Gość Opublikowano 11 Marca 2019 Opublikowano 11 Marca 2019 4 minuty temu, soil napisał: Przecież Przemek Zawada dał tam linka do wynegocjowanych pakietów. Wg mnie całkiem sensowna propozycja, warto tez poczytać komentarze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Sama skorzystałam z tej oferty.
panMarcin Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 21 godzin temu, Sziva napisał: Ubezpieczać. Dlaczego nie? Już sam się pogubiłem.. poczytam sobie dokładnie wszystkie za i przeciw
Bartosh Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 7 minut temu, panMarcin napisał: Już sam się pogubiłem.. poczytam sobie dokładnie wszystkie za i przeciw A są jakieś przeciw ? Koszty są żadne.
panMarcin Opublikowano 13 Marca 2019 Opublikowano 13 Marca 2019 W dniu 12.03.2019 o 09:27, Bartosh napisał: A są jakieś przeciw ? Koszty są żadne. W sumie jak już doczytałem to już żadnych minusów nie widzę Pozdrawiam
bbc Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 @Karol23, tak czytam Twoje wpisy i mam wrażenie, że trochę mylisz pojęcia. OC to ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej czyli pokrywa szkody które komuś wyrządziłeś (jesteś sprawcą zdarzenia w wyniku którego uszkodziłeś auto/rower kogoś). Natomiast gdy " 38 minut temu, Karol23 napisał: ukradną Ci rower, albo gdy zniszczysz go podczas wypadku. to nie dostaniesz ani grosika z tytułu ubezpieczenia OC. Najprościej mówiąc OC zabezpiecza Cię przed roszczeniami innych a nie przed własnymi stratami. Ja posiadam OC w życiu prywatnym które dostałem do ubezpieczenia samochodu. Obejmuje ono wszystkich współmieszkańców podczas codziennych czynności (również podczas startów w amatorskich zawodach). Kosztowało ~180zł. Kwot nie pamiętam (a nie chce mi się szukać). Wszystko w Proama.
TwardyBlaszak Opublikowano 21 Marca 2019 Opublikowano 21 Marca 2019 Zestaw OC (10k), NNW (10k), Casco z ryzykiem kradzieży (dla roweru o wartości 9k) kosztowało mnie niecałe 1160zł na rok. Nie mam porównania czy to dużo bo jest tylko jeden ubezpieczyciel dla rowerów o wartości powyżej 5k.
Mjenta Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Cześć! :) Nie znalazłem podobnego wątku więc napiszę tutaj, kupiliśmy z żoną po rowerze - kross evado 5.0. Jak dla nas - bardzo fajne ale i dość drogie rowery. Wiem, że to nie jest jakaś super duża cena jak na pasjonatów ale dla nas to pierwsze drogie rowery i chcielibyśmy spać spokojnie i nimi jeździć, zostawić przy sklepie itp. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z ubezpieczaniem roweru? (od kradizeży itp) Znaleźliśmy coś takiego: https://www.simplesurance.pl/ubezpieczenie-roweru?zanpid=10260_1554129900_70cc156a7963ab8ae6e99ff41c62627e&awc=10260_1554129900_70cc156a7963ab8ae6e99ff41c62627e&utm_source=awin&utm_medium=aff Co Wy na to?
elmapeto Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ciężko cokolwiek od ubezpieczyciela uzyskać w razie kradzieży. Chyba, że z domu ukradną podczas włamania. Z resztą wtedy i tak tylko część wartości można odzyskać. Moim zdaniem gra nie warta świeczki . Lepiej kup porządne zabezpieczenie plus lokalizator w razie czego.
marcusling Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 39 minut temu, Mjenta napisał: Cześć! Nie znalazłem podobnego wątku więc napiszę tutaj, kupiliśmy z żoną po rowerze - kross evado 5.0. Jak dla nas - bardzo fajne ale i dość drogie rowery. Wiem, że to nie jest jakaś super duża cena jak na pasjonatów ale dla nas to pierwsze drogie rowery i chcielibyśmy spać spokojnie i nimi jeździć, zostawić przy sklepie itp. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z ubezpieczaniem roweru? (od kradizeży itp) Znaleźliśmy coś takiego: https://www.simplesurance.pl/ubezpieczenie-roweru?zanpid=10260_1554129900_70cc156a7963ab8ae6e99ff41c62627e&awc=10260_1554129900_70cc156a7963ab8ae6e99ff41c62627e&utm_source=awin&utm_medium=aff Co Wy na to? Kiedyś rozmawiałem z kimś z firmy Allianz. Bądź co bądź jak na Polskę gdzie jakość ubezpieczeń jest dość mizerna to i tak są jedną z najlepszych firm. Niestety nie chcą ( i wszyscy inni również ) się tego podjąć. Rower trzymam w piwnicy domku w którym mieszkam. Nie da się go ukraść bo po prostu okna są tak małe, że nie przejdzie przez nie ktokolwiek a co dopiero rower. Potem jest jeszcze kilka par drzwi. Wejściowe to raczej zajmie dużo czasu aby otworzyć bez kluczy zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz. Natomiast gdziekolwiek jestem rowerem na zewnątrz to nigdy go nigdzie nie zostawiam. Jak mam coś kupić w sklepie to biorę go do sklepu, jak kupuję kawę na stacji benzynowej to razem z rowerem. Do Tesco czy Biedronki również wybieram się z rowerem jak akurat wracam z dłuższej jazdy i mam ochotę na coś ekstra do zjedzenia. Uważam na kupujących i nikt jeszcze nie zwrócił mi jakiejkolwiek uwagi na ten temat - to nie motocykl. Czasami zabierałem go do galerii handlowej ( super frajda jazda po parkingach galerii, która ma kilka pięter i nie musisz płacić za parking ) i przykładowo kupowałem telefon w punkcie plusa. Tam to w ogóle nie ma problemu bo tam zawsze jest sklep sportowy gdzie sprzedają rowery - więc jak ktokolwiek miałby ci cokolwiek powiedzieć? Owszem do teatru nie wniosę roweru do środka ale w lecie w jakimkolwiek ogródku kawiarnianym jest tuż przy moim stoliku ( nawet nie obok ). Do biblioteki biorę rower ze sobą do środka, zawsze jest jakaś wolna ściana gdzie można go oprzeć i jest się góra kilka metrów od niego. Jak jeżdżę na basen to jest zamknięty w pomieszczeniu technicznym ( zawsze można się dogadać ). Reasumując rower nigdy nie był dla mnie przykrym balastem kiedy gdzieś się z nim wybieram. Jeśli zrobicie tak jak ja to raczej nie ma możliwości kradzieży - no chyba, że zabór siłą - ale tu już nawet klamka nie pomoże ( kilka razy jeździłem z bronią krótką w plecaku na strzelnicę rowerem ) - bo po prostu takie stworzyli nam prawo - mniejsza o szczegóły.
Antyszprycha Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 jest juz temat ubezpieczen roweru wiec prosze moda o przeniesienie
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Stawki ubezpieczenia od kradzieży roweru są dość wysokie. Najlepiej jednak się zabezpieczyć niż ubezpieczyć od kradzieży i po prostu nie zostawiać roweru samego. Ja swoje rowery trzymam w domu, więc w razie włamania są objęte ubezpieczeniem ogólnym od kradzieży. Poza domem nie spuszczam roweru z oczu i nie oddalam się na odległość większą niż 3 metry. Niestety, z przyczyn mi nieznanych nie znakuje u nas się w sposób widoczny i trwały złodziei, więc nie można ufać nikomu.
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Mjenta napisał: Nie znalazłem podobnego wątku Bo nie szukałeś.
Kubek76 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jeśli chodzi o ubezpieczenie to szczerze polecam dokupić do np ubezpieczenia mieszkania OC w życiu prywatnym działające poza lokalem i obejmujące osoby zamieszkujące lokal. Ja taką opcję wybrałem ze względu na syna, któremu jak to dzieciakowi może zdarzyć się zarysować kierą jakieś auto na parkingu lub potrącić kogoś. Jest to koszt chyba dwudziestu paru zł na rok. Od kradzieży może być ciężko wyegzekwować wypłatę bo w TU powiedzą że nie był rower odpowiednio zabezpieczony, zapięcie o nie takim poziomie ochrony itp. Lepiej nie wybierać się po bułki naszym odpicowanym rowerem i kupić do tego tanią używkę.
bikemonitor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Witam, Może będzie to przydatna informacja dla niektórych użytkowników forum - na rynku pojawił się nowy produkt ubezpieczeniowy opracowany we współpracy Polskiego Stowarzyszenia Rowerowego i PZU S.A. - PZU Bezpiecznie Rowerem. Dostęp do b. taniego i kompleksowego ubezpieczenia otwiera bezpłatna rejestracja roweru w antykradzieżowej bazie Stowarzyszenia: BIKEMONITOR.PL . Rejestrację można przeprowadzić w ciągu 13 miesięcy od daty zakupu roweru. Casco roweru obejmujące także kradzież "z ulicy", przy bardzo liberalnych wymogach zabezpieczenia roweru (bez wskazywania producentów czy też klas), - poziom składki tylko 4 lub 5 % wartości roweru z wyposażeniem!!! Możliwość doubezpieczania roweru i jego wyposażenia w trakcie trwania polisy, po upgradzie części lub dokupieniu wyposażenia! Dla przykładu : NNW (składka 23 zł) + OC na 100.000 zł (składka 46 zł) + pełne Casco roweru i wyposażenia obejmujące też kradzież „z ulicy”, na sumę 2.000 zł (składka 5% wartości czyli 100 zł) = składka łączna w wysokości 169 zł za rok!!! W zakładce https://bezpiecznierowerem.bikemonitor.pl można sobie skonfigurować zakres ochrony, sprawdzić poziom cenowy...
eathan Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 23 minuty temu, bikemonitor napisał: Rejestrację można przeprowadzić w ciągu 13 miesięcy od daty zakupu roweru. A co z rowerami starszymi niż 13 miesięcy?
Eddek Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 43 minuty temu, eathan napisał: A co z rowerami starszymi niż 13 miesięcy? Jak nie wymieniasz roweru co rok na nowy, to nie jesteś dla nich klientem
eathan Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 2 minuty temu, Eddek napisał: Jak nie wymieniasz roweru co rok na nowy, to nie jesteś dla nich klientem Coś jest na rzeczy. Bo wyszło grubo ponad 400 zł za rok z ich kalkulatora
bikemonitor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jak wyżej napisałem - "może będzie to przydatna informacja dla niektórych użytkowników forum" czyt. osób, które zamierzają kupić lub kupiły w ciągu ostatnich 13 miesięcy rower. Wszystko zostało przecież napisane. Niski poziom składek wynika m.in. z udokumentowanego, legalnego źródła roweru, potwierdzonego rejestracją. 400 zł składki z kalkulatora? Hmm.. Przy 23 zł za NNW i 46 za OC oznacza Casco dla dosyć wysokiej wartości roweru (rower za jakieś 8.000 zł). Czy o takiej wartości mówimy? Co nie zmienia faktu, że to Casco będzie nadal na poziomie 4% jego wartości. To natomiast oznacza że tak jak w przypadku NNW czy OC to najniższy poziom cenowy na rynku. Także żartujmy, ale po sprawdzeniu alternatyw bo gwarantuję, że produkty ubezpieczeniowe dla rowerzystów nie są zbyt przyjazne Pozdrawiam!
eathan Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 5 minut temu, bikemonitor napisał: Jak wyżej napisałem - "może będzie to przydatna informacja dla niektórych użytkowników forum" czyt. osób, które zamierzają kupić lub kupiły w ciągu ostatnich 13 miesięcy rower. Wszystko zostało przecież napisane. Niski poziom składek wynika m.in. z udokumentowanego, legalnego źródła roweru, potwierdzonego rejestracją. Jak rozumiem po 13 miesiącach nie można już mieć legalnego roweru? Mimo dowodu zakupu - paragon/faktura...
bikemonitor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Jeden z moich rowerów ma 9 lat i jest tak samo legalny i udokumentowany jak w dniu zakupu. Niestety jednak żaden ubezpieczyciel takiego roweru nie ubezpieczy a już zdecydowanie nie na tak preferencyjnych stawkach jakie oferuje program rejestracyjno-ubezpieczeniowy PSR i PZU S.A. Decyduje o tym wiele czynników analizowanych przez dział ryzyka i mających wpływ na zwykły rachunek ekonomiczny (kwestie amortyzacyjne, dbałość o sprzęt z upływem czasu, ryzyko wystąpienia szkód zamierzonych dla starego sprzętu etc.). Proszę zwrócić uwagę, że alternatywne produkty ubezpieczeniowe niepowiązane z żadnym systemem rejestracji, gdzie stawki Casco sięgają nawet blisko trzykrotnie wyższego poziomu , mimo wszystko ograniczają max wiek roweru np. do 4 lat. To działa podobnie jak w przypadku AC samochodowego - dla starych aut, niezależnie jak byłyby zadbane i ukochane, w pewnym momencie brakuje zainteresowanych ubezpieczeniem pojazdu.
bbc Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 @bikemonitor, a czy z tej oferty może skorzystać każdy czy podobnie jak z rejestracji w bazie jedynie klient jednego z siedmiu sklepów wskazanych na stronie?
eathan Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 2 minuty temu, bbc napisał: @bikemonitor, a czy z tej oferty może skorzystać każdy czy podobnie jak z rejestracji w bazie jedynie klient jednego z siedmiu sklepów wskazanych na stronie? Nie bo rejestracja jest konieczna
bikemonitor Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Tak jak napisałem - ten program ubezpieczeniowy został przygotowany w powiązaniu z systemem rejestracyjnym Polskiego Stowarzyszenia Rowerowego www.bikemonitor.pl . Wymienione wyżej warunki pozwoliły uzyskać bardzo korzystne cenowo parametry. Tak jak wspominałem - program dedykowany jest osobom, które planują zakup lub zakupiły rower w ciągu ostatnich 13 miesięcy (bo tyle mamy czasu na rejestrację). Bezpłatnej rejestracji można dokonać w sklepach oficjalnej sieci sprzedaży producentów wymienionych na bikemonitor.pl - sklepy można łatwo wyszukać poprzez strony producentów. Proszę nie sugerować się 7 wymienionymi na stronie sklepami, trwają rozmowy w sprawie prezentowania kompleksowej bazy sklepów bezpośrednio na bikemonitor.pl
warmen Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Czesc, po ostatnim wypadku w sierpniu w zwiazku z nowym sezonem i nowym rowerem, chce kupic sobie nnw na rower w ktorym mam placone za kazdy dzien w szpitalu, rehabilitacja, wyplacone pieniadze, dostalem propozycje 250zl za pol roku-cena niska-byla to chyba ergohestia, czy lepiej wybrac pzu? Chodzi mi glownie to kto ma lepsze warunki umowy, zeby poprostu sie nie naciac.
Rekomendowane odpowiedzi