Skocz do zawartości

TIAGRA 4700

Mateusz85

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. 

Potrzebuje pomocy, trzeci dzień walczę z regulacją tylnej przezutki Tiagry. Jeżeli ustawie ja że w górę przerzuca dobrze to w dół nie chce z rzucić z dwóch najmniejszych koronek kasety. 

Wymieniłem cały napęd w rowerze. Wszystko to TIAGRA 4700 fabrycznie nowe. Klamkomanetki to Shimano 105 5700 ale wersja tak jak tiagra dziesięcio rzędowa. Linki pancerze wszystko jest nowe. Zmieniłem też suport z Octalink na Holowtech. I tak myślę że to albo klamkomanetki albo trzeba dołożyć podkładka pod suport??? Regulowalem trzy dni bez żadnego efektu. Może ktoś ma podobne doświadczenia?

Klamkomanetki to konkretnie model ST-5700

Tak myślałem że to tu może być problem. Aczkolwiek to nie jest jakiś stary model, ciągnięcia linki powinno być takie same. 

Tiagra 4700 ma inny ciąg niż starsze 10-rzędowe grupy Shimano. Musisz albo zmienić tylną przerzutkę na kompatybilną (wszystkie 7-9 rzędowe oraz starsze 10-rzędowe), albo klamkomanetki na ST-4700.

9 minut temu, Fenthin napisał:

Tiagra 4700 ma inny ciąg niż starsze 10-rzędowe grupy Shimano. Musisz albo zmienić tylną przerzutkę na kompatybilną (wszystkie 7-9 rzędowe oraz starsze 10-rzędowe), albo klamkomanetki na ST-4700.

Czyli wymiana tylnej przezutki na 105 5700 powinna pomoc. To chyba tańsza wersja niż klamkomanetki. 

Ale kasetka może być już ta sama? Rozstaw koronek jest taki sam? 

Dodam że klamkomanetki kupiłem w sklepie i pytałem czy taka konfiguracja zadziała. 

Poniżej moja klamka.

20180224_182054.jpg

Edytowane przez Mateusz85

Kaseta jest taka sama. Tiagra 4700 jest ewenementem wśród 10 rzędowych grup szosowych gdyż uciąg linki ma taki sam jak grupy 11 rzędowe. Tylna przerzutka działa w grupach wyższych, sprawdzałem z 5800.

W takim razie wymiana przezutki na 10 rzędową 105 powinna załatwić sprawę. Dziękuję za pomoc.

24 minuty temu, Nemrod napisał:

Kaseta jest taka sama. Tiagra 4700 jest ewenementem wśród 10 rzędowych grup szosowych gdyż uciąg linki ma taki sam jak grupy 11 rzędowe. Tylna przerzutka działa w grupach wyższych, sprawdzałem z 5800.

Czyli z przednią przezutka jest ta sama historia. Jakoś ją wyregulowałem ale za mało się wychyla na największej tarczy i wozek obciera o łancuch. To moze jednak zmienic klamkomanetki?

W przedniej przerzutce nic nie zmieniono z uciągiem linki. To raczej kwestia regulacji. Najlepiej sprawdzić czy korba weszła do końca w łożysko supportu od strony napędu. Jeżeli tak to regulować...

• Lubię to! 1
2 godziny temu, Nemrod napisał:

W przedniej przerzutce nic nie zmieniono z uciągiem linki.

Skoro chwalą się zastosowaniem dłuższej dźwigni to tez wymagany jest większy uciąg.

Dźwignia jest dłuższa...ale przedłużyli też ramie od samej przerzutki.  Sprawdzałem klamkomanetki tiagry z przerzutkami z dłuższym ramieniem ( 5800, 4700) jak i starsze ( 6700). Po regulacji wszystkie działały bez problemu.

Obecnie w cxie mam. Przerzutkę deore lx 670, też bardzo dobrze działa.

Edytowane przez Nemrod

Dorzucę jeszcze, że dłuższe ramię jest też w FD-5800, ale już FD-5801 która współpracuje z tymi samymi klamkomanetkami ma inną konstrukcję. Długość ramienia to nie jedyny wyznacznik.

To ramię jest aż za długie(4700) Na dużej tarczy z przodu dotyka mi prawie tylnego koła. Spróbuje jeszcze raz ustawić przednią przezutkę. Niby wszystko jest okey ale dałem ja aż 1cm nad dużą tarczą z przodu. Nie książkowa ale w takiej pozycji nic nie obciera. 

Edytowane przez Mateusz85