Skocz do zawartości

Hamulce - które wybrać?

galu73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam stoję przed wyborem roweru mam do wyboru rower z hamulcami Sram Apex Hydraulic lub drugi z hamulcami 

Tektro Spyre disc mechaniczne. Proszę o opinię i radę które lepsze,nie miałem jeszcze do czynienia z hydraulikami, jak jest z obsługą takich hebli, serwisowanie, uzupełnianie płynu, jakie są plusy i minusy takowych hamulców.

Edytowane przez Matt
Opublikowano

Witam,

Ja w pierwszym moim poważniejszym rowerze miałem hamulce hydrauliczne Tektro i niestety mocno mnie denerwowały bo miałem niekończącą się awarię klamki (ciągłe wycieki), której mimo 3 wizyt gwarancyjnych nie udało się usunąć. Poza tym były to jedyne hamulce z jakimi miałem do czynienia do tej pory, które udało mi się tak zagotować, że praktycznie przestały hamować. Po hamulcach widzę, że rower który Cię interesuje to raczej nie MTB, więc może ktoś inny powie Ci więcej na temat akurat tych konkretnie. Jeśli chodzi o hamulce hydrauliczne (miałem do czynienia z tektro, avidami i shimano) to dla mnie Shimano bezproblemowe w serwisie i użytkowaniu - odpowietrzanie bajecznie proste (czego nie mogę powiedzieć o Avidach), wymiana klocków prosta, dolewać płynu nie miałem potrzeby. Jeśli chodzi o tarczowe mechaniczne to miałem do czynienia jedynie z jakimś podstawowym modelem już nie pamiętam nawet jakiej firmy i prędzej zahamowałbym butem niż tymi hamulcami więc się nie wypowiadam. Co do plusów hydraulicznych hebli to na pewno większa moc, lepsza praca w błotnistych/mokrych warunkach, mniejsza siła potrzebna do ich używania, z pewnością lepsza modulacja. Minusy (ogólnie hamulców tarczowych) jak dla mnie to pojawiające się czasami różne dziwaczne odgłosy przy hamowaniu, czy upierdliwe regulowanie zacisku (w teorii proste, dla mnie jednak zwykle dosyć czasochłonne). 

Pozdrawiam

Opublikowano

z mechanicznych przerabiałem Avidy bb7 i TRP Spyre C (czyli te co Ciebie interesują) z hydraulicznych shimano m445. Na plus hydraulików to lepsza modulacja, na minus bardziej złożony serwis- hamulce jeździły w góralu. Ja osobiście miałem z nimi raz problem, jak hamulec podczas jazdy się skończył, a właściwie olej wyciekł, po serwisie poszły w świat, a wskoczyły Avidy bb7.-  Avidy- mam do tej pory i poza modulacją nie ustępują tym shimano, no może tym, że całą łapą trzeba klamkę cisnąć. TRP mam w przełajówce, jak na razie nie mam powodu do narzekań- chociaż różnie o nich ludzie piszą. Plusem mechanicznych jest ich prostszy serwis, co dla mnie jest zaletą.