Skocz do zawartości

Szytka na obręczy aluminiowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciał bym pojeździć na szytce. Czy można to zamontować na obręczy aluminiowej. 

Jeśli tak to czy każdy klej i taśma do tego się nadaje. No i z jakiej firmy szytkę polecacie . 

Pozdrawiam!

Witam, w sumie fajna sprawa, pomyślę nad czymś takim w bliżej nieokreślonej przyszłości, zakłada się to fajnie, mniej szczypania się niż z oponą i dętką, i takie oponodętki są lżejsze niż osobna opona i dętka, pompuje się to do podobnego ciśnienia, choć gdzieś czytałem, że są nawet modele które można napompować jak tradycyjną szytkę, pozostaje kwestia wytrzymałości obręczy, no ale ciekawe, jak się na tym jedzie.

46 minut temu, Antyszprycha napisał:

Odświeżę kotleta. Kupić koła na szytkę czy oponę, jakie jest wasze zdanie ? Koła karbonowe

Głosuję na oponę. Na myśl o szytce która ulegała przebiciu praktycznie przy każdym wyjeździe dostaję alergii. Co prawda było to 25 lat temu ale nie pokochałam tego rozwiązania.

12 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Odświeżę kotleta. Kupić koła na szytkę czy oponę, jakie jest wasze zdanie ? Koła karbonowe

3 Dni temu razem z zaprezentowaniem nowej grupy Campagnolo, poszło info, że Campa nie będzie robiła już kół z serii Bora w wersji na szytkę (nawet dla pro peletonu). Najnowsze badania wskazują, że bezdętka jest najszybsza (najniższe opory toczenia). Ja bym obstawiał ten kierunek. Szukaj kół gotowych na bezdętke. 

https://www.bikerumor.com/2018/04/09/campagnolo-wheels-go-full-aero-tubeless-in-wind-tunnel-optimized-bora-wto/

Na bezdętce też snejka się nie złapie...Póki co bezdętki jeszcze w szosie czworaczkują. Mają tak samo dużo zalet jak i wad ale faktycznie za x czasu gdy zostaną dopracowane to mają duże szanse wygryźć szytki. Takie Schwalbe wogóle zrezygnowało z produkcji szytek.

Według mnie szanse mają małe ale kto wie co wymyślą :)

Na razie dużo łatwiej zbudować sztywną i lekką obręcz pod szytkę, a to jak by nie było główne zalety kół ;) 

Szczerze to nie próbowałem jazdy w szosie na mleku ale mam pewne obawy bo jak wiadomo ciśnienia są wysokie i przez to jest dużo trudniej niż w MTB.

Ze sztywnością nie ma kłopotu. Ale koło od oponkębędzie zawsze troche cięższe bo potrzebuje rantu na którym musi zapierać się opona. Kwesia tego ile oponka będzie lżejsza od szytki i czy to zrównoważy.

Nawet taka ostoja szytek jak Tufo wypuściła własne opony i podobno szykują się do wypuszczenia tublessów.

Także tutaj pytanie raczej nie brzmi "czy?" tylko: "kiedy" . Zresztą podobnie jak z tarczami w szosie...

No nie wiem, z szosowcami bywa różnie, to zwykle uparte dinozaury nie lubiące zmian :D 

Wiem bo sam też taki jestem, do tego nie lubię tarcz i uważam że do szosy są mi nie potrzebne, w deszczu nie jeżdżę, góry są u nas jakie są więc po co sobie komplikować życie tarczami skoro szczękowe hamują wystarczająco dobrze:), poza tym kto hamuje szosą :D9_9

• Lubię to! 1

To ja mam podobnie 😁. W deszczu nie jeżdze i jeszcze nigdy siły hamowania nie brakowało. Ale za duże pieniądze praktycznie wszyscy więksi gracze w to włożyli by sobie odpuścić.

Bezdętki też nie uważam za lepsze od szytek raczej jako alternatywę która wymaga jeszcze dopracowania. Ale widać mocne parcie ptoducentów zarówno kół jak i opon.

• Lubię to! 1

Campa dopiero wypuszcza 12 rzędowe kasety w najdroższych grupach, shimano jak zwykle jest w tyle, a jakoś trzeba ludzi urobić i zachęcić do kupowania nowych rowerów ;) 

Teraz jest parcie na tarcze, za jakiś czas może będzie jak piszesz i pójdą w bezdętki albo jakieś pełne wynalazki. 

@SzajBajk już takie cudo testuje a ja jestem bardzo ciekaw wyników ;)