Kruk Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Witam. Tak jak w tytule mam problem z głośnością napędu. Są to nowe części ledwo kupione. Jakbym nie regulował przerzutki z tyłu zawsze gdzieś trzeszczy napęd, przeważnie na skrajnych przełożeniach. Sprzęt: -przerzutka XT m 786 ze sprzęgłem -łańcuch XT HG-x 95 -kaseta XT m 771 11-36 -korba SLX m670 22-42 -Manetki XT m780 Wydaje mi się że łańcuch trze o niektóre zębatki w kasecie zwłaszcza że to łańcuch kierunkowy i jedną stronę ma "oszlifowaną" by gładziej wchodziła. I tak myślę, czy może jakby dać łańcuch XT 11 rzędowy to te mikro milimetry różnicy by rozluźniły trzaski na skrajnych przełożeniach? Po przesiadce z 9 rzędowego XT'ka to jest różnica w głośności jak piorun. Może hak przerzutki leciutko skrzywiony ? ale wątpię, na oko prosty jak lustro. Ktoś coś pomoże?
Franz Mauer Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Od haka bym zaczął, bo już wielokrotnie na forum to właśnie krzywy hak był przyczyną głośnych napędów.
Kruk Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Opublikowano 4 Marca 2018 Hak jest prosty nie ma nawet szans na jego skrzywienie Czy długość łańcucha 110 ogniw może być powodem z czego powinno być 108 według wzoru, czy nadmiar 2 ogniw może to powodować? Czy łańcuch 11 rzędowy wejdzie na 10 rzędową kasetę?
Nurek_ Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 38 minut temu, Kruk napisał: Czy łańcuch 11 rzędowy wejdzie na 10 rzędową kasetę? Wejdzie bez problemu. 2 godziny temu, Kruk napisał: -korba SLX m670 22-42 Czy przypadkiem nie tu jest problem? Ogarnia ci w ogóle taką różnicę przednia przerzutka?
Kruk Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Opublikowano 4 Marca 2018 Aaa czyli można 11 łańcuch do 10 kasety :). Sorki, sprostowanie to korba 24-32-42 SLX Dyna sys 10 czyli kompatybilna z tylną przerzutką. tutaj raczej nie widzę problemu lecz na kasecie, jakby łańcuch był no nie wiem...za szeroki ? i na przełożeniach najwyższych trze najmocniej.
Franz Mauer Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) 11 godzin temu, Kruk napisał: Hak jest prosty nie ma nawet szans na jego skrzywienie Dlaczego nie ma szans? Wystarczy parę razy zmienić bieg pod zbyt mocnym obciążeniem i hak się krzywi 11 godzin temu, Kruk napisał: jakby łańcuch był no nie wiem...za szeroki ? i na przełożeniach najwyższych trze najmocniej. Jeśli łańcuch masz dopasowany pod kasetę to nie powinno być problemu i nie wydaje mi się, aby trzeba było kombinować z 11 rzedowym. Może to łańcuch sam w sobie jest felerny. Zmień na inny, nawet bez skracania na chwilę i sam zobaczycz czy to problem czy nie. Edytowane 5 Marca 2018 przez Franz Mauer
Gość Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 10 godzin temu, Kruk napisał: 24-32-42 Ale po co Ci 3 tarcze... Ściągaj blat i 32T, zakładaj 36T i wystarcza... Zero tarcia. Przy trzy tarczu przy takich przekosach skrajnych zawsze coś będzie tarło...
Kruk Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Opublikowano 5 Marca 2018 Ale czemu na 3 blatach ma trzeć skoro tutaj masz mniejsze przekosy np. na 42 i 11/13/15 niż na jednej 36 z np. 11/13/15 .:) Też mi się wydaję żę to łańcucha wina, spróbuje kupić drugi i popróbuje. A co do haku przerzutki, przykładam suwmiarkę do niej i nie ma ani milimetra odchylenia, jest dość masywny ten hak i nigdy nie był o nic zahaczony, więc raczej nie.
Gość Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 @Kruk ja nie wiem jak ty suwmiarką sprawdzasz czy hak jest prosty... No ale co tam...
Kruk Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Opublikowano 5 Marca 2018 Suwmiarka to jednak precyzyjne narzędzie, wystarczy bo suwmiarki przyłożyć raz z lewej raz z prawej strony, z przodu dajesz lampkę i jeśli jest jakaś krzywizna to pomiędzy suwmiarką. a hakiem powinna być mikro szczelina, może się mylę ale hak mi się wydaje prosty,
Puncu Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 W podobny sposób sprawdza się czy lagi amortyzatora są proste. Przymiar prosty przykłada się do rury A co do samego haka to są lepsze sposoby, bardziej wyraźne. Np. można wkręcić ośkę w hak przerzutki i zobaczyć czy nie odbiega od osi piasty.
Kruk Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Opublikowano 6 Marca 2018 Wydaję mi się że jednak to felerny łańcuch, nie mniej okazało się że piasta ( novatec ) ma ring dystansowy pod 11 rzędową kasetę i sam ring był lekko krzywy , po zeszlifowaniu na równo dźwięk lekko ustał nie mniej nie na tyle co mój poprzedni 9 rzędowy XT'ek.
Franz Mauer Opublikowano 7 Marca 2018 Opublikowano 7 Marca 2018 Dnia 5.3.2018 o 09:56, Kruk napisał: masywny ten hak i nigdy nie był o nic zahaczony, więc raczej nie MAsywny, czy nie masywny - powinien być tym elementem, który pęka najszybciej, aby chornić przerzutkę. Wygiąć go można poprzes nieprecyzyjne mocniejsze nadepnięcie na pedał, gdy łańcuch jest nawet na niewielim przekosie i wcale nie trzeba w nic uderzyć. Ramię przerzutki dodatkowo zwiększa siłę działania na hak. Ja już miałem taki przypadek u siebie, gdzie nigdy nie doszło do uderzenia ,a jednak przy regulacji okazało się, że hak krzywy. O ile na środkowej częśi kasety była cisza to w bardziej skrajnych położeniach napęd stawał sie głośniejszy. Można hak naprostować, choć wielu serwisantów twierdzi,że to zależy od haka,bo w niektórych przypadkach powinno się wymieniać hak, a nie prostować.Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie hak to drogi wydatek, nawet kompatybilny. Mimo to jest u mnie w szufladzie zapasowy Trzymam jednak kciuki, aby okazał się to łańcuch...
Kruk Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Opublikowano 7 Marca 2018 Dzięki za słowa otuchy, wiesz, dziwne bo napęd 9 rzędowy XT wyciągnąłem, a działał płynnie jak cholera, a ten to jakieś zło... i co ciekawe zamontowałem ten 9 rzędowy napęd do innego roweru i jest tak samo cichy, wątpię aby od wyjęcia koła pokrzywił się hak ... ;/ Jeśli łańcuch 11 rzędowy, ciut węższy nie da rady to wtedy hak do zmiany, ale tak jak zauważyłem w niektórych miejscach łańcuch jest podbierany przez zębatki i to tak trzeszczy, przez to że Shimano ma teraz kierunkowe łańcuchy jedna strona jest nieszlifowana na końcach tak jak 9 rzędowy łańcuch. Będę pisał co i jak ale aby XT tak chrobotał ugh....
Kruk Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Opublikowano 10 Marca 2018 Witajcie. Sprawa wygląda następująco... A więc, po wymianie łańcucha z hg 95 na kg 701 różnica kolosalna, ciszej pracuje napęd, płynniej, pedałowanie do tyłu nie zrzuca po zębatkach, no efekt bardzo prawidłowy, różnica pomiędzy łańcuchami?... Z 5,9 mm na 5,5 mm aaale przede wszystkim na to, że strona wewnętrzna ( łańcuchy kierunkowe) w hg 95 jest nie wygładzana, krawędzie są ostre, gładzenie tylko po stronie zewnętrznej, zaś hg 701 po obu stronach tak jak w starszym hg 93... Co za de...kretyn wpadł na taki pomysł, na serio, to wygładzenie krawędzi tak zmieniło że szok, nawet w starszym łańcuchu 9 rzędowym hg93 są po obu stronach, a tutaj nie... dobrze, że w 11 rzędowym hg 701 wrócili po rozum do głowy. Ogólnie problem zażegnany tak myślę. Pozdrawiam i śmiało mogę polecić Łańcuch Shimano HG 701 zwłaszcza, że już Shimano ma spinki do niego.
skobe888 Opublikowano 15 Lipca 2022 Opublikowano 15 Lipca 2022 W dniu 10.03.2018 o 23:28, Kruk napisał: Witajcie. Sprawa wygląda następująco... A więc, po wymianie łańcucha z hg 95 na kg 701 różnica kolosalna, ciszej pracuje napęd, płynniej, pedałowanie do tyłu nie zrzuca po zębatkach, no efekt bardzo prawidłowy, różnica pomiędzy łańcuchami?... Z 5,9 mm na 5,5 mm aaale przede wszystkim na to, że strona wewnętrzna ( łańcuchy kierunkowe) w hg 95 jest nie wygładzana, krawędzie są ostre, gładzenie tylko po stronie zewnętrznej, zaś hg 701 po obu stronach tak jak w starszym hg 93... Co za de...kretyn wpadł na taki pomysł, na serio, to wygładzenie krawędzi tak zmieniło że szok, nawet w starszym łańcuchu 9 rzędowym hg93 są po obu stronach, a tutaj nie... dobrze, że w 11 rzędowym hg 701 wrócili po rozum do głowy. Ogólnie problem zażegnany tak myślę. Pozdrawiam i śmiało mogę polecić Łańcuch Shimano HG 701 zwłaszcza, że już Shimano ma spinki do niego. Część @. Czy po tym czasie (paru lat) sprawdziła sie Tobie konfiguracja która zrobiłeś czyli łańcuch hg701 i kaseta XT 10rz? Czy jednak były problemy z napędem? @Kruk
Rekomendowane odpowiedzi