Skocz do zawartości

SR Suntour NEX vs. SR Suntour NCX vs. SR Suntour NVX vs. SR Suntour XCR - który wybrać ?

BiriaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono,

Jako że szukam amora do takiej ramy http://www.rowerymerida.pl/produkt69/crossway-20-v-rower-merida.html , amora budżetowego dla kobiety początkującej, która będzie używała roweu w większości na szutrach, leśnych drogach czasami z kamieniami, czasami z piachem, czasami na ubitych, zdażą się też górki z korzeniami, i na asfalcie aby dojechać do tych fajnych fajnych terenów, w związku z powyższym mam problem. Po pierwsze, czym róznią się te amortyzatory Suntour-a: NEX vs NCX vs NVX vs XCR ? Wiem już że XCR jest najmocniejszy, następnie jest chyba NCX, który ma cieńsze golenie i oferuję mniejszą sztywność i pewnie co za tym idzie wytrzymałość. Co z NEX i NVX? To amory przeznaczone tylko na płaskie drogi miejskie?

Wyszukałem coś takiego http://allegro.pl/amortyzator-as25-28-ncx-d-p-lo-ahed-suntour-olej-i6793725373.html  Ma on 63mm skoku a nie 50mm jak ten oryginalnie montowany w tej ramie Meridy RST Neon 50 ML, a jego długość to 48cm a nie 45cm jak RST. Czy zamontowanie tego amora popsuje geo roweru? 

Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Kompletuje rower dla mojej lepszej połówki na urodziny na 1 kwietnia więc musze się dobrze postarać :)

Pozdrawiam!

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Zostawiłbym fabrycznego RST i tylko go przeserwisował. Najtańsze amortyzatory warte tej nazwy to Suntour Raidon i Rockshox XC30. Dodanie skoku w sprzęcie niższego poziomu naprawdę niewiele zmienia -- nadal będzie to mało dokładnie wykonane i ze słabym (albo nieistniejącym) tłumikiem.

Opublikowano (edytowane)

Problem w tym że fabrycznego nie ma, rama zakupiona solo. Czyli potwierdzasz to co przypuszczałem (na podstawie czytania opinii itd.), minimum 500+ za uginacz aby można było go nazwać amortyzatorem. Tylko pojawiają się też opinie pochlebne na temat tych tanich uginaczy, wynika to pewnie z faktu że użytkownicy nie mają punktu odniesienia bo nie przejechali się na prawdziwym amorze, a może po prostu im wystarcza to co oferują te uginacze? Niewiem... Dobra, ale co z geometrią po zamontowaniu takiego uginacza, który zamiast 50mm ma 63mm skoku, i zamiast długości 45cm ma 48cm (piasta-stery)? Popsuje to geo roweru? 

P.S Amor musi mieć piwoty. 

EDYTA: I tak patrzę że ten Rockshox XC30 ma 100mm skoku :/ , a Raidon 120mm! Dzięki za pomoc Andrzej, ale to nie wybór do tej ramy (pierwszy link, w pierwszym poście ;)  )

Edytowane przez BiriaMTB
Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ktoś jeździ głównie przez miasto, a leśną, ubitą ścieżkę robi raz na miesiąc z prędkością 10 km/h, to taka prosta konstrukcja jest wystarczająca.

W sytuacji bez widelca myślałbym poważnie o sztywnym, najlepiej stalowym. Są śmiesznie tanie, bezobsługowe, a do nieagresywnej jazdy akurat. Oszczędzone pieniądze zainwestowałbym w trochę grubsze opony, które sporo zmieniają w kwestii amortyzacji.

Zmiana geometrii przez pojedynczy centymetr skoku nie będzie istotna. Pamiętaj, aby sprawdzić całą długość od sterówki do osi, bo to ona jest ważna.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Dzięki. Stalowy już namierzyłem, jak nie znajdę nic ciekawego to pewnie go wybiorę.