pecio Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 2 godziny temu, dfq napisał: Jeśli ma czujnik barometryczny to ta wysokość będzie się zmieniała wraz ze zmianą ciśnienia atmosferycznego. Jeśli się nie zmienia w dłuższym czasie (8-12h) to pamięta ostatnią wartość wysokości pobraną z gps-a. Zgadza się wysokość się nie zmieniała.
DamianKle Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 3 godziny temu, GBike napisał: Nie czaje. To jest otwarty projekt? Można tak powiedzieć, ludzie tłumaczą, a firma za to nagradza. Choć nie znam dokładnych reguł, jakie rządzą tym, ale dziś napiszę mejla i się dopytamhttp://global.igpsport.com/home/task na bieżąco jest pokazany postęp. 2 godziny temu, pecio napisał: Zgadza się wysokość się nie zmieniała. Czujnik barometryczny służy bardziej do wykazania różnic wysokości, jakie są przy zjazdach/podjazdach. Sama wysokość barometryczna, żeby była użyteczna, trzeba by znać ciśnienie na poziomie morza, jakie panuje w danym momencie. Nie ma tam przecież opcji wprowadzenia ciśnienia.
dfq Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) W mojej Sigmie 23.16 nic nie trzeba znać, poza wysokością npm miejsca w którym się startuje. Tę wysokość można odczytać z ogólnodostępnej mapy http://www.szukaj-trasy.com/wysokosc.html Takich miejsc można sobie zdefiniować kilka. Potem dwoma kliknięciami wybieramy wysokość startową a licznik kalibruje ją do aktualnego ciśnienia. Dalej mamy już całą trasę skalibrowaną : Proste i skuteczne. Edytowane 8 Września 2018 przez dfq
Krawiol Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Ale ta sigma nie ma GPS więc jak nakładasz dane z licznika na ślad z trasą? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
dfq Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Nie nakładam. To są dane bez śladu GPS. "Wykres" trasy to dane wysokościowe z czujnika barometrycznego. Na co dzień jeżdżę po tych samych trasach, nie potrzebuje GPS. z GPS (jeśli potrzebuję) używam rox 11.0 albo fona z Locus Pro (najczęściej). Edytowane 8 Września 2018 przez dfq
GBike Opublikowano 9 Września 2018 Autor Opublikowano 9 Września 2018 W dniu 8.09.2018 o 13:11, dfq napisał: Potem dwoma kliknięciami wybieramy wysokość startową a licznik kalibruje ją do aktualnego ciśnienia. W dniu 8.09.2018 o 13:11, dfq napisał: Proste i skuteczne. 14 godzin temu, dfq napisał: (jeśli potrzebuję) używam rox 11.0 albo fona z Locus Pro (najczęściej) No moim zdaniem prościej jednak jest włączyć licznik i skupić się na przyjemności z jazdy za ułamek ceny wymienionych przez ciebie sprzętów.
dfq Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) A jeszcze prościej położyć się i umrzeć. Niestety problem w tym że prościej i taniej nie znaczy lepiej. W kwestii nawigacji te liczniki rowerowe w porównaniu do takiego Locus Pro to po prostu zabaweczki. Tak jak maluch do mercedesa. A apka kosztuje całe kilkanaście złotych (strasznie drogo 😂), licznik sigma 23.16 za całe 4 stówy z wszystkimi czujnikami. Roxa kupiłem dla żony ale jej nie podszedł( ekran) wiec pewnie pójdzie do ludzi bo używam sporadycznie. Na czym sie masz skupić jak jedziesz w terenie dróżką której na mapie w liczniku w ogóle nie ma, bo w OSM jest biała plama ? Nawet nie wiesz gdzie dojedziesz. Wolę sie skupić na oglądaniu przyrody mając w słuchaweczce co jakiś czas podpowiedź miłym głosem : "za 100m skręć w prawo". Nie mam zamiaru tworzyć całego elaboratu na ten temat ,wystarczy jedno : Locus to kombajn i system OTWARTY. Przy odrobinie wiedzy pod niego podepniesz dowolną mapę - wektorową, rastrową, wojskową, turystyczną, nawet zwykły skan w postaci pliku graficznego (bmp, jpg, png) i dowiążesz geograficznie. Możesz nawet wyznaczyć sobie trasę i nawigować po mapach rastrowych (!) a nie tylko wektorowych - nieosiągalne w tych wszystkich Roxach, Wahoo, Garminach itd. Możesz sobie na ekranie zmiksowac mape rastrową z wektorową po niej nawigować. Jeśli cię zadowala to co ci producent łaskawie załaduje do sprzętu to ok. Mnie nie. Już nie wspomnę o tych żałosnych wielkościach wyświetlaczy, rozdzielczościach i szybkości działania (mam turystycznego Garmina GPS). Taki rowerowy licznik GPS sprawdzi się jak jezdzisz po drogach ale w nieznanym terenie , w MTB - cienka sprawa i tyle. Edytowane 9 Września 2018 przez dfq
GBike Opublikowano 9 Września 2018 Autor Opublikowano 9 Września 2018 1 godzinę temu, dfq napisał: Taki rowerowy licznik GPS sprawdzi się jak jezdzisz po drogach ale w nieznanym terenie , w MTB - cienka sprawa i tyle. To niestety jesteś zmuszony do korzystania z dotychczasowego rozwiązania.
pecio Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Zgadza się na pudełku jest napisane ,że "cuś" takiego jest ale konia z rzędem temu jak soft "nie nadąża "za deklaracjami . W liczniku jest wysokość i nic po za tym. Żadnej kalibracji , żadnego odniesienia czy to jest wskazanie z GPSu czy barometryczne , totalnie nic. Suport techniczny też nic nie odpisał w tej kwestii. Druga sprawa , dotarł nowy licznik i GPS jest taki sam jak w tym co odesłałem . Mnie już ręce opadają bo wychodzi na to ,że jest to sprzęt mocno niedopracowany. Jaki licznik bym nie dorwał z altimetrem to zawsze w nim jest kalibracja.
nctrns Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) W Wahoo nie ma kalibracji, a barometr na stówkę ma Wahoo robi po swojemu. W zegarku Garmin Vivoactive 3 też usunęli kalibrację w którejś aktualizacji, bo była zbyt skomplikowana dla użytkowników Edytowane 14 Września 2018 przez nctrns
Łukasz_P Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 No ja właśnie w Polarze V650 też wczoraj szukałem jakiejkolwiek kalibracji barometru i jest tylko opcja albo samemu wprowadzenia wysokości n.p.m. lub robi to automatycznie jak się nic nie wpisuje. Generalnie bardziej interesuje mnie kalibracja inklinometru, ale on chyba tego nie ma i nachylenie wylicza z wypadkowej prędkości po GPS i wysokości. Tak wnioskuję, bo przy V800 jest informacja, że wskazanie nachylenia działa tylko w momencie używania czujnika prędkości. Natomiast przy V650 brak takiej informacji i normalnie nachylenie jest pokazane, ale działa jakby z opóźnieniem.
dfq Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) Wahoo to sprytne urządzenie. W celu kalibracji czujnika barometrycznego odczytuje bieżącą pozycję i z GPS dowiązuje do niej wysokość bazową. Dalej leci już na czujniku barometrycznym. Podejrzewam że w Polarach jest podobnie. Kto wie czy podobnie nie jest w tym IGPSport. Edytowane 14 Września 2018 przez dfq
GBike Opublikowano 14 Września 2018 Autor Opublikowano 14 Września 2018 5 godzin temu, pecio napisał: Druga sprawa , dotarł nowy licznik i GPS jest taki sam jak w tym co odesłałem . Mnie już ręce opadają bo wychodzi na to ,że jest to sprzęt mocno niedopracowany. Musisz mieć strasznego pecha mój działa idealnie. 5 godzin temu, pecio napisał: W liczniku jest wysokość i nic po za tym. Żadnej kalibracji , żadnego odniesienia czy to jest wskazanie z GPSu czy barometryczne , totalnie nic. A czy to ważne jak to działa? Ważne że działa. Po wyjęciu z pudełka i przejechaniu słownie 50 m kalibracja wysokości odbyła się w sposób automatyczny.
pecio Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 20 godzin temu, GBike napisał: Musisz mieć strasznego pecha mój działa idealnie. A czy to ważne jak to działa? Ważne że działa. Po wyjęciu z pudełka i przejechaniu słownie 50 m kalibracja wysokości odbyła się w sposób automatyczny. Jesteś pewien ,że się skalibrował ?? Proponuje pojechać w miejsce o znanej wysokości i dokonać konfrontacji ze wskazaniami na liczniku. Założę się ,że błąd będzie w okolicach -70 do -80 metrów. Dziś sprawdziłem 4 liczniki i wszystkie tak jakby je ktoś zaczarował z uporem maniaka pokazywały mniej więcej ten sam błąd. Coś mnie się zdaje ,że autokalibracja raczej w tym modelu nie działa. GPS natomiast tak jakby unormował swoją pracę i na chwilę obecną nie mogę się do niego przyczepić. Błąd wskazań GPS kontra czujnik prędkości jest rzędu 1%. Ślad zapisany można powiedzieć też w normie. Mam nadzieję ,że w poniedziałek suport odniesie się do mojego kolejnego maila w sprawie wskazań altimetru oraz pytania dotyczącego czujnika temperatury ,który wg mnie ma potworną bezwładność. Cóż czepiam się takich szczegółów 😀. Ale może dzięki temu dopracują kolejne firmware. 1
GBike Opublikowano 15 Września 2018 Autor Opublikowano 15 Września 2018 2 godziny temu, pecio napisał: Jesteś pewien ,że się skalibrował ?? Hmm zdaje się że nie do końca zgadzamy się co do pojęcia "skalibrowanie wysokości". Jako kolarz amator wymagam od licznika: Aby poprawnie odliczał metry w górę. Aby poprawnie odliczał metry w dół. Aby poprawnie wskazywał % nachylenie terenu. Jeżeli włączam licznik w miejscu A i pokazuje mi że jestem na wysokości X jadę Y km do punktu B i wracam z powrotem do punktu A i licznik pokazuje mi że jestem na wysokości X plus minus 1m to dla mnie skalibrowany jest prawidłowo. 2 godziny temu, pecio napisał: Założę się ,że błąd będzie w okolicach -70 do -80 metrów. Jak zapewne wiesz, system GPS jest systemem wojskowym . Błąd wysokości o którym piszesz wynika z celowego działania oprogramowania w satelitach (na użytek czysto cywilny) Błąd ten jest jakoś tam tajemnie generowany w różnych zakresach dla różnych rejonów świata zapewne ze względów militarnych. 2 godziny temu, pecio napisał: GPS natomiast tak jakby unormował swoją pracę i na chwilę obecną nie mogę się do niego przyczepić. Błąd wskazań GPS kontra czujnik prędkości jest rzędu 1%. Ślad zapisany można powiedzieć też w normie. To tylko się cieszyć . 2 godziny temu, pecio napisał: Mam nadzieję ,że w poniedziałek suport odniesie się do mojego kolejnego maila w sprawie wskazań altimetru oraz pytania dotyczącego czujnika temperatury ,który wg mnie ma potworną bezwładność. Cóż czepiam się takich szczegółów 😀. Ale może dzięki temu dopracują kolejne firmware. Pewnie napiszą to samo co ja 🙂
pecio Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Nie na tym polega kalibracja. Kalibracja altimetru barometrycznego polega na podaniu aktualnego ciśnienia na poziomie morza , lub podaniu aktualnej wysokości startowej. Na tej podstawie licznik w punkcie o wysokości dajmy na to 600 m.n.p.m pokazuje dokładnie właśnie te 600 metrów . Każdy normalny sprzęt np Sigma , Cateye ,Polar ,Wahoo itp. ma właśnie takową kalibrację , lub możliwa jest kalibracja altimetru za pomocą GPSa w którym też możemy mieć kalibrację . Wiem bo mam taki sprzęt w którym mam kalibrację wysokości ze wskazań GPS a ta służy za odniesienie do kalibracji altimetru barometrycznego a dokładność całego systemu w skali kilku godzin jest +/- 1 metr. A co do przekłamań lub inaczej celowego zaniżania precyzji GPSu to na otwartym systemie wynosi ona zarówno w poziomie jak i w pionie plus minus 2 metry. W systemie zamkniętym do którego też mam dostęp precyzja jest większa niż 2 centymetry typowo około 1 do 1,5 cm. I dlatego moje zboczenie zawodowe ,że coś gdzie dopuszczam odchyły paru metrów nie powinno mylić się o prawie 80 metrów i co najważniejsze nie ma w tym urządzeniu żadnej opcji aby zniwelować to przekłamanie. Generalnie IGPSPORT 618 to fajny sprzęcik nie jest za wielki ma wszystko to co kolarz amator lub turysta rowerowy potrzebuje. Świetnie współpracuje z czujnikami prędkości , rytmu serca ,kadencji , miernikami mocy i systemem zmiany przełożeń Shimano. Dla mnie turysty to aż za nad to . Jak pisałem wcześniej dla mnie jest kluczowy dystans , wysokość bo mniej więcej na tej podstawie orientuję się w moim aktualnym położeniu. Licznik nawet z najnowszym firmware 1.05 EN nie jest jeszcze w pełni dopracowany jest kilka błędów w działaniu jak dla mnie to np przy starcie i automatycznym lub celowym "nagrywaniu " przejażdżki nie ma możliwości w trakcie bez przerwania rekordu wejścia w opcje nawigacji. Edytowane 15 Września 2018 przez pecio
dfq Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) No niestety kolega GBike bajki wypisuje. Po pierwsze. Ciśnienie powietrza zmienia się wraz z wysokością, zależność ta jest w przybliżeniu malejąca wykładniczo (a nie liniowo!) co opisuje tzw. wzór barometryczny. Co to oznacza ? Ano tyle że jeśli nie ustawisz prawidłowo wysokości bazowej, to wzrosty i spadki wysokości na podstawie różnic ciśnienia będą wyliczane nieprawidłowo. PO drugie. System GPS nie ma przekłamań wysokości rzędu 70-80m. Do niczego by się ta funkcja nie nadawała (do liczników również). U mnie na smartfonie wys npm mojej pozycji odczytana z tegoż GPS-a to 208m a odczytana z mapy to 209.5m (dokładność pozycji 3m). Na Boga - mogą być różnice paru metrów ale nie 70ciu ! 😅 PO trzecie. To samo z "bezwładnością" temperatury (popatrz na mój wykres powyżej z Sigmy - górna czerwona linia to wykres temperatury, w "górkach" jazda w lesie). Wystarczy że dotknę wyświetlacza na parę sekund i temperatura ulega zmianie. Prawda niestety jest brutalna - kiepskie podzespoły. Edytowane 15 Września 2018 przez dfq
GBike Opublikowano 15 Września 2018 Autor Opublikowano 15 Września 2018 50 minut temu, dfq napisał: Ciśnienie powietrza zmienia się wraz z wysokością, zależność ta jest w przybliżeniu malejąca wykładniczo (a nie liniowo!) co opisuje tzw. wzór barometryczny. Każde 8 metrów w górę oznacza ciśnienie niższe o ok. 1 hektopaskal (hPa). więc jest to spadek liniowy 52 minuty temu, dfq napisał: System GPS nie ma przekłamań wysokości rzędu 70-80m W którym miejscu coś takiego napisałem? 53 minuty temu, dfq napisał: To samo z "bezwładnością" temperatury (popatrz na mój wykres powyżej z Sigmy - górna czerwona linia to wykres temperatury, w "górkach" jazda w lesie). Wystarczy że dotknę wyświetlacza na parę sekund i temperatura ulega zmianie. Prawda niestety jest brutalna - kiepskie podzespoły. Co ma piernik do wiatraka?
pecio Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 Tym razem odpisał suport nie będę tego długiego maila w całości wklejał , podam tylko najistotniejsze fakty. Po pierwsze twierdzą ,że wysokość jest obliczana tylko na "czujniku barometrycznym" Potem następuje długi wywód na temat ciśnienia powietrza i różnych zależności takich jak pory roku, temperatura, wilgotność, klimat i prędkość wiatru w różnym czasie. Potwierdzają ,że wysokość tylko jest i nic z nią na chwilę obecną w liczniku nie można zrobić . Jest tylko na razie po to aby pokazywała wartości względne czyli gradient wysokości, dystans w przewyższeniu itp. Napisali również na sam koniec ,że w kolejnym oprogramowaniu układowym naprawią ten problem czyli będzie dodana funkcja kalibracji z prawdziwego zdarzenia. Poprosili o wyrozumiałość i kazali się uzbroić w cierpliwość. I tyle w temacie altimetru w IGPSPORT 618. Z mojej strony mały apel do użytkowników tego komputerka. Wychwytujcie bugi, niedostatki w sofcie i piszcie do suportu lub na forum. Dzięki temu przyczyniamy się do poprawy i doskonalenia finalnego wyrobu, który MY gdzieś na szlakach eksploatujemy.
GBike Opublikowano 17 Września 2018 Autor Opublikowano 17 Września 2018 11 godzin temu, pecio napisał: Wychwytujcie bugi, niedostatki w sofcie i piszcie do suportu lub na forum To ja poproszę o możliwość wpisania czasu całkowitego dotyczącego odległości ODO . Fajnie by było gdyby licznik sumował właśnie ten czas.
pecio Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) W dniu 17.09.2018 o 20:18, GBike napisał: To ja poproszę o możliwość wpisania czasu całkowitego dotyczącego odległości ODO . Fajnie by było gdyby licznik sumował właśnie ten czas. O ile o to chodzi jest to w menu pod pozycją "Memory" dalej "Activities" dalej "Historical" i mamy tam całkowity dystans, całkowity czas jazdy, zrobione przewyższenia , maksymalną prędkość zanotowaną. Nie kasuje się to nawet podczas zwykłego resetu. Żeby to skasować potrzebny reset specjalnym programem i wgranie firmware od nowa. A co do bebechów z tego co widzę w miarę obcowania z 618-stką to muszę powiedzieć ,że czujnik barometryczny ma precyzyjniejszy system odczytu od Sigmy Roxa . Na zjeździe Sigma skacze co parę metrów a 618-stka ładnie co jeden metr odlicza.Generalnie trzymają wysokość startu i miejsca dotarcia tak samo nie licząc jak na razie tego przekłamania w IGPSporcie. Denerwująca jest funkcja autopauzy, byle co stanę już pauza a wznawianie trochę trwa . Stając co chwilę mamy już spore manko w dystansie. Wyłączenie tej funkcji powoduje u mnie brak rejestracji trasy. Takie małe spostrzeżenia. Edytowane 22 Września 2018 przez pecio
GBike Opublikowano 22 Września 2018 Autor Opublikowano 22 Września 2018 @pecio@pecio a da radę ten czas wyciągnąć do danych wyświetlanych? Na którymś z ekranów?
Medzamir Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 3 godziny temu, GBike napisał: a da radę ten czas wyciągnąć do danych wyświetlanych? Po co ci takie dane podczas jazdy? Nie to, że się czepiam ale z czystej ciekawości bo każdy może mieć jakieś schizy. Ja np. muszę mieć zegar 24h bo jak widzę 12h to mnie coś skręca. A co do barometru to jak to jest kiedy idzie burza i front się zmienia? Ciśnienie leci w dół, trasa płaska jak naleśnik. Pokaże zjazd czy co?
GBike Opublikowano 23 Września 2018 Autor Opublikowano 23 Września 2018 5 godzin temu, Medzamir napisał: Po co ci takie dane podczas jazdy? Bo nie mam pomysłu co mógłbym wrzucić na pozostałe ekrany, a co mogłoby mnie interesować. 😂 Widzę że @pecio jest dociekliwy w poznawaniu tego sprzętu , więc staram się też trochę wiedzy przyswoić, skoro jest taka okazja. 5 godzin temu, Medzamir napisał: A co do barometru to jak to jest kiedy idzie burza i front się zmienia? No tak do końca, jaki jest mechanizm działania, to raczej ciężko wywnioskować. 6 godzin temu, Medzamir napisał: muszę mieć zegar 24h bo jak widzę 12h to mnie coś skręca. 😁 Mnie też.
Rekomendowane odpowiedzi