Skocz do zawartości

Sposób na zlikwidowanie pisku tarczy?

olek741

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

Jaki macie sposób na zlikwidowanie pisku tarczy? Chodzi mi o to, że hamulce odkąd zaczęły jeździć w zimie zaczęły źle hamować i piszczeć. Myślałem nad kupnem środka do odtłuszczania/oczyszczania hamulców w rowerze. 

Próbowałem już lekko przeszlifować klocki i odtłuścić tarze benzyna ekstrakcyjną ale nie pomogło. 

Hamulce to Shimano BR-M355

Opublikowano

Odtłuściłbym tarczę i kupił nowe klocki.

Jak klocki żywiczne, to na 100% do wymiany.

Opublikowano

Żywiczne też możesz spróbować ratować (wypalić). W zasadzie niczym nie ryzykujesz bo skoro do wywalenia to i tak żaden koszt. Tylko bardzo z wyczuciem. Ale jak masz stare to lepiej wymienić. Tylko najpierw odtłuść tarcze (odtłuszczaczem a nie benzyną). No i pamiętaj, że zimą klocki chętniej piszczą a z ciepłym i suchym powietrzem im przechodzi.

Opublikowano

Tyle, że klocki nie mają nawet sezonu, a nie były intensywnie użytkowane. No nic kupię nowe klocki i odtluszczacz do hamulców. A co do pisku zimą. Rower stoi w domu i nawet jak tam wcisnę hamulec to się drze...

Opublikowano

Ja tam lubię jak piszczą, nie muszę mieć dzwonka :P

Opublikowano

W sumie to piszczenie nie jest. Bardziej przypomina ryk pociągu :P Poza tym praktycznie nie hamują :|

Opublikowano

Spróbować warto. Ja swoje żywiczne próbowałem ratować z 5 razy w w ciągu ostatnich 7 lat i nigdy mi się nie udało ich doprowadzić do stanu używalności. 

Opublikowano
1 godzinę temu, olek741 napisał:

W sumie to piszczenie nie jest. Bardziej przypomina ryk pociągu :P Poza tym praktycznie nie hamują :|

U mnie hamują... Jeśli tak jest to należałoby odtłuścić jedno i drugie, a klocki można byłoby wypalić.

Opublikowano
4 minuty temu, Freud napisał:

Spróbować warto. Ja swoje żywiczne próbowałem ratować z 5 razy w w ciągu ostatnich 7 lat i nigdy mi się nie udało ich doprowadzić do stanu używalności. 

A w jaki sposób je ratowałeś?

Kiedys myślałem ze benzyna ekstrakcyjna to super środek do odtłuszczania tarcz i klocków, ale zapewniam że super nie jest :)

Tarcze możesz tez potraktować drobnym papierem sciernymi. A klocki jeśli zatłuściłes lub potraktowaś benzyną, to możliwe że już nic im nie pomoze.

Opublikowano (edytowane)

@Kruup Na różne sposoby. Pieczenie, wypalanie poprzez polanie rozpuszczalnikiem i podpalenie benzyną, podgrzewanie palnikiem. Niestety pomagało na chwilę. Żywiczne niespecjalnie dawały się odratować. Nie wnikałem dlaczego. Jak coś się zaczyna dziać to kupuje nowe bo szkoda mi czasu i jeżdżę dalej. 

Ogólnie samo przemycie klocka pomoże na moment bo wydaje mi się, że żywiczne piją jakieś świństwo co piszczy i stąd jest z nimi większy problem niż z metalicznymi.

Edytowane przez Freud
Opublikowano

@Freud pytam z ciekawości poprostu, sam zalatwiłem klocki benzyna ekstrakcyjną metaliczne i poł metaliczne :) I już ani ścieranie papierem ani wypalanie nic im nie pomogło, zostawiały na tarczy jakiś brązowy nalot, jakby się coś  w nich rozpuściło i mazało po tarczy. Nie dos ze w ogóle nie hamowały to wydawały przy tym straszne dzwięki (to już nie było nawet piszczenie) :) A tarcze musiałem po tym papierem ściernym potraktować bo zmyć się to cholerstwo nie chciało.

Opublikowano (edytowane)

Mam wrażenie, że klocki mogą się zanieczyszczać tym, co leży na drodze w postaci już sproszkowanej, suchej, lub w kałużach: oleje, smary, guma. 

Edytowane przez Freud
Opublikowano
5 godzin temu, Freud napisał:

Mam wrażenie, że klocki mogą się zanieczyszczać tym, co leży na drodze w postaci już sproszkowanej, suchej, lub w kałużach: oleje, smary, guma. 

Raczej wątpię, że przez sezon jazdy rowerem po lesie (dowożę rowery do lasu samochodem) zatłuściły się do stanu nie używalności. Mam drugi rower, który mam już 6 lat na podobnych hydraulikach. Nigdy nie były nawet klocki zmieniane, jeżdżony codziennie do pracy/szkoły i dzisiaj jak na niego wsiadłem po przesiadce z tamtego to hamulce to siekiery... 

5 minut temu, M.C napisał:

Posiadam ten preparat. Bardzo ładnie czyści, po owej operacji trzeba trochę dotrzeć klocki i tarcze. 

Klocki i tarcze na pewno dotrę. Dzięki za radę.

Opublikowano
20 minut temu, olek741 napisał:

Raczej wątpię, że przez sezon jazdy rowerem po lesie (dowożę rowery do lasu samochodem) zatłuściły się do stanu nie używalności. Mam drugi rower, który mam już 6 lat na podobnych hydraulikach. Nigdy nie były nawet klocki zmieniane, jeżdżony codziennie do pracy/szkoły i dzisiaj jak na niego wsiadłem po przesiadce z tamtego to hamulce to siekiery... 

W takim razie ciekawe co jest przyczyną. Jeśli nie cieknące zaciski, to co? :) 

Opublikowano

Tu jest właśnie problem... Jak ostatnio zdejmowałem klocki do odtłuszczania, o którym wspominałem wyżej nie zauważyłem żeby były mokre czy tłuste. Jutro rozbiorę jeszcze raz i obejrzę z każdej strony 

Opublikowano

@olek741 miałem identyczny problem jak opisujesz (przy hamowaniu ryk jakbym jechał starym jelczem a przy okazji praktycznie brak siły hamowania) i już klocki praktycznie skazane na śmietnik. Znajomy ze sklepu rowerowego polecił mi kupić aceton techniczny i nim odtłuścić tarczę i namoczyć przez kilka godzin klocki. U mnie pomogło już kilka razy. Po wyjęciu klocków ze słoika, w którym się moczyły aceton wyparowuje dosłownie w kilka sekund. Klocki przez kilka pierwszych hamowań działały nieco gorzej ale po chwili już wszystko było ok. Polecam spróbować zanim je wywalisz :) 

Ps. Dodam że były to klocki żywiczne i metaliczne

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rady! Hamulce uratowane xD Klocki wymoczyły się w rozpuszczalniku Nitro 10-15 minut potem je wypalałem przez minutę. Tarcze też potraktowałem Nitro i lekko przetarłem papierem ściernym potem znowu Nitro. Wziąłem rower przed dom pierwsze hamowanie cichutkie ale słabe... Rozpędziłem się do 30km/h przyhamowałem pulsacyjnie przodem później to samo tyłem. Przód hamuje teraz prawie jak fabryka, a tył siekierka... Przy mojej niskiej wadze mam teraz problem z nie blokowaniem koła O.o