jędreek Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Mam problem z ustawieniem funkcji nachylenia terenu,mój licznik pokazuje maksymalnie 4 % nachylenia gdzie w rzeczywistości jest ponad 10. Licznik ustawiłem na wysokość zgodnie z opisem.
dfq Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 może to kwestia obecnych, niskich temperatur ? W moim jesienią wszystko było OK. Na górce która ma ok 11% pokazywał między 10-12%
MadOnion Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 A ta funkcję się w ogóle jakoś ustawia ?
jędreek Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Opublikowano 3 Marca 2018 są dwie możliwości. ustawiłem swoją wysokość ale licznik ustawia swoja i na podstawie tej wysokości wylicza nachylenie
dfq Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 Obawiam się że twoje ustawianie wysokości początkowej/startowej nie mają tu akurat nic do rzeczy. Licznik wylicza nachylenie terenu na podstawie różnic wysokości przy określonej zmierzonej/przebytej odległosci. Do obliczenia zmian wysokości wykorzystuje zaś czujnik barometryczny mierzący zmianę ciśnienia atmosferycznego w tym przedziale odległosci. Zakładając że w twoim przypadku jadąc pod ową górę nie dostałeś się w miedzy czasie w oko cyklonu ( w którym to cisnienie gwałtownie spada) wzrost ciśnienia zmierzonego przez czujnik barometryczny powinien być znacznie wiekszy w rzeczywistości niż był u ciebie. Stąd wniosek że albo czujnik barometryczny w tymże urządzeniu z definicji wadliwie mierzy zmiany ciśnienia albo powodem mogą być jakieś czynniki zewnętrzne - np bardzo niska temperatura.
Rekomendowane odpowiedzi