modzel Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 No właśnie. Dzisiaj odebrałem paczkę z nowym łańcuchem Deore. Fabrycznie jest upaćkany jakimś smarowidłem. Po mojemu to jakoś dużo tego. Zrobić mu szejka z benzyny przez założeniem i potem nasmarować oliwką, czy jak?
Yan Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Tak wyczyścić. Łańcuch jest zabezpieczony na wszelki wypadek żeby nie zardzewiał. Delikatnie nasączyć szmatkę benzyną (tylko żeby nie kapało) i przejechać kilka razy.
RainbowHunterPL Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Wyczyścić ja zawsze czyszcze a potem smaruje swoim smarowidłem
Wiktor00863 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Nie koniecznie od razu rób szejka... Najpierw zrób jak koledzy piszą. Przetrzyj szmatką z jakimś odtłuszczaczem i potem nasmaruj jakimś smarem. Szejka zrób jeśli faktycznie ma dużo tego smaru fabrycznego.
modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dzięki za pomoc Jak już wiem co robić, to pora wymienić łańcuch.
RainbowHunterPL Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 No i udanego kręcenia kilometrów Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Maki Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ja zawsze na nowym lancuchu szejka robilem by zmyc ten smar zabezpieczajacy.
artfal Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ja zwykle biorę jakiś odtłuszczacz lub benzynę ekstrakcyjna i szmatką czyszczę. Kiedyś od razu po wyjęciu z pudełka założyłem łańcuch na rower i mega się ubrudził, aż zaczął spadać.
JaromirJagr Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzień dobry, czy czyścić ze smaru łańcuch, który jest na dopiero co kupionym rowerze? Jeśli tak, dlaczego sprzedawca nic o tym nie wspomina? Jak dokładnie czyścić lancuch ze smaru, tylko z zewnątrz, czy wewnątrz też? Jak nie wyczyszcze wewnatrz to lancuch i tak złapie brud wewnątrz... Pozdrawiam Edytowane 6 Czerwca 2020 przez JaromirJagr
Motke Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 2 godziny temu, JaromirJagr napisał: Jeśli tak, dlaczego sprzedawca nic o tym nie wspomina? Czy kupując kiedyś majtki dostałeś instrukcję "Przed użyciem umyj ..."? 2 godziny temu, JaromirJagr napisał: Jak nie wyczyszcze wewnatrz to lancuch i tak złapie brud wewnątrz. Chcesz jeździć na całkiem suchym bez smarowania? I tak musisz ten łańcuch jakoś nasmarować a raczej naoliwić.
MiśTed Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Nowy łańcuch najlepiej wyszejkować przed założeniem, ponieważ smar zabezpieczający którym jest pokryty bardzo trudno wytrzeć szmatką. Ja pierwszy raz tylko wytarłem łańcuch ( bardzo bardzo dokładnie ), a i tak jak złapał trochę piasku to strzelał przez kilka kilometrów. Po zrobieniu szejka, nasmarowaniu w odpowiedni sposób, i porządnym wytarciu nasmarowanego łańcucha szmatką wszystko działa jak należy.
Aweii Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Odkopię trochę temat 😄 Pierwszy raz w życiu będę wymieniał łańcuch, z rekonesansu nic nie wynikło, bo ludzie są po równo podzieleni miedzy "po prostu założyć", "wytrzeć tylko zewnętrzne ogniwa" a " wyszejkować i nasmarować od nowa". Jako że kupiłem connex'a 800 napisałem do nich z zapytaniem o ich zalecenia. Oto co odpisali: Cytat Dear Mr. A, you do not need to clean the chain. If you do want to degrease it, you must also re-grease or re-oil it afterwards Może komuś pomoże
kaido2 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Ale o tym wiadomo od zarania dziejów, tylko niektórzy z jakiś powodów postępują inaczej tworząc przy okazji nowe terminy rzędu smar transportowy. Tak samo wypowiadało się Shimano, KMC jeżeli chodzi o użycie łańcucha zaraz po wypakowaniu. 2
Rekomendowane odpowiedzi