baboonst Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) Cześć, zauważyłem dziś mikro pęknięcie w miejscu mocowania sztycy, podejrzewam, że to się może spaskudzić mocniej z czasem. Co z tym robić ? Rama jest karbonowa. Edytowane 28 Lutego 2018 przez baboonst
Franz Mauer Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Jeśli chodzi o ten biały ślad, choć zdjęcie nie oddaje wszystkiego, to wygląda na pęknięcie warstwy lakieru. Nie martwił bym się tym, bo czasem tak się zdarza. Mam podobny ślad na swojej ramie od roku i kompletnie nic się nie dzieje 😉
baboonst Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Hej, Chodzi o tą taką kreskę biegnącą do dołu, pomacałem sobie to i wydaje mi się że to jest faktycznie pęknięcie lakieru, ale ramę mam na 5 letniej gwarancji więc wyślę im fotki i niech się mądre głowy wypowiedzą. Pewnie byłbym spokojniejszy ale 3 tygodnie temu pękła mi rama w najmniej spodziewanym miejscu i czasie i teraz się przestraszyłem że padło na drugi rower
Franz Mauer Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Dobrze widzę,że masz maksymalnie wysuniętą sztycę? Karbon to nie plastik. Najcześciej składa się z wielu warstw i żywic. I jeśli nie dojdzie jakiejś poważniejszej kolizji to sam z siebie nie strzeli na tyle, aby zagrozić użytkownikowi. Oczywiście mam na myśli sprawdzone konstrukcje, a nie jakieś wynalazki np. z aliexpress. Edytowane 1 Marca 2018 przez Franz Mauer
baboonst Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Rower to Eddy Merckx Mourenx 69 - sztycę mam właśnie wsuniętą na maxa,. tzn do miejsca do którego może być maxymalnie wsadzona. 3 godziny temu, klu napisał: A jak to wygląda od wewnętrznej strony? od wewnętrznej strony nie widzę żeby coś było pęknięte ale też trudno mi trochę ocenić bo ta struktura karbonu jest taka niejednolita trochę, natomiast jakiegoś pęknięcia symetrycznie z drugiej strony nie ma
Andrzej Sawicki Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Jeśli strzela podczas jazdy, to bym się martwił. Jeśli nie, to raczej można jeździć. Dokładne sprawdzenie wymagałoby zbadania ultradźwiękami, ale to nie na warunki domowe. Nie próbuj czasem ściskać czy wyginać ręcznie...
Rekomendowane odpowiedzi