adios_1984 Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Hej Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem butów MTB SPD Mavic Crosmax pro. Świetny produkt. Super sztywne. Różnica pomiędzy tanim modelem butów, z którymi zaczynałem przygodę, a tymi to niebo i ziemia. Ale jest jedno ale... Buty mają karbonową podeszwę. Teoretycznie przed montażem bloku, powinienem dać pomiędzy podeszwę i blok metalową podkładkę (byłe dołączone do butów). Niestety po dodaniu tej podkładki, blok ciągle traci swoją pozycję przy wypinaniu (podkłada ślizga się na kabonie). Śruby muszę dokręcać super mocno aby blok przestał się przemieszczać. Tak mocno, że wczoraj jedną z nich musiałem "odkręcać" przez nabijanie torxa, bo uszkodziło się gniazdo śruby. Te podkładki to zło. Chcę po prostu normalnie przykręcić blok do buta, bez montowania dodatkowej ślizgawki na podeszwę. Jeżeli jest tu ktoś, kto używa butów z karbonową podeszwą, proszę o info jak montujecie w nich bloki.
MadOnion Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Może coś gumowego albo z tworzywa między podeszwę a tą nieszczęsną podkładkę metalową ? 1
GBike Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) 48 minut temu, adios_1984 napisał: . Śruby muszę dokręcać super mocno Nie super mocno tylko z momentem 5Nm. Jak urwiesz gwint to będą koszty. Na niesforne bloki propozycje mam taką , aby powierzchnię styku pokryć taśmą obustronną. Edytowane 1 Marca 2018 przez GBike 1
adios_1984 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 6 minut temu, GBike napisał: Nie super mocno tylko z momentem 5Nm. Jak urwiesz gwint to będą koszty. Na niesforne bloki propozycje mam taką , aby powierzchnię styku pokryć taśmą obustronną. Propozycja z taśmą brzmi solidnie. Konfiguracja będzie Podeszwa --> taśma dwustronna --> blok Po powrocie do domu zobaczę jak to się sprawdzi.
Franz Mauer Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Ma mam Shimanowskie profesjonalne buty MTB SH-M310 Custom Fit z karbonową podeszwą i nie stosuję żadnej podkładki miedzy blok a podeszwę. Bloki mają ząbki, którymi się wgryzają w podeszwę i dzięki temu nie trzeba uzywać większej ni 4-5 Nm siły. Może ta podkładka służy do regulacji wysokości bloku jeśli jest dla danego użytkownika potrzbna? Dodam,że mam 4 pary butów do MTB i w każdych blok przykręcam bezpośrednio do podeszwy z siłą 4-5 Nm. Możesz wrzucić zdjęcie tej felernej podkładki?
adios_1984 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Podkładka to po prostu kawałek blachy. Teraz już trochę wygięta i zmielona przez zbyt mocne dokręcenie. Podeszwa to po prostu karbon i tyle. Bloki to zwykłe Shimano SH-51, te z ząbkami. Niestety, Mavic nie załączył instrukcji, ani nawet jakiegoś większego opisu do tych butów. Była tylko karteczka z obrazkiem podeszwy i słowem carbon, po tym strzałeczka na podkładkę i strzałeczka na blok. Także no Ta podkładka to porażka, wszystko się ślizga. Przy 5 Nm to ja sobie mogę ten blok normalnie palcami przemieszczać. Mówisz, że przykręcasz prosto do podeszwy i jest dobrze? Najprostsze rozwiązania są przeważnie najskuteczniejsze.
Franz Mauer Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Olej ją. Oczywiście, że bezpośrednio przykręcam i nic się nie rusza Rozmawiałem z Harfa Harryson, którzy są dystrybutorem Mavic. Pracownik zapytany o tą blaszkę stwierdził,że powinna nyć zamontowana, gdyż chroni karbon przed uszkodzeniami. Na pytanie to co zrobić, aby się blok nie przesuwał,bo właśnie skręcanie śrub na siłe moze uszkodzić karbon stwioerdził,że nie wie i że może pomiędzy blaszkę a podeszwę i blaszkę i blok wsadzić jakiś kawałek gumy. Z drugiej strony, gdyby miałaby tam być jakaś guma to dołączyliby oprócz blaszki...? Po robocie wrzucę fotkę swoich to zobaczysz Edytowane 1 Marca 2018 przez Franz Mauer
Kajgana Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 A ta blaszka nie powinna być założona od środka buta? Żeby zwiększyć powierzchnię styku? Bo bloki maja ząbki, a z drugiej strony, czyli od wnętrza buta dajesz tą blaszke!
adios_1984 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Zdecydowanie nie powinna być od środka buta. Tam jest jedna wkładka, taka anatomiczna i wyjmowalna, a pod nią druga, sztywna, i chyba jakoś przytwierdzona bo nie wychodzi, a na siłę nic nie będę wyrywał. Blaszka do wkręcenia śrub bloku przesuwa się swobodnie na swoim miejscu. Przykręciłem bloki po prostu do buta i tyle. Bez żadnych podkładek itp. Nie stało się absolutnie nic tragicznego. Za to stało się, że nic już się nie obraca, i nie musiałem dokręcać ich ile pary w łapach. Pojeździmy, zobaczymy, ale póki co jest tak, jak powinno być.
Franz Mauer Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Brawo. Mój but wygląda tak jak poniżej. Nic się nie dzieje.
Franz Mauer Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Ważę ponad 100 kg i jakby nie patrzeć szarpnięcie mam. Za to na bucie się to niczym negatywnym nie odbija Jeszcze na myśl mi przyło....w jaki sposób montujesz tą blaszkę? Intuicyjnie wycięcia blaszki pokrywają się z wycieciami w bucie czy może w poprzek?Może to zrobi jakąś różnicę...
adios_1984 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Opublikowano 2 Marca 2018 Blaszka była wyprofilowana w taki sposób, że jej krzywizna pasowała do krzywizny podeszwy (wycięcia na blaszce pokrywały się z wycięciami w bucie). Po dzisiejszym treningu bloki nie przesunęły się ani o włos, jest więc dobrze.
Korposzczur Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Podepnę się do tematu. Kupiłem buty Northwave Scorpius 2 SRS z podeszwą wzmacniana karbonem. W pudełku nie znalazłem żadnej podkładki, która miałaby chronić podeszwę. Czy montować bloki bez podkładki (na gołą podeszwę)? Bloki typu SPD MTB z wypustkami wrzynającymi się w podeszwę. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Korposzczur
eathan Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Mam Northwave Blaz 2 z karbonowymi wzmocnieniami. Również nie było blaszek. Przykręciłem bezpośrednio. 3500 km i nic się nie dzieje. Wszystko trzyma perfekcyjnie.
Rekomendowane odpowiedzi