Teo Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 W dniu 23.04.2019 o 13:16, bikemonitor napisał: [...] Casco roweru obejmujące także kradzież "z ulicy", przy bardzo liberalnych wymogach zabezpieczenia roweru (bez wskazywania producentów czy też klas), - poziom składki tylko 4 lub 5 % wartości roweru z wyposażeniem!!! Możliwość doubezpieczania roweru i jego wyposażenia w trakcie trwania polisy, po upgradzie części lub dokupieniu wyposażenia! Dla przykładu : NNW (składka 23 zł) + OC na 100.000 zł (składka 46 zł) + pełne Casco roweru i wyposażenia obejmujące też kradzież „z ulicy”, na sumę 2.000 zł (składka 5% wartości czyli 100 zł) = składka łączna w wysokości 169 zł za rok!!! [...] Interesujące, ponieważ byłem dziś w oddziale PZU i okazało się, że aby ubezpieczenie obejmowało kradzież z ulicy trzeba dokupić tą opcję (o czym kalkulator na stronie nie informuje). I tak w moim przypadku NNW (20 000 zł) + OC (50 000 zł) + Casco (2200) na okres od 21.05 do 31.10 składka wyniosła około 230 zł. Pan w oddziale twierdził że warunki w przy zakupie ubezpieczenia przez internet są takie same. CUK oferuje ubezpieczenie na identycznych zasadach co PZU. Ostatecznie zdecydowałem się za ubezpieczenie Ergo Hesti we współpracy z Krajowym Rejestrem Rowerowym. Za 185 zł mam minimalnie niższe NNW (15 000 zł) i wyższe OC (100 000 zł). Było by idealnie gdyby można było wykupić je na sezon, a nie cały rok. Ale i tak nie ma co narzekać
bikemonitor Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Osoba w oddziale prawdopodobnie nie posiada wiedzy o produktach oferowanych poza systemem agencyjnym lub wewnętrznym PZU. "PZU Bezpiecznie Rowerem" to produkt opracowany we współpracy PZU i Polskiego Stowarzyszenia Rowerowego i w znacznym stopniu różni się zarówno zakresem ochrony jak i poziomem cenowym od produktów standardowych. Casco roweru obejmuje w standardzie kradzież z ulicy, nie ma z tego tytułu żadnej dopłaty. Płacimy 4 lub 5 % wartości roweru z wyposażeniem. To co przedstawia kalkulator https://bezpiecznierowerem.bikemonitor.pl/ odzwierciedla końcowy kształt polisy, zakres ochrony i cenę. Wybór KRR jest niezbyt fortunny bo zapłacił Pan drożej za dużo węższy zakres ochrony (np. w ramach Casco brak jest w Hestii ochrony na okoliczność uszkodzenia lub całkowitej utraty roweru w wyniku wypadku (!) lub zdarzeń losowych typu pożar). Ponadto brak jest możliwości doubezpieczenia roweru i wyposażenia w trakcie trwania polisy. Dla wielu osób ważnymi przewagami produktu "PZU Bezpiecznie Rowerem" będzie także możliwość dokupienia za symboliczne 12 zł NNW dla przewożonego dziecka, najwyższe na rynku maksymalne sumy ubezpieczeń (20.000 dla rowerów tradycyjnych i 25.000 zł dla elektrycznych), możliwość skorzystania z ubezpieczenia bagażu itd. Produktów tych nie ma nawet sensu porównywać. Oczywiście zakładam, że spełniony jest wspominany w powyższych wpisach warunek bezpłatnej rejestracji roweru w sklepie, w bazie antykradzieżowej www.bikemonitor.pl, w okresie do 13 miesięcy od daty jego zakupu - bo o takim produkcie tu rozmawiamy.
bikemonitor Opublikowano 7 Czerwca 2019 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Karol23 może rozwiń co dokładnie za te 54 zł zyskuje ubezpieczony? I co masz na myśli pisząc: "składka ubezpieczenia na rok zaczyna się od 54 zł. W tym mam OC, ubezpieczenie od kradzieży, awarii czy kontuzji" Jest to nieprawda. Samo NNW z sumą ubezpieczenia np. 20.000 kosztuje w CUK aż 81 zł! Dla przykładu ten sam zakres ochrony w ramach ubezpieczenia "PZU Bezpiecznie Rowerem" na www.bikemonitor.pl kosztuje tylko 23 zł. Budując cały pakiet (NNW+OC+Casco+bagaż) robi się przepaść finansowa, nie wspominając o przewadze udogodnień ubezpieczeniowych "PZU Bezpiecznie Rowerem" (m.in. możliwość doubezpieczenia roweru i wyposażenia w trakcie trwania polisy, ochrona dziecka przewożonego np. w foteliku, najwyższe sumy ubezpieczeń w ramach Casco itp.). Trzymajmy się faktów
chemania Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 skłaniam się ku wykupieniu ubezpieczenia, jaką firmę na ten moment jesteście w stanie polecić z czystym sumieniem?
siejak Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 CONCORDIA 0 problemów przy wypłacaniu za szkodę i 21zł składka miesięczna.
JaW Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Concordia. https://benefity.swrn.org.pl/kup.html?polisa=117&partner=swrn
jhartman Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Jeśli dobrze czytam to Concordia nie bardzo nadaje się dla regularnie trenujących i ścigających się amatorów, bo co prawda obejmuje sporty amatorskie :14. amatorskie uprawianie sportu – aktywność fizyczna niespełniająca definicji zawodowego uprawiania sportu;...ale:17. zawodowe uprawianie sportu – forma aktywności fizycznej, polegająca na regularnych treningach pod warunkiem, że spełnia przynajmniej dwa z poniższych warunków:1) treningi odbywają się częściej niż 2 razy w tygodniu,2) jest połączona z czerpaniem dochodu,3) bierze udział w imprezach sportowych organizowanych nie przez związki sportowe (ale zgłoszone przez prywatnych organizatorów / stowarzyszenia do związków sportowych jako wydarzenie),4) łączy się z przynależnością do klubów sportowych, związków lub innych organizacji zrzeszających osoby uprawiające sport, z wyłączeniem organizacji, które zrzeszają wyłącznie amatorów lub miłośników sportuOczywiście, w podpunkcie 3 jest mowa o niektórych imprezach ale i tak trzeba uważać.Pozdrawiam,JarekSent from my iPhone using Tapatalk
siejak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Dobry artykuł który wszystkie wątpliwości co do danych podpunktów wyjaśnia znajdziecie tutaj, https://przemekzawada.com/2019/01/09/oc-glupcze-czyli-ubezpieczenia-dla-kolarza-amatora/ 1
jhartman Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Dzięki za link powyżej. Niby artykuł opisuje to samo ubezpieczenie w Concorii i wyjaśnia kwestionowane przeze mnie punkty (szczególe punkt 3) przywołując ten punkt w brzmieniu: 3) łączy się z udziałem w zawodach, igrzyskach, obozach kondycyjnych,imprezach sportowych, organizowanych przez właściwy dla danej dyscyplinyzwiązek sportowy, W artykule jest link do strony gdzie możemy przeczytać OWU - ale ten dokument zawiera już punkt trzeci w INNYM brzmieniu, tj. takim, jaki przytoczyłem wcześniej. Nie jestem prawnikiem i mam kłopot ze zrozumieniem prawniczego języka ale na mój gust po zmianie tego punktu to ubezpieczenie ma problem przy odpowiedzialności w wyścigach amatorskich. Pozdrawiam Sent from my iPhone using Tapatalk
siejak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Właśnie że niema Przemek sam pisał w tym temacie do concordi i działa również na amatorskich zawodach, nie tylko rowerowych
marcusling Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Jakie szkody można wyrządzić komuś jadąc na rowerze do 200 lub 500 tys zł? Mówię o wspomnianym wyżej opisie OC w Concordii. Na rowerze jeżdżę tylko 5 miesięcy w roku. To ubezpieczenie muszę opłacić na 12 miesięcy. Jak zwykle. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez marcusling
Łukasz_P Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wjechanie w Lambo, McLarena czy tłustsze Prosie. We Wro akurat tego pełno. A tak z bardziej prawdopodobnych wjechanie w osobę i spowodowanie trwałego uszczerbku na zdrowiu. Zostajesz pozwany na grube siano albo musisz wypłacać rentę do końca życia.
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 5 minut temu, marcusling napisał: Jakie szkody można wyrządzić komuś jadąc na rowerze do 200 lub 500 tys zł? Mówię o wspomnianym wyżej opisie OC w Concordii. Na rowerze jeżdżę tylko 5 miesięcy w roku. To ubezpieczenie muszę opłacić na 12 miesięcy. Jak zwykle. Wystarczy, że wjedziesz w kogoś tak nieszczęśliwie, że będzie musiał zastosować drogie leczenie i rehabilitację albo nie powróci do pełnego zdrowia i będziesz mu musiał płacić spore pieniądze na rentę. 200-500 tysięcy może w takiej sytuacji pęknąć bardzo szybko.
siejak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 12 minut temu, marcusling napisał: Na rowerze jeżdżę tylko 5 miesięcy w roku. To ubezpieczenie muszę opłacić na 12 miesięcy. Jak zwykle. Odpowiedzi jak wyżej, samochód,zdrowie.... Dodatkowo to oc chroni Cie nie tylko kiedy jeździsz na rowerze tylko w życiu codziennym kiedy ktoś przez Ciebie może ucierpieć.
marcusling Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wjechanie w Lambo - można i wjechać w F16 za kilkaset baniek. Oczywiście, że pomyślałem o uszczerbku na zdrowiu osoby trzeciej i drogich operacjach i rehabilitacji. Tylko prędzej wjadę w Lambo aniżeli jakiekolwiek TU wypłaci takie sumy z mojej polisy osobie tak poszkodowanej. No ale wiara czyni cuda.
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 1 minutę temu, marcusling napisał: Wjechanie w Lambo - można i wjechać w F16 za kilkaset baniek. Oczywiście, że pomyślałem o uszczerbku na zdrowiu osoby trzeciej i drogich operacjach i rehabilitacji. Tylko prędzej wjadę w Lambo aniżeli jakiekolwiek TU wypłaci takie sumy z mojej polisy osobie tak poszkodowanej. No ale wiara czyni cuda. Jeśli masz to w OWU, to dlaczego mieliby nie wypłacić?
Yan Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 3 godziny temu, marcusling napisał: Jakie szkody można wyrządzić komuś jadąc na rowerze do 200 lub 500 tys zł? Mówię o wspomnianym wyżej opisie OC w Concordii. Na rowerze jeżdżę tylko 5 miesięcy w roku. To ubezpieczenie muszę opłacić na 12 miesięcy. Jak zwykle. Wystarczy że spowodujesz wypadek a nie fizycznie w coś uderzysz. Jeżeli wymusisz pierwszeństwo i ktoś skasuje samochód albo kogoś potrąci to jest duże prawdopodobieństwo że bekniesz ale to nie jest takie jednoznaczne ponieważ zawsze kierowca musi zachować szczególną ostrożność na pasach i skrzyżowaniach Trudne sprawy...
Kubek76 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Wydaje się wam kwota 300 - 500 tysi abstarkcyjna z odpowiedzialności OC. Wystarczy spowodować wypadek w wyniku którego dozna ktoś poważnego uszczerku na zdrowiu, nie daj bóg śmierci i macie na bank powyżej 300 tysi z OC, a jak nie masz oc to czeka ciebie płacenie za wszystko. Przykład. Zajeżdżasz drogę państwu jadącemu autem za 150tysi, ten nie chcąc uderzyć w ciebie zjeżdża na przeciwny pas uderza w inne auto. Mamy już dwa auta rozbite i np. 2 rannych lub zjeżdza na pobocze do rowy uderza w drzewo. Na miejsce zadysponowano dwa zastępy straży, policję, dwa zespoły pogotowia ratunkowego, lawety, a jak uszkodzone zostały jakieś elementy drogi np uszkodzona sygnalizacja, latarnia, bariera enegochłonna itp. to wszystko dopisują do rachunku oc sprawcy i w konsekwencji w sądzie przedstawią tobie kwit że całość kosztowała 250 albo 350 tysięcy. Na drugi dzień zgłasza się pełnomocnik poszkodowanego z kancelarii specjalizującej się w odzyskiwaniu kasy z ubezpieczeń i gotowe. Naprawdę polecam niewielką dopłatę kilkudziesięciu złotych przy zakupie ubezpieczenia mieszkania, czy też domu z opcją OC w życiu prywatnym dla każdego członka rodziny. Nawet jeśli dziecko zrzuci z okna sąsiadowi doniczkę na głowę czy na parkingu przerysuje kierownicą lakier na drzwiach. Nie jestem agentem ubezpieczeniowym jakby co. 1
jhartman Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 Zależy co wchodzi w skład takiego ubezpieczenia. Ja mam firmowy Medicover, nawet nie najniższy poziom. Jest fajny jak masz katar albo trzeba zrobić jakieś badania. Ale jak rok temu złamałem na rowerze obojczyk i zadzwoniłem po ich karetkę to po zrobieniu prześwietlenia wycenili operację zespolenia (15 tyś + pobyt w szpitalu) a później wystawili za drzwi. Ostatecznie operacja na Barskiej i dwa tygodnie w szpitalu (na NFZ).Po tej przygodzie jestem drażliwy na punkcie "prywatnej opieki zdrowotnej". Gdyby zamiast na medicovery i luxmedy ludzie płacili wyższą składkę do wspólnego garnka to może w tym szpitalu w którym mnie składali nie trzeba by przy obiedzie dzielić się jednym nożem na całą salę.Pozdrawiam,Jarek
Fenthin Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 Albo Ty nadal byś się dzielił tym jednym nożem, a temu kto z tego "wspólnego garnka" już teraz się najada byłby potrzebny drugi żołądek.
Rekomendowane odpowiedzi