Skocz do zawartości

Giant contend sl 2 disc vs Anyroad 2

panbmw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Co uważacie o Giancie contend sl 2 disc jako rower typu gravel ? czy dam radę wsadzić szersze opony np. 30c ?  Chodzi mi po głowie ten rower oraz Giant Anyroad 2.

Z jednej strony contend to typowa szosa, ale wydaje się być o wiele lepszym rowerem. Oba kosztują ok. 4000 zł . Chciałbym mieć rower wszechstronny - czasami kończy się asfalt, trzeba przejechać po bitej drodze, kamieniach, dziurach, Contend da sobie radę ??  

Wszelkie sugestie mile widziane. Moja waga ok 115 kg.  Koncentrujemy się tylko na tych dwóch rowerach Gianta. 

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jeśli często zjeżdżasz z asfaltu, lepiej myśleć o typowym gravelu/przełaju. Jeśli tylko wyjątkowo, szosa z trochę grubszymi oponami (i bezdętką) wystarczy.

Opublikowano

Andrzej dobrze pisze. Przy tej wadze dopytałbym jeszcze o wytrzymałość kół ( maksymalne dopuszczalne obciążenie).

Opublikowano

W sumie byłem zdecydowany na Anyroada, ale osprzęt Contenda zawrócił mi w głowie :D:D Problem jest taki, że przesiadam się z mtb i trochę boję się mocno wyciągniętej pozycji, ale z drugiej strony chce szybciej jeździć po asfaltach :) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem już po przejażdżce :) anyroad ma bardzo wygodną pozycję, ale odniosłem wrażenie, że w stosunku do contenda brakuje mu pazura i brakuje mu... hamulca. Jeśli zdecydowałbym się na ten rower to musiałbym wymienić od razu klocki. 

Zakochałem się w contendzie jeśli jest możliwe założenie opon 30c to ja nic lepszego nie potrzebuję :))

Andrzej, nowy model contenda ma opony bezdętkowe i chyba się na niego zdecyduje.

Mam wrażenie ze  cena anyroada jest mocno przesadzona, nie warta 4300 zł 

Jestem dość ciężki, czy z waszego doświadczenia zmiana opon na 28c/30c coś zmieni/pomoże ? Opony i tak będą musiały być pompowane na beton. 

Jeśli przełożę mostek na "+" to odczuje różnicę ? 

Dzieki wszystkim za pomoc! 

Opublikowano

Ja dzisiaj odebrałem mojego contenda i jestem nim zachwycony, zastanawiam się właśnie nad oponami 28C ale pojeżdżę trochę i zobaczymy. Jeśli jeździsz przeważnie po asfalcie a od czasu do czasu jakaś polna droga, to kup contenda.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Którą wersję wybrałeś ? Hamulce szczękowe czy tarczowe? Jak oceniasz skuteczność ? 

Opublikowano

Ja mam wersję z hamulcami tarczowymi, moim zdaniem nie ma co porównywać skuteczności hamowania i modulacji do zwykłych, jedyny minus to umieszczony na środku kierownicy konwerter czy jak to tam się zwie od hamulców przez który jest mało miejsca ale jak dla mnie do przełknięcia.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeździłem na contendzie sl disc 2017. Moim zdaniem świetny sprzęt. szybki, zwinny, z pazurem. Jest jeszcze taka wersja. Chodzi mi po głowie. Co sądzicie o tym kolorze ? 

Contend-SL-2-Disc-Color-B-Neon-Red.jpg

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Moim zdaniem nie warto :) w intersporcie masz contenda 2 sl disc za 3999 - 400 bony zakupowe. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, podłączę się. Jak tam ktoś coś próbował z zamontowaniem jakieś szerszej opony do Gianta Contend SL 2 Disc ? Mam wersje z 2018 od roku i jakoś nie zauważam jakiegoś zużycia (3 tyś km przejechane), ale szukam opony którą mógłbym czasem założyć i wjechać na szuter/asfalt. Zastanawiałem się nad Schwalbe Marathon HS420 (a może wersje Deluxe ?), tylko nie wiem czy brać 25c czy może 28c

Ktoś coś może doradzi?

Edytowane przez roco
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 22:05, roco napisał:

Cześć, podłączę się. Jak tam ktoś coś próbował z zamontowaniem jakieś szerszej opony do Gianta Contend SL 2 Disc ? Mam wersje z 2018 od roku i jakoś nie zauważam jakiegoś zużycia (3 tyś km przejechane), ale szukam opony którą mógłbym czasem założyć i wjechać na szuter/asfalt. Zastanawiałem się nad Schwalbe Marathon HS420 (a może wersje Deluxe ?), tylko nie wiem czy brać 25c czy może 28c

Ja założyłem do mojego Contenda opony 30c (Schwalbe G-One), miejsca było po ok 3mm, z przodu i z tyłu, po bokach opon. Wg mnie trochę za mało, dlatego nie polecam. Ale na 28c jest wystarczająco miejsca. To też zależy od opony, szerokości obręczy.