Skocz do zawartości

Problem :Manetki slx , przerzutka 105 , kaseta 11-36 shimano

Veganus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam pytanie , zalozylem nietypowy zestaw korba shimano 105 2x  szybkosci , tylna przerzutka shimano 105 10 x speed , kaseta 11x36  10 speed , manetki shimano slx rapidfire

1 problem to przeskakuje mi najmniejsza zebatka regulowalem kilka godzin i dalej przeskakuje 

2 problem to niedzy 4 i 5  8 i10 prz4eskakuje po 2 biegi .

mam nadzieje ze dam rade z wasza pomoca to wyregulowac jak nie to to kupie nowa przerzutke do tylu .

wiem ze 105 to sprzet do szosowych rowerow ale planuje pomalowac cannona na czarno z czerwonymi dodatkami i 105 mi pasowalo do designu :P 

17916881_1223769154410871_1318151486_o.jpg

17918674_1223770867744033_1181625715_n.jpg

17949884_1223769181077535_134097414_o.jpg

Edytowane przez Veganus
Opublikowano (edytowane)

Nie no.... przerzutka szosowa, manetki MTB.... trochę już przesadziłeś :P
To nie będzie działać

To że masz przerzutkę tylną pod 10 rzędów i manetkę pod 10 rzędów i to od tego samego producenta nie gwarantuje działania.

Dlaczego :| ???

popatrz na dwie poniższe grafiki... obie pokazują przerzutki tej samej grupy i to na tyle samo rzędów (10) jedyna różnica to generacje, jedna to 4600 a druga generacja wyżej 4700

shimano_4600_rmech.jpg

Shimano-Tiagra-4700-przerzutka-2015.jpg

Srebna to model 4600 a czarna 4700 

Popatrz dokładnie w którym miejscu w obu modelach jest śruba do której mocujesz linkę przerzutki.
Jak zauważysz w modelu 4700 (ten niżej) ta śruba jest przesunięta bardziej "do przodu"
Efekt - większa odległość pomiędzy śrubą regulacyjną  a miejscem mocowania linki a co za tym idzie MINIMALNIE inny skok przerzutki przy zmianie biegów,
na większości "biegów" będzie działać .... ale skrajne już raczej nie 

To samo masz u siebie - po prostu Manetka nie jest Kompatybilna z przerzutką

Ten sam problem miałem u siebie

Tylna przerzutka SORA 3x9 (nie pamiętam modelu....) - manetka Shimano 105 (5600) 3x10......... i działało bez zarzutu
ALE
Jak tylko zmieniłem tylną przerzutkę na Tiagra 4700 10rz (najnowsza, też mi bardziej pasowała kolorem) z to przestało to działać jak należy - mimo że Tiagra i 105 były pod 10 rzędów.

Edytowane przez Przemo
poprawki
Opublikowano

Przerzutka 105 i kaseta 11-36? Chyba u Ciebie średni wózek jest, a one obsłużą kasety do 32z. Dodatkową sprawą jest manetka MTB, która z tego co wiem nie będzie działać z przerzutką szosową poprawnie.

Opublikowano (edytowane)

@Przemo Owszem Shimano w swoich nowych grupach (z niższych 105 5800 i Tiagra 4700 na 100%, nie wiem jak z Sorą) szosowych zmieniło ciąg linki. Ale to jedno. Przede wszystkim równolegle z tym Shimano kompletnie zmieniło ciąg w 10-rzędowych grupach MTB. I to nie identycznie. Te manetki najzwyczajniej w świecie nie mają prawa pracować z żadną przerzutką szosową Shimano.  Tu potrzebne są szosowe manetki na prostą kierownicę, przy czym nie z najnowszych grup. Albo, co w Polsce prawdopodobniej będzie łatwiej ogarnąć, przerzutka MTB.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

@Fenthin Święta prawda. 
Moj przykład to tylko pokazanie że nawer wśród grup szosowych trzeba patrzeć na kompatybilność.... a szosa z MTB..... to już kompletnie inna bajka :S

@Veganus Jeżeli lubisz czarne kolory w przerzutkach (tak jak ja... z tego powodu wpakowałem sie w kłopoty z Tiagra4700) to proponuję
Kupić tylną przerzutkę TIagra 4700 - też ma ładny ciemny kolorek (polecam przejść sie do sklepu rowerowego aby przyjrzeć się na żywo ) oraz dokupić do tego manetki Tiagra Rapid Fire 
125092_00_d.jpg

Tym sposobem będziesz miał napęd szosowy a manetki do płaskiej kierownicy.

Nie jestem pewien czy Rapid FIre z Tiagra 4700 obsłuży twoją przerzutkę 105.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to RD-5700, a na to wygląda, nie będzie to działało z SL-4700. Natomiast z SL-4600 powinno bez problemu. Tyle, że to wychodzi jakieś 300zł i wciąż nie ma pewności, czy obsłuży 36T. Lepiej kupić przerzutkę MTB. Za 140zł można spokojnie kupić RD-M610, a za 160 RD-M615.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

zamowilem juz slx 10 speed z dlugim wozkiem , przod zostawie 105 bo dziala bardzo plynnie i moim zdanie wyglada mega , cannon bedzi emalowany proszkowo jeszce nie wiem na jaki kolor denerwuja mnie strasznie pecherzyki pod lakierem . dam foty jak go skoncze

bardzo dziekuje za rady , narazie koncze kilka innhych projektow 

https://www.facebook.com/ThorEbikes/ 

mozna je zobaczyc tutaj 

Dnia 14.04.2017 o 08:24, SpiderMAN napisał:

:facepalm:

Sorry, aleś wymyslił...

Opublikowano

Veganus chodziło mi raczej o nietypowość tego rozwiązania, absolutnie się nie nabijam.

Opublikowano

spoko :) w sumie to wrocilem do rowerow po 20 latach przewry , a od czasu ukrainy , wigry , czy innych pelikanow duuuuzo sie zmienilo . 

poogladalem Sajbajka i zdecydowalem sie kupic rower , potem drugi trzeci ..... nie patrzac czy to road czy mtb czy inny kiedys nie bylo tego tyle  . zaczolem skupowac rozne slx lx xl , alivio i inne deory i ultegry .najpierw to co ma duzo biegow( niewazne jaka zebatka wazne zeby 10 -11 :) potem znow poogladalem S zjabajaka i zaczolem to jakos kompletowac.

czesc wyszla super do czesci musialem zamowic inny kompatybilny osprzet . troche to trwalo i pewni ejeszce bede pytal z gory przepraszam za Noobskie pytania

Moderowany przez Matt:

Odsyłam do regulaminu. Proszę o stosowanie poprawnej polszczyzny. Poprawienie błędu nie zajmie dużo czasu, a wszystkim będzie się wygodniej czytało.

Opublikowano

Ale pisz poprawną polszczyzną...

Odsyłam do regulaminu.

Korekta jest w każdej przeglądarce... ;)

Opublikowano

oki postaram sie , po wielu latach na emigracji mam z tym maly problem :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 17.04.2017 o 22:50, Veganus napisał:

oki postaram sie , po wielu latach na emigracji mam z tym maly problem :) 

Włącz sobie autokorektę ;-) ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2017 o 02:36, Veganus napisał:

1 problem to przeskakuje mi najmniejsza zebatka regulowalem kilka godzin i dalej przeskakuje 

2 problem to niedzy 4 i 5  8 i10 prz4eskakuje po 2 biegi .

mam nadzieje ze dam rade z wasza pomoca to wyregulowac jak nie to to kupie nowa przerzutke do tylu .

Kolego ostatnio w swojej zjazdówce dokładnie tak samo próbowałem. Ale tylko z powodu oczekiwania na nową tylną przerzutkę bo chciało mi się pojeździć rowerem.

Nie da rady, też z godzinę męczyłem się i guzik.

Dnia 14.04.2017 o 09:40, pawel2208 napisał:

Przerzutka 105 i kaseta 11-36? Chyba u Ciebie średni wózek jest, a one obsłużą kasety do 32z

Dokładnie. Bynajmniej u mnie na starej kasecie 11-34 działała bez problemu i myślę że przy odrobinie szczęścia podziałałaby z 36-tką.

A teraz ciekawostka:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-ms3-10rz-11-40-czarna-sunrace,633034.html

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-ms3-10rz-11-42-srebrna-sunrace,584787.html

10-cio rzędowa kaseta o rozpiętości 11-40 i 11-42, a nie znam np przerzutki 10-cio rzędowej ze stajni shimano która wg producenta może obsłużyć tak duże koronki.

N chyba że mnie ktoś naprostuję, to chętnie ... bo by mi odpowiadała taka konfiguracja.

Edytowane przez suchy
Opublikowano
Dnia 31.05.2017 o 21:15, suchy napisał:

Kolego ostatnio w swojej zjazdówce dokładnie tak samo próbowałem. Ale tylko z powodu oczekiwania na nową tylną przerzutkę bo chciało mi się pojeździć rowerem.

Nie da rady, też z godzinę męczyłem się i guzik.

Dokładnie. Bynajmniej u mnie na starej kasecie 11-34 działała bez problemu i myślę że przy odrobinie szczęścia podziałałaby z 36-tką.

A teraz ciekawostka:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-ms3-10rz-11-40-czarna-sunrace,633034.html

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-rowerowe/p,kaseta-ms3-10rz-11-42-srebrna-sunrace,584787.html

10-cio rzędowa kaseta o rozpiętości 11-40 i 11-42, a nie znam np przerzutki 10-cio rzędowej ze stajni shimano która wg producenta może obsłużyć tak duże koronki.

N chyba że mnie ktoś naprostuję, to chętnie ... bo by mi odpowiadała taka konfiguracja.

jest tego masa , ja u siebie do takich kaset uzylem : shimano xt 10 speed , shimano deore 10 speed , shimano stx .

mieszkam w gorach na takie tereny bardzo polecam ta kasete .

tak czy inaczej transformacja Cannondale trwa , fotka w wersji roboczej po jezdzie probnej 30 km . teraz czas na  nowa skrzynka na baterie i sterownik (pierwsza wyszla strasznie krzywo i brzydko) , ale tak to bywa z prototypami .

Nastepnie malowanie calosci dodam fotki koncowe . kaseta 10 speed poszla do innego roweru . Tutaj trafila 7 speed stara i silnik 1500 watt. 

wyglada narazie tragicznie , wiem :)  ale obiecuje to sie niebawem zmieni , malo mam czasu ostatnio . Osiagi natomiast ma calkiem znosne po gorach 30 km i z baterii zeszlo 50% bateria 60v 10ah niewiele mu pomagalem :) , ale pedaleowalem caly czas . przyspieszenie bez pedalowania 4-7 sek do 50 km/h

18901236_1270250303096089_345547753_o.jpg
Opublikowano
21 godzin temu, Veganus napisał:

jest tego masa , ja u siebie do takich kaset uzylem : shimano xt 10 speed , shimano deore 10 speed , shimano stx

Czyli wg Ciebie np pzerzutki:

Shimano Deore RD-M615  lub Shimano SLX RD-M675 

powinny bez problemu obsłużyć takie kasety?

Opublikowano

jutro sprawdze dokladnie jakie przerzutki u mni eobslugiwaly 42 t kasete , i podam dokladnie modele

Opublikowano
Dnia 6.06.2017 o 01:31, Veganus napisał:

jutro sprawdze dokladnie jakie przerzutki u mni eobslugiwaly 42 t kasete , i podam dokladnie modele

I ?? Bo jestem ciekawy tego rozwiąznia.

Opublikowano
Dnia 6.06.2017 o 01:31, Veganus napisał:

i podam dokladnie modele

Nie to żebym poganiał, ale już mnie ciekawość zrzera..:o