Skocz do zawartości

Sigma BC 23.16 ustawienie

jędreek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z ustawieniem funkcji nachylenia terenu,mój licznik pokazuje maksymalnie 4 % nachylenia gdzie w rzeczywistości jest ponad 10. Licznik ustawiłem na wysokość zgodnie z opisem.

Opublikowano

może to kwestia obecnych, niskich  temperatur ?
W moim jesienią wszystko było OK. Na górce która ma ok 11% pokazywał między 10-12%

Opublikowano

A ta funkcję się w ogóle jakoś ustawia ?

Opublikowano

są dwie możliwości. ustawiłem swoją wysokość  ale licznik ustawia swoja i na podstawie tej wysokości wylicza nachylenie

Opublikowano

Obawiam się że twoje ustawianie wysokości początkowej/startowej nie mają tu akurat nic do rzeczy.

Licznik wylicza nachylenie terenu na podstawie różnic wysokości przy określonej zmierzonej/przebytej odległosci.

Do obliczenia zmian wysokości wykorzystuje zaś czujnik barometryczny mierzący  zmianę ciśnienia atmosferycznego w tym przedziale odległosci.

Zakładając że w twoim przypadku jadąc pod ową górę nie dostałeś się w miedzy czasie w oko cyklonu ( w którym to cisnienie gwałtownie spada) wzrost ciśnienia zmierzonego przez czujnik barometryczny powinien być znacznie wiekszy w rzeczywistości niż był u ciebie.

Stąd wniosek że albo czujnik barometryczny w tymże urządzeniu z definicji wadliwie mierzy zmiany ciśnienia albo  powodem  mogą być jakieś czynniki zewnętrzne - np  bardzo niska temperatura.

Opublikowano

idzie wiosna będę testował dzięki