Skocz do zawartości

iGPSport iGS50E & IGS618 - Dyskusja ogólna.

GBike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A sprawdzałeś może jak licznik współpracuje z sensorami innych firm np. Sunding ? Zastanawiam się między Cateye Strada Smart od @hanus a niższą wersją Twojego - IGS20E

Opublikowano
W dniu 12.05.2018 o 19:54, kogucik napisał:

A sprawdzałeś może jak licznik współpracuje z sensorami innych firm np. Sunding ? 

Nie nie sprawdzałem. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie go odkupiłem od jednego z użytkowników forum. Jak zmienić wartość odometru? Chciałbym wprowadzić wartość ze starego licznika a nie mogę znaleźć takiej opcji.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tylko po ant+?
Mam pas hr polar h7 ale on tylko po Bt działa.

Połączy się z tym licznikiem?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, maniol napisał:

Tylko po ant+?
Mam pas hr polar h7 ale on tylko po Bt działa.

Połączy się z tym licznikiem?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Licznik wykrywa tylko czujniki ANT+ po BTH masz łączność ze smartphonem

W dniu 7.06.2018 o 17:39, slaby22 napisał:

Właśnie go odkupiłem od jednego z użytkowników forum. Jak zmienić wartość odometru? Chciałbym wprowadzić wartość ze starego licznika a nie mogę znaleźć takiej opcji.

Bo raczej takiej opcji nie ma 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja też skorzystałam z produktu firmy z Wuhan, z tym, że iGpsport IGS 60. To jest dopiero kosmiczny skok, niczym nie ustępuje Garmin-owi, cena ze wszystkimi czujnikami, poniżej 500 zł

• Lubię to! 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja jestem nieszczęśliwym posiadaczem IGPSPORTA 618 i powiem szczerze ,że przeklinam dzień jego zakupu. Na wstępie od razu mówię ,że wszystko super poustawiane w opcjach GPS+Glonas i te inne bajery).Oto moje spostrzeżenia - GPS potwornie nieprecyzyjny wystarczy gęsta zabudowa miejska , pochmurne niebo i odchyły nawet o 80 metrów , w lesie można zapomnieć o działaniu GPSa, wysokość na podstawie GPS w czyste niebo przekłamanie na  prawie -100 m. Wyliczanie nachylenia podjazdu lepiej nawet nie patrzyć bo takie bzdety wyskakują. Nawigacja po śladzie przestałem korzystać bo parę razy mnie nie tam poprowadziło gdzie miało. Działanie wg . producenta około 25 godzin można miedzy bajki włożyć. Realne to max 12 godzin przy włączonym GPS i podświetleniu na 40 %. Bez podświetlenia w normalny pochmurny dzień ledwo co widać a w słońcu to już kompletnie nic. Uchwyt na mostek lub kierownicę ten na oringi  trzeba podtrzymywać przy wkładaniu licznika bo inaczej nie kliknie a tylko się ukręci  .Z plusów to fajnie się paruje z zewnętrznymi czujnikami ja mam Garmina (próbowałem z Megane ale ten szybko ducha wyzionął) na piastę ten geomagnetyczny i z nim bardzo precyzyjnie wskazuje prędkość. Mam takie małe pytanie teraz do innych posiadaczy może tego modelu lub podobnego . Czy u mnie moduł GPS jest jakiś trefny czy tak ma być z tą precyzją w tym liczniku ? Mam w domu trzy GPS i wszystkie się pokrywają z odczytami a tylko IGPSPORT znacząco odstaje i nawet w lesie dwa z nich tylko odpływają od 20 do 30 metrów , a jeden tylko o 5 m a licznik gubi sygnał. Kolejne pytanie czy nie ma w nim wysokościomierza barometrycznego ? Pisałem do suportu ale nic nie odpisali.

Opublikowano
1 godzinę temu, pecio napisał:

GPS+Glonas

Nad Polską działa tylko GPS i taki powinien być używany. Glonass to rosyjski wynalazek. Ten trzeci to chiński. 

GPS potwornie nieprecyzyjny wystarczy gęsta zabudowa miejska , pochmurne niebo i odchyły nawet o 80 metrów

Po prostu może jest sieknięty takie błędy są nie dopuszczalne. Na precyzję GPS ma też wpływ czasomierz samego licznika. Możesz w prosty sposób sprawdzić czy przypadkiem nie spieszy się czy też późni. W necie można znaleźć tabele jaka część sekundy odpowiada za błąd w odległości. 

Czy u mnie moduł GPS jest jakiś trefny czy tak ma być z tą precyzją w tym liczniku ? 

Raczej tak. 

Kolejne pytanie czy nie ma w nim wysokościomierza barometrycznego ? 

Jest, nawet w modelu IGPS50E takowy się znajduje. 

Powinieneś domagać się zwrotu kasy. 

Czy twój model pokazuje virtualną moc wyliczania z czujników prędkości i kadencji? 

Opublikowano (edytowane)

Nad Polską działają amerykański GPS, rosyjski Glonas i europejski jeszcze niekompletny Galileo wiem bo mam GPS który odbiera te sygnały i np w oparciu o system GPS+Glonas mam precyzję 2 m i największą liczbę satelit do " obliczeń". Chiny mają swojego Bejdu dla nas jest niedostępny. A co do powiedzmy modułu GPS w moim liczniku to też tak myślę ,że jest coś uwalone . Co do wirtualnej mocy to nie powiem nic bo nie mam czujnika kadencji ,wszystkie sprawy związane z kadencją,  plusem mam ukryte i ne bawiłem się ustawieniami z tym związanymi. Ja raczej używam tego do górskiej turystyki rowerowej i wszystkie funkcje z tym związane preferuje ( dystans, wysokość itp).A fajna maszynka się zapowiadała bo od najnowszego firmware 1.05 można było mapy wgrywać . Ja miałem topo na podstawie OSM zrobione interesujących mnie obszarów. Cóż pakuje dziada i do Chin na reklamacje.

Z ostatniej chwili.... dowiedziałem się ,że chipset odpowiedzialny za GPSa ma tylko 20 kanałów a jak na dzisiejsze standardy to stanowczo za mało . Powiem nawet ,że strasznie gówniany ten chip. To ja w starym smartfonie mam chipseta co obsługuje 56 kanałów.

Edytowane przez pecio
Opublikowano (edytowane)

W dniu 2.05.2018 o 19:45, Medzamir napisał:

Autopauza to rozumiem ale o co chodzi z wybudzaniem? Czy gdy podczas wycieczki zatrzymujesz się na kawę i ciastko to licznik przechodzi w stan uśpienia (ekran gaśnie czy jakoś) a potem wystarczy ruszyć bez wzbudzania jakimkolwiek przyciskiem?

Po takiej auto pauzie jazda jest zapisywana w dotychczasowym piliku czy po wznowieniu jazdy tworzy nowy plik?

Licznik początkową wysokość pobiera z GPS czy trzeba mu wprowadzać ja ręcznie jak w sigmach? Przewyższenia mierzy z barometru? Jeśli tak to czy trzeba wprowadzać aktualne ciśnienie?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Krawiol
Opublikowano
29 minut temu, Krawiol napisał:

Po takiej auto pauzie jazda jest zapisywana w dotychczasowym piliku czy po wznowieniu jazdy tworzy nowy plik?

Po wybudzeniu kontynuuje zapis dotychczasowego pliku. 

Aby stworzył nowy plik należy użyć funkcji następne  okrążenie. 

Opublikowano
W dniu 1.09.2018 o 20:55, pecio napisał:

Na wstępie od razu mówię ,że wszystko super poustawiane w opcjach GPS+Glonas i te inne bajery).Oto moje spostrzeżenia - GPS potwornie nieprecyzyjny wystarczy gęsta zabudowa miejska , pochmurne niebo i odchyły nawet o 80 metrów , w lesie można zapomnieć o działaniu GPSa, wysokość na podstawie GPS w czyste niebo przekłamanie na  prawie -100 m.

Ja wahałem się, czy wybrać model IGS 618, czy też IGS 60. Poczytałem o obu, dla modelu 618 przygotowałem instrukcję w języku polskim, która jest tam do pobrania na ich stronie ;)

Rzeczywiście, "618" może nie mieć wysokościomierza barometrycznego, wnioskuję to po informacji na stronie, dla 60 jest to wyraźnie napisane "60" ma takowy i całkiem nieźle to działa. Ale do sedna, co napiszę dotyczy modelu IGS 60, poprzednika 618.

Co do dokładności wskazań GPS/GLONASS, początkowo (2-3 testowe jazdy) miałem podobne problemy, wysokość była mocno przesadzona w górę o około 100 m, mieszkam na 160 m n.p.m, po kilku uruchomieniach, problem zniknął.

Kilka przekłamań się też trafiło w sensie prędkości, uzyskałem ponad...160 km/h :D Ewidentny błąd odczytu z czujnika, na wykresie widać taką mocną szpilkę, ale nie wpłynęła na wynik średniej prędkości.

Nie testowałem mojego licznika w gęstej zabudowie miejskiej, ale po testuję, jak tylko będę miał taką możliwość. Za to jechałem przez las, i ślad został zapisany.

Jednak GPS, co do wysokości dla obszaru Europy "naturalnie" będzie pokazywał wysokość niezgodną ze stanem faktycznym (~30 m błąd), bowiem w odniesieniu do kształtu Ziemi WGS-84.

Za "nasz poziom morza" odpowiada mareograf w Kronsztad. Z ciekawostek podam, że po przemianach 1989 roku, w związku z odrzuceniem wschodnich rozwiązań naukowych, próbowano zastąpić dane mareografu w Kronsztad, którymś z zachodnioeuropejskich, żeby było "zachodnio". Wtedy okazało się, że polska linia brzegowa ma...wysokość. O pomyśle z zachodnim wzorcem szybko zapomniano.

Auto pauza.

Jest coś takiego, tworzony jest jeden plik dla całej jazdy. Automatycznych pauz może być dowolna ilość. W jednym pliku zapisywane są też informacje o okrążeniach.  Licznik po pewnym czasie przechodzi w stan uśpienia, wybudzić go można bardzo niewielkim ruchem, chwycenie za kierownicę już powoduje gotowość do działania.

Wysokości nie wprowadzałem, jedyne co wprowadziłem to obwód koła(2160mm), nachylenia są z grubsza poprawne, jedynie ich późniejsza prezentacja na stronie IGPsport, w związku z kłopotliwą skalą, czasem potrafi wyglądać jak jazda po górach, mimo, że różnica wysokości to około 50 m na 3km. Te same dane już na Stravie wyglądają całkiem miło :)

Dokładność długości trasy w km.

Zrobiłem ostatnio test IGS 60 z czujnikiem na piaście kontra telefon Huawei P9 lite z Endomondo. Licznik wskazał 100,89 km, telefon 96,45km.

Tu bardziej ufam licznikowi, bowiem wcześniej, w czerwcu miałem Sigmę 14.16, która pokazała bardzo zbliżony wynik do Igpsporta. Oba odczyty były na podstawie obrotów koła, nie GPS.

Zrobię test na podstawie tylko GPS, zarówno z telefonu jak i licznika, wynik wstawię.

Wirtualna moc

Jest coś takiego, ale dopiero po przesłaniu danych na stronę, średnio ufam temu, ale do momentu, aż nie będę miał miernika to nie jestem w stanie stwierdzić, czy tamte dane są miarodajne.

Z plusów: to na pewno późniejsza prezentacja graficzna wyników, z klasyfikacją na poszczególne strefy, zarówno prędkości, pulsu, czy kadencji. te funkcje dla Endomondo czy Stravy są w wersji premium, a tu gratis puki co. Automatyczna zmiana podświetlania w zależności od pory dnia, ciemny motyw włącza się automatcyznie po zachodzie słońca.

Generowanie plików .fit, żeby potem można było scalić dane z licznika z filmikami :) 

Z minusów: na początku pojawiały się niespodzianki w postaci zafałszowanych wyników, choćby wcześniej wspomniana prędkość ponad 160 km/h, problemy z wartością wysokości, oraz ze zgraniem danych poprzez ich aplikację, która mimo wszystko nie jest doskonała. Długo trwa zgranie plików poprzez bluetooth, można to zmienić, poprzez podłączenie kablem i bezpośrednie wczytanie na stronę plików .fit. Biorę poprawkę, że może to być kwestia mojego telefonu, który czasem zamula już.

Mój zestaw to: Licznik IGS60, czujnik kadencji, czujnik prędkości, pulsometr oraz uchwyt na wysięgniku. wszystko produkcji Igpsport.

Gdybyście chcieli o coś zapytać, chętnie pomogę.

Opublikowano

IGPSPORT 618 faktycznie nie ma wysokości "barometrycznej" tylko ta z GPS. Wyniki  prędkości i dystansu pokrywają się z Sigmą Rox 6 , przy zastosowaniu czujników prędkości w moim wypadku Garmina . U mnie nawet po kilkudziesięciu rajdach nie "unormowały " się wskazania GPS . Dalej potwornie przekłamuje wysokość, i są wielkie odchyły w zapisie tracka. Zobaczę bo już z Chin leci do mnie nowy licznik. Mam nadzieję ,że  ten co przyjdzie okaże się bardziej precyzyjnym. Jak nie to sprzedam i kupię Mio 205 bo mnie po krótkim teście zauroczyło to urządzenie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.09.2018 o 22:47, GBike napisał:

Nad Polską działa tylko GPS i taki powinien być używany. Glonass to rosyjski wynalazek. Ten trzeci to chiński. 

[...]

Jesteś tego całkowicie pewien  ? 

bo ja mam wszystkie trzy 😀

Screenshot_2018-09-06-10-54-12.thumb.jpg.3e8db484a1161c082470d689faf094eb.jpg

Screenshot z przed chwili

Edytowane przez dfq
Opublikowano
2 godziny temu, dfq napisał:

Jesteś tego całkowicie pewien  ? 

bo ja mam wszystkie trzy 😀

Screenshot_2018-09-06-10-54-12.thumb.jpg.3e8db484a1161c082470d689faf094eb.jpg

Screenshot z przed chwili

Wszystkie działają to prawda, już niedługo dołączy do tego grona Galileo :)

Opublikowano
14 godzin temu, DamianKle napisał:

Ja wahałem się, czy wybrać model IGS 618, czy też IGS 60. Poczytałem o obu, dla modelu 618 przygotowałem instrukcję w języku polskim, która jest tam do pobrania na ich stronie

Szacun za dobrą robotę , właśnie się zastanawiałem ,który Chińczyk  😀 tak dobrze szprecha po polsku . Przeczytałem od deski do deski , ale ta instrukcja jest już trochę nieaktualna po

wprowadzeniu nowego firmware 1.05. 

14 godzin temu, DamianKle napisał:

Rzeczywiście, "618" może nie mieć wysokościomierza barometrycznego, wnioskuję to po informacji na stronie, dla 60 jest to wyraźnie napisane "60" ma takowy i całkiem nieźle to działa. Ale do sedna, co napiszę dotyczy modelu IGS 60, poprzednika 618.

Jest to trochu chore, żeby topowy ich licznik tego nie miał . Z drugiej strony powinna być chociaż kalibracja wysokości z GPSu  a tego też w menu nie widzę. Może i na pewno według mnie to kwestia "paru linijek " kodu w firmware. Napiszę do suportu technicznego z takim małym zapytaniem.

Opublikowano
6 godzin temu, pecio napisał:

IGPSPORT 618 faktycznie nie ma wysokości "barometrycznej" tylko ta z GPS.

Jak uruchomisz licznik w mieszkaniu, to pokazuje tobie wysokość mimo braku zasięgu GPS czy nie pokazuje?

Opublikowano

Jest wysokość  .

Czyli masz czujnik barometryczny. 

Opublikowano

Tylko w ustawieniach nie ma nic na ten temat, tak jakby ktoś o tym zapomniał

Opublikowano
W dniu 6.09.2018 o 16:28, GBike napisał:

Jak uruchomisz licznik w mieszkaniu, to pokazuje tobie wysokość mimo braku zasięgu GPS czy nie pokazuje?

Bardzo często GPS/Glonass działa wewnątrz pomieszczeń, kilka razy się z tym spotkałem. Faktycznie by było dziwne jakby flagowy licznik nie miał czujnika barometrycznego.

Można dodać więcej niż jeden komplet czujników i też będzie się z nimi łączył, może też być kilka rowerów w ramach jednego urządzenia.

Opublikowano

Jeśli ma czujnik barometryczny to ta wysokość będzie się zmieniała wraz ze zmianą ciśnienia  atmosferycznego. Jeśli się nie zmienia w dłuższym czasie (8-12h) to pamięta ostatnią wartość wysokości pobraną z gps-a.

Opublikowano
W dniu 6.09.2018 o 16:13, pecio napisał:

Szacun za dobrą robotę , właśnie się zastanawiałem ,który Chińczyk  😀 tak dobrze szprecha po polsku . Przeczytałem od deski do deski , ale ta instrukcja jest już trochę nieaktualna po

wprowadzeniu nowego firmware 1.05. 

Najwyżej uaktualnię :D a i dziękuję za docenienie pracy, choć sam się zdecydowałem zakupić"60".

Do zrobienia jest jeszcze polska wersja językowa strony, żeby lepiej się oglądało cyferki :D i menu tego mojego licznika

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianKle napisał:

Do zrobienia jest jeszcze polska wersja językowa strony, żeby lepiej się oglądało cyferki 

Nie czaje. To jest otwarty projekt? 

1 godzinę temu, dfq napisał:

Jeśli się nie zmienia w dłuższym czasie (8-12h) to pamięta ostatnią wartość wysokości pobraną z gps-a.

Widziałem gdzieś (YouTube) film jak można z palca ustawić wysokość bazową. Ale filmik w języku niezrozumiałym był.