Skocz do zawartości

Bąbel przy kostce bieżnika opony bezdętkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Ostatnio czyściłem oponę z pozostałości starego mleczka. Cały proces przebiegł sprawnie. Opona wyczyszczona trafiła na obręcz i uszczelniła się ponownie bez żadnego problemu. Nadmuchałem ją trochę mocniej, żeby dobrze się ułożyła. Podczas kręcenia kołem zauważyłem nierówność - bąbel/pęcherz przy jednym z klocków bieżnika. Opona to Bontrager Team Issue XR2 tubeless 29x2.20.  Czy miał ktoś taki przypadek? Zastanawiam się nad przyczyną powstania takiej bańki. Boję się to nakuwać, bo takiej wielkiej dziury mleko może nie uszczelnić. Bąbel się powiększa. Reklamować taką oponę?

21QmPaQBEs3cQL74B_VVMAyKLdhkIBGTStvLfXt-

Opublikowano

Możesz to spokojnie przekłuć. Jeśli masz dobre mleczko, powinno załatać oponę. Miałem podobnie u siebie na boku opony. Po przekłuciu okazało się że zgromadziła się tam woda.

Opublikowano

Faktycznie, pomogło! Dzięki za poradę :)

Swoją drogą ciekawe jak się tam dostała woda ....

• 1 rok później...
Opublikowano

Bontrager XR1 expert TLR

Witam, 

W moim przypadku opona bontrager xr1 expert, którą mam od zakupu roweru. Po dolaniu mleka i napompowaniu koła pojawiło się kilkanaście purchli. Przed dolewką mleczka opona była równa, bez wybrzuszeń. Myślałem, że nie da się jej odratować. Poprzekłuwałem. Wypłynęła ciecz. Opona ok. Dziękuję za poradę. Pozdrawiam. Marek.