Skocz do zawartości

Montaż piasty 9 mm do amortyzatora pod oś 15mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Tak się ostatnio zastanawiałem czy istnieje jakaś przejściówka, adapter lub inny sposób by zamontować koło z piastą 9 mm qr do amortyzatora pod oś 15 mm ? Wiem, że w drugą stronę z 15 mm na 9 mm są redukcje, które wkłada się w piastę. W przypadku takiego adaptera z 9 mm na 15 mm to chyba musiałaby być jakaś tuleja, którą wkłada się w otwory w amortyzatorze. Na necie niestety nic takiego nie znalazłem. Może ktoś z Was spotkał się z takim patentem ?

Opublikowano

Nie robi się takich adapterów. Może lepiej poczekać i zmienić piastę lub czasem można trafić na całe koło w dobrej cenie pod sztywną oś?

Opublikowano

Na Alliexpress są takie adaptery. Kiedyś chciałem zamontować piaste 20x110 do widelca 9x100, ale to nie miało sensu. Znalazłem tylko z 15 na 9.

Tu w sumie rodzi sie moje pytanie. Piasty na ośke 15mm mają 100mm czy 110mm szerokości?

Opublikowano

@Franz Mauer Nie wspomniałem o tym w pierwszym poście ale dopiero co zmieniłem koła i amortyzator na takie pod sztywną oś 15 mm.  Myślałem o tym adapterze bo chciałem jakoś wykorzystać stare koła z piastami pod oś 9 mm  np. założyć gładkie opony do jazdy po płaskim. 

@Puncu mają 100 mm. Przynajmniej moje DT Swiss 350. Nie mogę albo nie potrafię znaleźć takich adapterów na Aliexpress :/ Są same z 15 mm na 9 mm.

Opublikowano

Zastanawia mnie, jak chciałbyś włożyć koło w haki. Bo owszem, piasta ma szerokość 100mm, ale dodatkowo masz jeszcze wystające z obu stron fragmenty osi. 

• 1 rok później...
Opublikowano

odświeże kotleta. Mam uchwyt serwisowy na koła do qr 9mm czy mogę wsadzić tam jakiś adapter abym założył koło ze sztywną osią ?