mp3zenek Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Witam Pękła/uszkodziła mi przednia przerzutka (Shimano Sora FD-3500) w moje szosie. Przymierzam się do zakupu nowej. Pytania: Czy opłaca się inwestować w wyższą grupę np Tiagra (FD-4700) lub 105 (FD-5700) biorąc pod uwagę że w rowerze mam wszystko Sora ? Czy też pozostać przy Sora (FD-R3000), pytam bo różnice cenowe nie są zbyt wielkie ? Napęd jest 9 rzędowy, jak to się ma do Tiagry (10 rzędów) lub 105 (11 rzędów), czy to ma znaczenie ? Mój rower to Specialized Allez Sport z 2015r w oryginalnej konfiguracji: https://www.specialized.com/us/en/allez-sport/p/93186 Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 26 Lutego 2018 przez mp3zenek
Nurek_ Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 Godzinę temu, mp3zenek napisał: Napęd jest 9 rzędowy, jak to się ma do Tiagry (10 rzędów) lub 105 (11 rzędów), czy to ma znaczenie ? Jak używasz 9-rzędowego łańcucha to jest on odrobinę szerszy od 10 czy 11-rzędowego. To może mieć znaczenie przy przerzutkach wyższych grup, bo są przystosowane do łańcuchów 10 i 11 rzędowych, które są nieco węższe.. Na upartego da się tak jeździć, ale wymaga to znacznie dokładniejszej regulacji. Ja nie szukałbym na Twoim miejscu problemów i brałbym Sorę.
mp3zenek Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Opublikowano 26 Lutego 2018 Godzinę temu, Nurek_ napisał: Jak używasz 9-rzędowego łańcucha to jest on odrobinę szerszy od 10 czy 11-rzędowego. To może mieć znaczenie przy przerzutkach wyższych grup, bo są przystosowane do łańcuchów 10 i 11 rzędowych, które są nieco węższe.. Na upartego da się tak jeździć, ale wymaga to znacznie dokładniejszej regulacji. Ja nie szukałbym na Twoim miejscu problemów i brałbym Sorę. Dziękuję za pomoc, po przeanalizowaniu problemu też doszedłem do wniosku że lepiej zostać przy Sora. Lepiej pozbierać kasę i z czasem wymienić cały napęd na np. 105 :-)
Rekomendowane odpowiedzi