyciągnąć na "ekrany" w najnowszym firmware. W starszym była taka możliwość .

Co do frontów burzowych i wahań ciśnienia atmosferycznego  w każdym urządzeniu, które działa w oparciu o tego typu czujnik podczas jazdy nie zauważysz nagłego doła czy górki. Ciśnienie się zmienia ale nie w takim stopniu i tak gwałtownie aby to podczas kilku godzinnej wycieczki wychwycić. Będzie przekłamanie rzędu paru metrów i korekta podczas jazdy może dopiero zrobić taki "pik" na wykresie. Bez korekty wykres wygląda naturalnie. Zresztą na czujnik barometryczny nie tylko ciśnienie oddziaływuje. Wpływ ma też choć znikomy temperatura ,wilgotność ,prędkość poruszania .Producenci umieszczają dziurkę skąd " powietrze jest zasysane 😁" w takim miejscu aby zniwelować te zjawisko  .

A co do ekranów to nie muszą być wszystkie aktywne. JA  mam jeden ekran główny z 9 polami ,drugi to ekran z profilem wysokości i w zależności od potrzeby trzeci ekran nawigacyjny. Ale zaznaczam ,że nie mam sparowanych czujników kadencji, pulsu więc te funkcje mam uśpione. 

Edytowane przez pecio
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jest jeszcze jeden problem, który nie wiem z czego wynika, może się ktoś z Was z tym spotkał, mianowicie przynajmniej raz pojawia się wartość prędkości rzędu 140 czy 188 km/h, co nie jest realne. Odczyt prędkości mam ustawiony z czujnika na przedniej piaście.

Opublikowano

618 ma opcję nawigacji po śladzie? Jeśli tak to czy ten ślad można sobie przygotować w aplikacji czy przez stronę czy trzeba to robić przez zewnętrzną platformę?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 godziny temu, Krawiol napisał:

618 ma opcję nawigacji po śladzie? Jeśli tak to czy ten ślad można sobie przygotować w aplikacji czy przez stronę czy trzeba to robić przez zewnętrzną platformę?

Ma nawigację po śladzie, który wyświetlany jest na mapie. Trasę możesz przygotować sobie w dowolnym programie, ja robię to na przykład w Stravie. Przygotowany plik musisz później przerzucić do katalogu NAVIGATION w liczniku i można już jechać

• Lubię to! 1
Opublikowano
11 godzin temu, DamianKle napisał:

Jest jeszcze jeden problem, który nie wiem z czego wynika, może się ktoś z Was z tym spotkał, mianowicie przynajmniej raz pojawia się wartość prędkości rzędu 140 czy 188 km/h, co nie jest realne. Odczyt prędkości mam ustawiony z czujnika na przedniej piaście.

Miałem to samo raz jedyny jak wymieniłem czujnik Garmina na IGP. Wyskoczył mi taki kwiatek jakoby moja maszyna upalała coś właśnie ponad 140. Potem już nigdy się to nie zdarzyło. Myślę ,że to było na etapie zgrywania się czujnika z licznikiem.Obecnie wskazania prędkości są bardzo dokładne oczywiście pod warunkiem wczytania odpowiedniego obwodu naszego koła. Na licznik nie mogę narzekać nie wiesza się , choć ma parę niedoróbek w sofcie które Chińczyki obiecali poprawić oraz dodać nowe funkcjonalności. Fakt trochę długo to trwa ale czekam .

Opublikowano (edytowane)

Dziś dostałem maila od suportu, że pod koniec miesiąca ma wyjść nowe firmware do IGP 618 z ogólnymi poprawkami i wreszcie  będzie kalibracja altimetru 😀

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Oby wprowadzili nawigację turn by turn z obracającą się mapą.

Opublikowano

Mam nadzieję bo o zorientowanu mapy zgodnie z kierunkiem jazdy też im pisałem i o jeszcze dwóch błędach systemowych jeden o graficznym przedstawieniu profilu ,gdzie w pewnych okolicznościach "profil jedzie po suficie" oraz o kasowaniu dotychczasowych wskazań po odpaleniu nawigacji w trakcie jazdy. Jest jeszcze z mojej strony kilka uwag na bieżąco zgłaszam je do suportu a nad którymi oni się pochylają. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może będzie też nowy firmware do IGS 60, a co do tych 140 czy 180 km/h, faktycznie może być coś z czujnikiem i połączeniem z licznikiem, ale jak wczytam plik fit na strave to tam nie ma takiej wartości tylko realne maksimum rzędu 40-50. @pecio czy zgłaszasz tylko dla IGS 618 czy dla innych modeli też?

Opublikowano

Zgłaszam tylko dla IGS618 bo ten komputerek fizycznie posiadam i w jego temacie mogę się wypowiadać . Obcując z nim znam wszystkie jego bolączki, niedostatki i skrywane pragnienia .Co do zgłaszania to każdy i do każdego modelu może zgłosić swoje uwagi nic prostszego. Na ich stronie firmowej masz namiary gdzie i do kogo . Nie trzeba znać chińskiego w narzeczu mandaryńskim 😀 , wystarczy po angielsku. Już koniec prawie miesiąca a na razie nie widzę ,żeby wstawili nowe pliki.Chyba trzeba będzie ich o...ć

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W piątek napisałem maila ,że grają w gumy z tą aktualizacją . Dziś patrzę na ich stronie i ....JEST od razu przeskok do 1.07. Właśnie zapodaje i czas na testy.

Z szybkiej zabawy z nowym firmware muszę powiedzieć ,że nie jest idealnie. Wskazania GPS strasznie "pływają" . Przedtem tej przypadłości w takim stopniu jak teraz nie było. Po dłuższej chwili na szczęście się ustabilizowało. Z  działania nawigacji się nie wypowiem bo mam  metr śniegu i pojeździć na razie nie ma możliwości ale tam też są poprawki.

Edytowane przez pecio
Opublikowano
W dniu 7.01.2019 o 13:17, pecio napisał:

W piątek napisałem maila ,że grają w gumy z tą aktualizacją . Dziś patrzę na ich stronie i ....JEST od razu przeskok do 1.07. Właśnie zapodaje i czas na testy.

Z szybkiej zabawy z nowym firmware muszę powiedzieć ,że nie jest idealnie. Wskazania GPS strasznie "pływają" . Przedtem tej przypadłości w takim stopniu jak teraz nie było. Po dłuższej chwili na szczęście się ustabilizowało. Z  działania nawigacji się nie wypowiem bo mam  metr śniegu i pojeździć na razie nie ma możliwości ale tam też są poprawki.

Mógłbyś podesłać link do strony z nowym firmware?

Szukam i szukam i tylko na stronie .es znalazłem i w dodatku jest tylko 1.05.

Pozdrawiam

OK mam.

Wersja mobilna nie działa prawidłowo.

Pozdro

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, boross napisał:

Mógłbyś podesłać link do strony z nowym firmware?

Szukam i szukam i tylko na stronie .es znalazłem i w dodatku jest tylko 1.05.

Bardzo prosię -  http://global.igpsport.com/home/download 

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Kiedyś myślałem ,żeby spolszczenie podesłać chińczykom w celu zaimplementowania w nowym firmware ale do  mnie osobiście bardziej przemawia wersja angielska i to poniechałem. Jeżeli jest takie zapotrzebowanie mogę to uczynić.Co do własnych map można to robić tylko trzeba je " odpowiednio spreparować " a i tak są potem dziwnie wyświetlane tzn. zaniżona szczegółowość (wycinane ścieżki pewnie ze względu na skalę mapy) względem naszego pliku wsadowego.  Po za tym nawigacja w starszym firmware 1.05 ( bo w nowym jeszcze nie testowałem)działa  bardzo zniechęcająco do jej stosowania. Przy złożonej komplikacji szlaku i w ogóle na szlakach  jest totalnie bezużyteczna. Działa to jeszcze jako tako na drogach utwardzonych ale w związku z faktem ,że widok mapy w urządzeniu nie orientuje się w kierunku jazdy może to być problematyczne ale można się do tej logiki działania i orientacji przyzwyczaić. Na podsumowanie jeszcze raz powiem : na szlaki  po lasach , górach to się nie nadaje nawet nawigując po zapisanych śladach. Po drogach utwardzonych (asfalty) jeszcze to ujdzie jak ktoś się przyzwyczai.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie igpsport 618 , od dwóch tygodni używam 618 i zauważyłem że na moim liczniku wskazania temperatury są zaniżone o około 5 stopni i w ogóle ten czujnik temperatury jakiś mułowaty , cechuje go duża bezwładność.Napiszcie proszę jak u Was to wyglada

Opublikowano

To mają wszystkie 618-stki. Ogromnie potworną 😀 bezwładność wskazań temperatury. Można śmiało powiedzieć ,że termometra  jakby tam nie było. Podejżewam ,że to wina oprogramowania , słaby interwał odpytywania czujnika.

Opublikowano

No tak , ale wskazania zaniżone o 5 stopni w długim przedziale czasu to raczej myślę o uszkodzeniu czujnika , chyba ? Może chińskie rączki coś zle złożyły  🙄

Opublikowano (edytowane)

Chińskie rączki wszystko dobrze poskładały. Dziś sprawdziłem i faktycznie temperatura jest zaniżona o około 4 do 5 stopni . W związku z tym chyba wszystkie 618 będą tak pokazywać. Nie mniej tego wystosowałem oficjalne zapytanie w tej sprawie z moimi sugestiami do suportu technicznego plus kiedy wreszcie zrobią orientowanie mapy zgodne z kierunkiem jazdy ,plus dodawanie własnych map,plus polska wersja językowa. Jeżeli coś ktoś jeszcze zauważy pisać lub ewentualnie jakieś sugestie co do funkcjonalności.

Najnowsze wieści -dostałem potwierdzenie, że mają świadomość błędnych wskazań temperatury  i pracują już nad optymalizacją wskazań termometru co zostanie uwzględnione w najnowszej wersji firmware.

Co do dodawania własnych map rozważają taką opcję, puki co to na razie tylko oficjalne mapy z ich strony.

Jak się uwinę i im podeślę to w najnowszym firmware zawita polska wersja językowa bez problemu ją załączą .

Stwierdzili również ,że ich mapy orientują się w kierunku jazdy . W związku z tym proszę o informacje związane z tym faktem czy rzeczywiście tak jest.

Suport stwierdził również , że rozważane jest dodawanie nowych funkcjonalności w przyszłości. Segmentów Stravy raczej się nie spodziewam,  powiadomień o połączeniach czy sms też raczej nie ale może zaskoczą człowieka. Pasowało by rozebrać jeden komputerek  😀 zobaczyć co w nim jest i na podstawie bebechów można powiedzieć jaki w nim jeszcze potencjał drzemie.

Chyba polegnę na tym tłumaczeniu. Kombinowanie żeby się zmieściło w polu, było zrozumiałe czyli przedstawiało istotę rzeczy ,żeby laik który pierwszy raz w życiu  ma do czynienia z takim ustrojstwem wiedział co się czy je ...........masakra 🙁 . Niemniej tego mam już 3/4 zrobione.

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Brawo pecio ! Cieszę się ,że jest ktoś kto rzeczowo podchodzi do sprawy . jak poprawią wskazania temperatury będzie git bo trochę mnie to zmartwiło że w takim sprzęcie taki babol zaistniał .A co do sugestii odnośnie funkcjonalności : czy nie dało by się ustawienie korekcji wysokości umieścić w lepiej dostępnym miejscu bo teraz trzeba się na klikać kilkanaście razy żeby się dostać do tego ustawienia, inni producenci umieszczają te ustawienie jak najłatwiej dostępne. Druga sprawa to ich serwis web , gdy robię trening na trenażerze ( wyłączam w tedy gps ) to po przesłaniu treningu, nie są widoczne parametry z treningu , (problem nie istnieje gdy jest włączony gps), ale w aplikacji app jest wszystko w porządku nawet przy wyłączonym gps. Map jeszcze nie wypróbowałem to się nie wypowiadam, ale gdzieś na forum czy na blogu zagranicznym wyczytałem , że na pewno będą dążyć do tego aby były dostępne w przyszłości segmenty strava- ( Polarowi tez sporo czasu to zajęło póki dostali dostęp do stravy ) .Polska wersja językowa jak będzie dostępna , moim zdaniem zachęci większą liczbę chętnych do zakupu igs618 bo sprzęt wydaje się naprawdę godny uwagi , nie tylko z uwagi na cenę 😀

Opublikowano

Polska wersja już przygotowana ,sprawdzam jeszcze błędy i liczby znaków w polach . W następnym firmware będzie już polski "lang". Jakby co to ja będę odpowiedzialny  za to całe  burdello 😀

• Lubię to! 1
Opublikowano

Potrzebuję małej pomocy przy podejściu do takiego skrótu  "Cum.OP.Time" .  Tylko nie dosłownie ;-)  Jakieś sugestie ,żeby to w komputerku miało ręce i nogi. 

Opublikowano (edytowane)

Są takie zwroty ,które ciężko ugryźć aby każdy wiedział po polsku co to znaczy . Dla ułatwienia powiem ,że dotyczy to czujnków mocy czy to w pedałach, korbach czy też piaście i jest terminem związanym z serwisem, smarowaniem. I może być tylko 14 znaków razem ze spacjami. Zobaczę jeszcze jak to Ruski  czy Niemcy rozwiązali.

Sprawa została rozwiązana.  Rozwiązanie to totalny banał tak jak przypuszczałem . Nie dopuszczałem takiej myśli bo wydawała się za prosta ale bolszewicka oraz niemiecka wersja tłumaczenia  utwierdziły mnie w przekonaniu.😀

Dodatkowo zrobię taką mała sugestię aby ekran mapy z aktualną pozycją działał niezależnie jako kolejna karta   a nie jak do tej pory zależnie od uruchomienia nawigacji po śladzie.

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Potrzebuję małej pomocy przy podejściu do takiego skrótu  "Cum.OP.Time" .  Tylko nie dosłownie ;-)  Jakieś sugestie ,żeby to w komputerku miało ręce i nogi. 
Cumulative operating time czyli calk.czas.pracy. Co wygrałem?

Tapatalk'd