Skocz do zawartości

RockShox 30 GOLD RL vs. Suntour Radion XC RL-R vs. Suntour Epixon XC RL-R. Który wybrać ?

sluczakpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,
Przymierzam się do zamiany amortyzatora, aktualnie mam Suntour XCM.
Budżet do wydania do 1000zł. Moja waga 65-75kg. Rura sterowa 1 1/8. Koło 27,5. Oś 9mm.

Zadaję pytanie, ponieważ natknąłem się na ciekawą promocję (link poniżej).

https://piwnicarowerowa.pl/rockshox-30-gold-rl-27-5-100mm-2017-szare-naklejk,3,1242,3111

Rozważam 3 amortyzatory:
1.Rock Shox 30 GOLD RL

2.Suntour Raidon XC RL-R

3.Epixon XC RL-R 

Zastanawia mnie czy wymieniony RockShox 30, będzie lepszy od pozostałych dwóch? 
Dodam, że czasami lubię pojechać na jakieś amatorskie zawody.
Utworzyłem temat, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi mimo przeszukania forum.
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam ! :)

Przy tym budżecie skłaniał bym się ku EPIXON (to bardziej "zaawansowany" RAIDON, którego używam i mi osobiście bardzo odpowiada choć prawdą jest że sztywności RAIDON'owi brakuje ale nie mam z nim żadnych problemów) ale szukał bym również RS RECON. Będzie sztywniejszy niżeli XC 30. Owszem w Suntour tłumiki są nie serwisowalne i jak padnie wymieniasz. W przypadku RS tłumik wymaga wymiany oleju co jakiś czas. Swoją drogą beznadziejnie prosta robota. 

Edytowane przez Gość
Franz Mauer

Z tego zestawienia odpuściłbym Raidona. Pod uwagę wziąłbym RS30 i Epixona. W zasadzie oba amortyzatory działaja podobnie podczas jazdy. Za RS przemawia nowsza technologia i bezproblemowa mozliwość samodzielnego serwisowania, a za Epixonem grubsze golenie co daje większą sztywnosć konstrukcji. Pytanie zasadnicze - czy sam bedziesz serwisował amortyzator. Jeśli nie to w zasadzie nie zrobi Ci to różnicy. Poza tym cenowo są bardzo zbliżone . 

Jak wchodzi w gre używka to na grupach facebook była reba za 700 w ładnym stanie
Mogę prosić o adres tej grupy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję Panowie za odpowiedzi :)
Wybór padł na Rock Shox 30 GOLD RL.
Amorek już na swoim miejscu, różnica w porównaniu do XCM jest niesamowita.

Pozdrawiam i temat uważam do zamknięcia. 

• Lubię to! 1
6 godzin temu, Kruk napisał:

Aaaa, to wtedy przejściówka na tapered ale to około 200 złotych takie stery.

Co Ty się uparłeś tak na te 200 zł?
Są za 200, są 350 ale i są za 90 za komplet a nie tylko sam dół.

Stery EC (czy EX) to są po prostu stery a nie przejściówki.

Chciałbym jednak pozostać przy amortyzatorach z tematu na 1 1/8 bo z tymi sterami to strasznie dużo kombinacji. Myślicie, że ten 30 gold z 2017 będzie lepszy od tych nowych Epixonów? 

Coś tam na sztywności na pewno straci, nie wiele ale coś, nie wiem też jak z częściami do tego RS'a ale raczej będą bo nawet do starych Reba czy SID'ów dalej są dostępnie. Najlepszym dealem by była Reba czy Recon ale ten Gold chyba też będzie okey, oczywiście jak nie zamierzasz katować go.