Skocz do zawartości

pomoc w wyborze pierwszej szosy

rabarbar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Całe życie jeździłem (delikatna rekreacja) na dość przypadkowych rowerach.

Teraz mam zamiar pojeździć trochę intensywniej, 4fun oraz dla kondycji.

4fun determinuje budżet na poziomie 1,5-3 tyś. 

Zgadnie z YT podankiem zwymiotowałem się, o dziwo przy wzroście 181,5 wyszło mi 58cm :)

Proszę o poradę jakiej ramy szukać, lub jakiego roweru gotowego.

Z góry dziękuje za pomoc.

Przemek 

pfy6lqqv8b38_t.jpg

nls1m9ytq4vq_t.jpg

v7c3qmsvg5wg_t.jpg

9oo2j6e9c1gs_t.jpg

Edytowane przez rabarbar
Opublikowano
8 minut temu, rabarbar napisał:

zwymiotowałem się (...) wyszło mi 58cm :)

To musiałeś zjeść sporą kolację :D

A na poważnie - przy tym wzroście i tych wymiarach (dość długa "Inseam" - identycznie jak u mnie, ale ja mam 185 cm) też bym proponował 58 i ewentualne skrócenie ramy mostkiem. Spokojnie w szosie możesz zainstalować mostek do 80 mm (już krócej bym nie szedł bo całkiem wywrotny rower będzie), więc ten zapas będzie. Tutaj proponują Ci aż 110 mm i z tym bym uważał, ale to też zależy od tego, jaki będzie kąt tego mostka. Im wyżej kiera, tym dłuższy mostek będzie wygodniejszy, ale też bez przesady :) 

Wydaje mi się, że gdybyś ustrzelił gdzieś szosę w rozmiarze 57 cm to byłaby ona perfekt dla Ciebie. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja preferuje ramy mniejsze ale z dłuższym mostkiem. Lepiej sie na nich czuje i za bardziej zrywne. 

Rozmiar 57 byłby idealny tak naprawde nie będziesz tak rozciągnięty 

• Pomógł 1
Opublikowano

Zalezy od człowieka, każdy przypodoba sobie inna geometrię zależy czy chcesz bardziej areo czy endurace

Opublikowano

jest to początek więc bardziej komfortową

Opublikowano

Giant ? Trek ? Zobacz sobie ich rowerki. Chcesz nowke czy uzywke ?

Opublikowano

może być używka, lub nówka z przeceny, niemysi być piękny tylko dobry:)

Opublikowano
44 minuty temu, rabarbar napisał:

może być używka, lub nówka z przeceny, niemysi być piękny tylko dobry:)

No co Ty, rower MUSI być piękny dla Ciebie ;)

Kolega wyżej miał rację, zakręć się wokół Giantów, mają znakomite i wytrzymałe ramy, wokół których można spokojnie rower rozbudowywać.

http://allegro.pl/giant-defy-57cm-shimano-105-5700-i6759676387.html

Mnie osobiście Treki słabo przypadają do gustu ;) Szukając roweru 4fun możesz się skupić na jak najlepszej ramie nie zważając na przesadnie zawyżoną grupę osprzętu. Unikałbym w tej cenie karbonu w ramie.

Tutaj masz też świetną, piękną, klasyczną ramę i osprzęt Campagnollo, który podobno kulturą pracy niszczy Siemano ;) Nie potwierdzam, nie zaprzeczam, bo nie testowałem dłużej, ale rama wybitnie mi się podoba z wyglądu i jest po prostu solidnie zrobiona (jak we wszystkich Wilierach ;) )

http://allegro.pl/rower-szosowy-wilier-la-trestina-i6763096431.html

• Pomógł 1
Opublikowano

łoł zakochałem się w tym Wilier-rze, jest przepiękny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przy wzroście 181 cm i rowerze endurance rozmiar 58 i 57 może być za dużo. Mam 180 cm i jeździłem na rowerze 56. Zwykle wybiera się mniejszą ramę i dłuższy mostek. 

Jak by co to sprzedaje właśnie rower ( Merckx AMX-2) ale budżet trochę wyższy.

Edytowane przez skokol
Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.03.2017 o 09:23, rabarbar napisał:

Całe życie jeździłem (delikatna rekreacja) na dość przypadkowych rowerach.

Teraz mam zamiar pojeździć trochę intensywniej, 4fun oraz dla kondycji.

4fun determinuje budżet na poziomie 1,5-3 tyś. 

Zgadnie z YT podankiem zwymiotowałem się, o dziwo przy wzroście 181,5 wyszło mi 58cm :)

Proszę o poradę jakiej ramy szukać, lub jakiego roweru gotowego.

Z góry dziękuje za pomoc.

Przemek 

Hej,

W zeszłym roku byłem w identycznej sytuacji jak Ty :) Jeździłem jakiś czas na rowerze górskim, lecz pewnego razu kolega namówił mnie na start w Śląskim Maratonie Rowerowym. Wtedy zapadła decyzja o zakupie mojej pierwszej w życiu szosy. Długo zastanawiałem się co kupić - używkę czy nowy rower gotowy. Poprosiłem o pomoc moich kolegów z pracy, którzy jeżdżą na szosach od kilku lat. Wspólnie szukaliśmy i ostatecznie wylądowałem w sklepie rowerowym, w którym wspólnie ustaliśmy co by mnie interesowało. Zrobiłem zamówienie na złożenie roweru, odczekałem trochę na jego poskładanie, później zrobiliśmy przymiarki oraz ustawienia i od maja 2016 śmigam na swoim rowerze ;) Jak do tej pory odnoszę same pozytywne odczucia z jazdy. Nie robię może jakiś mega dystansów (najdłuższy jednorazowy to 105 km), ale w czasie jazdy nic mnie nie męczy i nic dokucza.

Oto krótka podstawowa specyfikacja roweru: Rama aluminiowa Author Aura rozmiar 540 mm (mam 178 cm wzrostu), widelec karbonowy Author, osprzęt Shimano 105. Przed zakupem zakładałem budżet do 4 tys. zł, ale skończyło w okolicach 5 :)

Serdecznie pozdrawiam

Edytowane przez Remigiusz Banach
Opublikowano

rower kupiony używka, rama alu, widelec karbon, osprzęt campa record poza korbą to fsa karbonowa.

Rama 55-56cm mostek minimalnie dłuższy:) 

Choć nie nówka była to oponki nowe 4000S II, łańcuch kampy jak nówka, zebatki itp również, rama minimalne ślady, jak rospakowałem w pracy pazke to koledzy mysleli że nówka:)

wydąłem 2,6 z przesyłką

Jestem zachwycony

Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 20:23, rabarbar napisał:

rower kupiony używka, rama alu, widelec karbon, osprzęt campa record poza korbą to fsa karbonowa.

Rama 55-56cm mostek minimalnie dłuższy:) 

Choć nie nówka była to oponki nowe 4000S II, łańcuch kampy jak nówka, zebatki itp również, rama minimalne ślady, jak rospakowałem w pracy pazke to koledzy mysleli że nówka:)

wydąłem 2,6 z przesyłką

Jestem zachwycony

Niech służy jak najdłużej ;)