Skocz do zawartości

Jakie koło kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki i koledzy, znowu potrzebuje waszej wiedzy.
Moje przednie koło niebawem przestanie pasować do reszty roweru.
Potrzebuję przednie koło wymienić na takie pod sztywną oś QR15mm Nie mam przy tym miliona monet do wydania.
Znalazłem takie wynalazki:
http://allegro.pl/kolo-przod-27-5-alex-sx44-novatec-d041-15-disc-cz-i6762813586.html
http://allegro.pl/kolo-przod-dt-swiss-m1900-spline-27-5-650b-i6876313738.html
http://allegro.pl/kolo-27-5-przod-alexrims-sx44-novatec-d811sb-w-wa-i6492895816.html
http://allegro.pl/kolo-przednie-27-5-dt370-15mm-dt466d-32h-i7118768578.html 
(to jest w sumie poza budżetem ale wiadomo.. firma robi swoje...)
chyba że kupić już komplet... i tu pytanie czy odczuję różnicę względem moich obecnych kół czy tyłu nie ma sensu ruszać ?
http://allegro.pl/kpl-kol-27-5-weinmann-xm25-novatec-rozne-osie-i7192440981.html

Obniżenie wagi kół jest najrozsądniejszym i najefektywniejszym posunięciem przy odchudzaniu roweu. Lżejsze koła dają Ci przyspieszenie, a przy tym ubytek wagi jest najbardziej odczuwalny. Sądzę,że Twoj zestaw fabrycznych kół to waga min. 2000g. Sugeruję, abyś przy wyborze kierował się tym czego oczekujesz od kół. Dla obniżenia kosztów mozesz kupić niedrogie przednie koło i pojeździć na nim, albo zainwestować w koła, które będą uniwersalne, aby przełożyć je do innego roweru, gdy np zdecydujesz się go zmienić. Nie wiem o jakim budżecie myślisz, ale na szybko mogę przedstawić Ci zestaw kół w bardzo atrakcyjnej cenie, zbudowanych na znanych i cenionych markach i dający możliwość znacznego obniżenia wagi: https://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/kola-mtb/kola-dt-swiss-444d-27-5-novatec-1650g-50-taniej-46711.html . 

Wszystko zależy od budżetu, ale gwarantuję Ci, że do 1000 zł możesz otrzymać zestaw kół bijących na głowę te, które masz obecnie. Kół które są przyszłościowe,bo możesz wsadzić je praktycznie do każdej ramy (czy to na zwykły szybkozamykacz czy też na sztywną oś).Już kilka osób na tym formu dokonało takich zakupów i póki co są zadowoleni. Kół które możesz mieć dpasowand dokładnie pod siebie :)

Dzięki za szybki odzew Panowie. @Franz Mauer gdybym własnie nie wydał tysiaka na amorek pewnie bym się skusił. Na razie kupię coś tańszego na przód a docelowo kupię komplet lepszych kół a to które kupię teraz zostanie na drugi komplet. Myślę że to dobre rozwiązanie... 

14 minut temu, Red napisał:

Pierwsza i trzecia pozycja jest okej. Zrobiłem dużo kół na tej obręczy i piastach. Nie mam reklamacji

Różnica w cenie to 50 zł. Warto dopłacić ?

Te Alexrims SX44 to są klocki do All Mountain i Enduro. Potrzebujesz takich? Waga samej obręczy to wg producenta 510g 

Do tego piasta ważaca coś ok 260g

Szprychy jakieś 250g

Razem samo koło to waga: ponad 1100g, do tego sztywna oś 110g

5 minut temu, Franz Mauer napisał:

Te Alexrims SX44 to są klocki do All Mountain i Enduro. Potrzebujesz takich? Waga samej obręczy to wg producenta 510g 

Do tego piasta ważaca coś ok 260g

Szprychy jakieś 250g

Ważę 120 kg i nie chcę ich pogiąć. Potrzebuję kupić samo przednie koło do ok 300 zł. więcej w tej chwili po prostu nie udźwignę :/

3 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Rozumiem. To są tylko moje uwagi. Dla mnie to koło to kotwica ;)

I to jeszcze na starym modelu piast.

Jest coś w tym budżecie co będzie dla mnie lepsze ?

Coś się znajdzie. To koło nie jest złe, ale obręcz jest piekielnie cieżka,bo przeznaczona do ostrej jazdy. Jeśli nie będziesz ostro jeździł to po co dociążać rower?

Fakt. Zapytałem fachowców o rozsądna propozycję. Jak mi odpowiedz to dam znać. Będziesz miał punkt odniesienia. 

Ja też jestem cieżki. Jeżdzę ostro. I mam obręcze ow adze 465g ;) 

Z wybranych przez Ciebie postawiłbym na DT SWISS Spline M1900. Sądzę,że jego waga jest niższa niż 900g :)  - jednak ze zdjęcia,że to pod 5mm, a nie sztywną .Może ma pod sztywną, albo może one mają wsadzone adaptery?

Dnia 13.03.2018 o 15:35, Franz Mauer napisał:

Fakt. Zapytałem fachowców o rozsądna propozycję. Jak mi odpowiedz to dam znać. Będziesz miał punkt odniesienia. 

Ja też jestem cieżki. Jeżdzę ostro. I mam obręcze ow adze 465g ;) 

Z wybranych przez Ciebie postawiłbym na DT SWISS Spline M1900. Sądzę,że jego waga jest niższa niż 900g :)  - jednak ze zdjęcia,że to pod 5mm, a nie sztywną .Może ma pod sztywną, albo może one mają wsadzone adaptery?

Franz masz jakąś wiadomość zwrotną?
Na ten moment zdecydowany jestem na: http://allegro.pl/kolo-27-5-przod-alexrims-sx44-novatec-d811sb-w-wa-i6492895816.html tas opcję. piasta najlżejsza z dostępnych... powinno być wystarczające. Do niedzieli jest w promocji darmowa wysyłka...

Potwierdzam słowa przedmówcy. Ja swoje koła na obręczach Remerx z piastami oraz novateca złożyłem (a w zasadzie mi złożono) za 950 zł już z robotą. Jestem mega zadowolony z tej zmiany. 

@zibi_j1 nie lepiej odczekać i dozbierać ? Bo półśrodkiem nie osiągniesz celu a tylko go od siebie oddalisz. Bo czy aż tak bardzo potrzebne są Tobie nowe koła skoro jeszcze nie wypiąłeś roweru z trenażera "żarcik" (nie bierz tego do siebie). Łatwiej jest wydaje mi się zrzucić 2 kilo z własnego ciała niż 2 kg z roweru.

Edytowane przez Antyszprycha

obecny amorek jest mocno niezdatny do jazdy. Zakup nowego był planem na ten sezon i z okazji zbliżających się 30 urodzin udało mi się go zrealizować. Gdybym zdecydował się na oś 9mm po prostu przełożyłbym koło. Własnie myśląc przyszłościowo kupiłem amorek z osią 15mm. Potrzebuję czegoś co pozwoli mi jeździć i cieszyć się zakupem. przecież nie odłożę nowego amorka na półkę na cały sezon bo nie mam kasy na koła. Docelowo chce mieć dwa komplety kół. Jedne w teren drugie na szosę/trenażer więc jak uskładam tego tysiaka kupię lekkie koła. Myślę że to najrozsądniejsze rozwiązanie...

@zibi_j1 przepraszam Cię bo byłem na 100% pewny, że CI odpowiedziałem. Niestety w w obecnej chwili w 300 zł się nie zmieścili, nawet z moimi rabatami. Zaproponowali super zestaw na najnowszej piaście Novatec w poniższej konfiguracji:

-obręcz DT Swiss 453d 27,5 32H czarna

-piasta Novatec 791 15x100 czarne

-szprychy Sapim Leader 2.0 czarne

-mosiężne nyple czarne

Koło pancerne 120 kg człowieka  i w dodatko w wadze w okolicach 900g. Cena 350 zł +kw. Będa mieli tańsze obrecze, ale dopiero w kwietniu. Wtedy w cenie się zmieszczą. 

W zasadzie na szybko to zostaje ten Alexrims SX44, ale Gdyby popatrzeć w przyszłosć to do powyższego koła dokupujesz tylne z piastą Novatec 792 i za 800 PLN masz zestaw porządnych kół na przyszłość :) Oczwywiście rozumiem,że budżet trzyma... ;)

Po pierwsze - taka piastę możesz kupić w sklepie za 245,9 zł.

Po drugie - jest to piasta typu straightpull czyli na proste szprychy, a koszt jednej szprychy to ok. 4 zł (28x4=112 zł)

Po trzecie - do tego trzeba kupić nowe nyple, czyli 28x0,9=25,2 zł

Po czwarte - usługa przeplecenia - ok. 35-40 zł

Razem= ok 425 PLN 

Podsumowanie: nie opłaca się.

Jeśli chcesz zachować obecną obręcz to mogałby wyjśc lepiej poniższa kalkulacja:

Poszukaj piasty Novatec 791 - koszt ok. 160 zł

Szprychy SAPIM Leader ok. 2 zł szt x ilość szprych w obreczy 28x 2 = 56 zł

Nyple ok. 0,9 zł x ilość szprych w obręczy 28x0,9= 25,2 zł

Zaplatanie: ok 35-40 zł

Razem = ok. 276 zł

@Franz Mauer jak uda nam się spotkać kiedyś to już tyle tych piw za pomoc Ci wiszę że nie wiem jak Ty do domu wrócisz.
Koło kupione. Temat do zamknięcia. Poskładam rower do kupy i chyba trzeba nagrać odcinek do "Nasze rowery" :D

7 minut temu, Red napisał:

Nie warto. Obie piast są niezłej jakości.

doszperałem się informacji że ta droższa jest lżejsza odrobinkę...  z darmowa wysyłką i kuponikiem z Allegro wyszło mnie to koło 288zł... Czekam na dostawę i składam klocki...