Atlantis Napisano 26 Luty 2018 Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 Witam Przymierzam się do zmiany słabego amortyzatora w rowerze Unibike Atlantis LINK na sztywny widelec. W oko wpadł mi Accent CX One Alu/Carbon LINK . Pytanie : czy jest to dobry wybór i przede wszystkim czy będzie on pasował do mojego roweru? Mogę zamawiać bez obaw? Jeżeli nie (lub nie wiadomo) to co dokładnie muszę zmierzyć żeby dobrać sztywny widelec? Fajnie jakby ten pasował bo akurat jest szybko dostępny i z tego sklepu zamawiam też razem inne komponenty więc byłaby to duża wygoda. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 26 Luty 2018 Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 Moim zdaniem będzie ok. Zacisk hamulca podejdzie bez adaptera. Stery przełożysz swoje, bieżnie dolną powinno się dać ściągnąć. Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 26 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 25 minut temu, SpiderMAN napisał: Moim zdaniem będzie ok. Zacisk hamulca podejdzie bez adaptera. Stery przełożysz swoje, bieżnie dolną powinno się dać ściągnąć. Zastanawiam się tylko jak z geometrią roweru bo ludzie straszą że ona się zmieni, coś może nie pasować. Rurę sterowa będą przycinać i widelec instalować mi w serwisie, powinienem im przekazać jakieś informacje, wymiary przed? Co to jest bieżnia dolna? P. S SR Suntour Nex to amortyzator jaki w tej chwili posiadam. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 26 Luty 2018 Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 To jest przykładowa bieżnia do sterów, może wyglądać inaczej. https://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/parts/prod/dart-a16192 Nie będąc pewnym czy zdejmiesz swoją pasowałoby kupić odpowiednie nowe stery kompletne. Odnośnie przycięcia, to poprosiłbym by nie ucieli za krótko, zostaw sobie kilka podkładek, bo niemi i mostkiem można manewrować szukając dogodnej pozycji. Co do geo... aż tak bardzo Ci nie popsuje, to cross, nie mtb. Zmierz u siebie na tym SR wysokość oś-bieżnia... To jest wymiar między osią koła a górą korony widelca, czyli początkiem rury sterowej. Wysokość oś-bieżnia tego CXOne jest taka: 405 mm Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 26 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 Okey, dziękuję. Zmierzę jak wrócę do domu. Wymiar musi być dokładnie taki sam czy jest jakiś dopuszczalny margines "błędu"? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 26 Luty 2018 Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 Najpierw zmierz zanim zamówisz widelec. Różnica do 5cm to raczej nie będzie duży problem. Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 26 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Luty 2018 Czy nie lepiej pasowałby może Mosso M5FCB? LINK Chyba bardziej pod rower trekkingowy niż przełajowy widelec accenta Ewentualnie jeszcze ten LINK Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 7 Marzec 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 Dnia 26.02.2018 o 13:43, SpiderMAN napisał: Najpierw zmierz zanim zamówisz widelec. Różnica do 5cm to raczej nie będzie duży problem. Wysokość oś-bieżnia w moim rowerze z SR Suntour NEX to 485mm... Chyba żaden sztywny widelec się nie nada Accent CX One ma 405mm więc nic z tym nie zrobię. Jakieś pomysły / rady / przykładowe sztywniaki (nawet na Alu) które mogłyby pasować? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 Sporo... Może Force, ten ma 440mm, przy 45mm różnicy, aż tak bardzo nie popsuje się geometria. https://www.centrumrowerowe.pl/widelec-force-mtb-disc-pd6112/?v_Id=90637&gclid=Cj0KCQiAuP7UBRDiARIsAFpxiRIi2aDOHOz1hiDN62BvJNugr3vut5Ih52rUXUi3lBwBC8FC3i9SYlMaAogUEALw_wcB Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 7 Marzec 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 7 minut temu, SpiderMAN napisał: Sporo... Może Force, ten ma 440mm, przy 45mm różnicy, aż tak bardzo nie popsuje się geometria. https://www.centrumrowerowe.pl/widelec-force-mtb-disc-pd6112/?v_Id=90637&gclid=Cj0KCQiAuP7UBRDiARIsAFpxiRIi2aDOHOz1hiDN62BvJNugr3vut5Ih52rUXUi3lBwBC8FC3i9SYlMaAogUEALw_wcB Ale ja potrzebuję do trekkinga koła 28', więc ten nie pasuje http://mossopolska.pl/mosso-m3-pro/ Ten ma 47 cm więc by pasował chyba. Szkoda że karbonowy tylko 43.. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 mtb 29er to koło 28" Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 7 Marzec 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 Jeszcze mam jedno pytanie właściwie - czy w moim typie roweru różnica między karbonem a aluminium będzie znacznie odczuwalna w kontekście pochłaniania drgań, większego komfortu czy lepiej celować w tańsz widelec alu? Jedni mówią że karbon znacznie lepszy, inni negują różnice.. Co do tego Forcea to one mają montaż hamulca na IS, a ja mam Post Mount Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 Alu nie pochłonie prawie nic... karbon się tutaj lepiej sprawdzi. Force ma mocowanie PostMount... Popatrz sobie dobrze na specyfikację i zdjęcia. Odnośnik do komentarza
Atlantis Napisano 7 Marzec 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 Wszędzie pisze "mocowanie zacisku hamulca IS", a nie Post Mount chyba że ja czegoś nie rozumiem Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 7 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2018 Na centrum rowerowym jest napisane na górze PM a na dole IS. Ale grafika potwierdza że na 100% jest to PM Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi