Vrzechu Opublikowano 23 Lutego 2018 Opublikowano 23 Lutego 2018 Witam Koledzy i Koleżanki! Mam pytanie jak w temacie. Jaki powinien być adapter pod tarczę 180mm na tył do hamulca Shimano jeśli i rama i zacisk mają standard mocowani PM? Pytanie błahe, ale już zgłupiałem. Dysponuję adapterem SM-MA-F180P/P2 i w jednym sklepie mechanik twierdził, że na przód i na tył w tym przypadku będzie właśnie taki adapter a w drugim stwierdzono, że na tył jest inny niż na przód. Pozdrawiam!
remigiusz Opublikowano 23 Lutego 2018 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zadaj sobie pytanie czy adapter który masz umorzliwia ułożenie osi symetrii klocka dokładnie na średnicy tarczy? Coś jak wagon kolejowy na łuku.Ewentualnie można skorygować podkładkami.To żelazna zasada, kto by tam miał pamiętać te wszystkie symbole co do czego.
Franz Mauer Opublikowano 23 Lutego 2018 Opublikowano 23 Lutego 2018 Oznaczenie "F" w Shimano oznacza,że jest to adapter na Front (przód), ale w przypadki PM/PM np. SM-MA-F180P/P2 pasują i na przód i na tym, przynajmniej u mnie tak było Jedynie w przypadku kombinacji IS/PM należy pamietać o oznaczeniach "F - Front" i "R-Rear". Poza tym po założeniu zawsze możesz zobaczyć jak klocki łapią Ci tarczę. Im większa powierzchnią tym lepiej.
Vrzechu Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Opublikowano 23 Lutego 2018 Tak właśnie sądziłem, że F będzie od "Front". Przymierzałem adapter i wydaje się, że praktycznie 90% powierzchni klocka łapie tarczę więc zapewne tak właśnie musi być. Dzięki
Gość Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Z przodu mam coś takiego... http://allegro.pl/baradine-adapter-hamulca-przod-pm-pm-tarcza-180-mm-i7047508342.html ale widziałem, że z powodzeniem montują taki także z tyłu. Edytowane 24 Lutego 2018 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 To jest bardzo praktyczny, choć może nie tak estetyczny adapter. Też taki używam z przodu. Chroni gwinty amortyzatora przed zużyciem 😁 Z tym, że mam chyba tańszą wersję Tektro.
Gość Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Estetycznie nie jest tak źle. Tańsza droższa co za różnica ważne, że spełnia swoją role. Na początku użyłem typowej "wstawki" opisywanej wyżej ale najzwyklej w świecie irytowały mnie te półkuliste podkładki. To dopiero wygląda nieestetycznie Edytowane 24 Lutego 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 Dnia 24.02.2018 o 07:17, PrzeLuka napisał: Z przodu mam coś takiego... http://allegro.pl/baradine-adapter-hamulca-przod-pm-pm-tarcza-180-mm-i7047508342.html ale widziałem, że z powodzeniem montują taki także z tyłu. Adapter przedni 180 to 160mm z tyłu... Analogicznie jest z 203mm przedni, to 180mm z tyłu...
Puncu Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 Nie zawsze. Wszystko zależy czy jest IS na IS, IS na PM czy PM na PM i jaki rozmiar tarczy jest możliwy do zamontowania bez adaptera.
Gość Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 No może nie do końca precyzyjnie napisałem... Fakt. Generalnie trzeba czytać i mierzyć.
Vrzechu Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Finalnie skończyło się na takim samym adapterze na przód i na tył. Elegancko wszystko pasuje nawet regulacja poszła jakoś sprawniej
Franz Mauer Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Dnia 24.2.2018 o 11:22, PrzeLuka napisał: Na początku użyłem typowej "wstawki" opisywanej wyżej ale najzwyklej w świecie irytowały mnie te półkuliste podkładki. Te półkoliste podkładki to klucz do dobrego ustawienia zacisku
Gość Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Wiem ale mnie strasznie irytowały. Ile ja się namęczyłem żeby cokolwiek przy nich zrobić. Mechanik pewnie ze mnie za kiepski ale teraz mam poskręcane na sztywno i wsio działa jak powinno.
Vrzechu Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Opublikowano 2 Marca 2018 @PrzeLuka powiem Ci, że z tymi podkładkami miałem tak samo. Owszem w jednym zacisku poszło sprawnie, ale przy drugim na tych wyoblonych podkładkach przy dokręcaniu zacisk mimo wszystko uciekał. Zdjąłem podkładki i za pierwszym razem dokręciłem. No i fakt faktem nie wyglądają za dobrze... żeby chociaż były czarne
Gość Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 @Vrzechu oksyde kup. http://allegro.pl/oksyda-na-zimno-czernienie-stali-55-g-i5806876531.html
Vrzechu Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Opublikowano 3 Marca 2018 Na wszystko są patenty Dzięki @PrzeLuka
Rekomendowane odpowiedzi