Przemo Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 Słuchajcie mam małe spostrzeżenie. Mam dwa komplety kół do mojego MTB Pierwszy komplet - na obręczach DTSwiss XR331 Drugi komplet - na obręczach WTB Frequency Team i25 Co do opon to mam takie Schwable Rocket Ron Performance 2.25 (zwijane) Maxiss Ikon 2.2 (zwijanie, nie pamiętam dokładnie ale to ta lekka wersja) Conti. Mountain King 2.2 (zwijane ale wersja najtańsza... dałem 52PLN za sztukę) Schwable Hurricane 2.0 - drutówki No i w czym problem ? Ano Wszsytkie w/w opony jestem w stanie bez pomocy łyżki założyć na obręcze WTB... Mountain King wchodzą ciężko ale da się założyć w "normalnym czasie i wysiłku" bez pomocy łyżki. Natomiast założenie Mountain King'a na obręcz DT to jakaś porażka... jedno koło wymęczyłem w 5 minut a drugie..... nie dałem rady... tak przyszczypnąłem dętkę, że aż 3 dziury wyszły ( dwie próby zakładania) Różne opony zakładałem do różnych rowerów od dziecięcych poprzez trekingi, szosy MTB itp..... więc nie robiłem tego ani pierwszy, ani drugi ani dwudziesty ani trzydziesty raz... przez te 20 lat aktywnego rowerowania trochę tych zmian było. I wiem ..... rant opony na całym obwodzie przesunąć do środka obręczy w to zagłębienie w obręczy. czy też z takimi przypadkami spotkaliście się... jak taką uparte oponę wsadzić na miejsce bez uszkadzania dętki ( lekkie napompowanie dętki w moim przypadku nie pomogło )
Administrator SzajBajk Opublikowano 31 Marca 2017 Administrator Opublikowano 31 Marca 2017 Przemek, spróbuj tego: przed zakładaniem walnij oponę na słońce (pogoda już pozwala), niech będzie dosłownie gorąca, nawilż zarówno stopkę opony, jak i ścianki obręczy (woda z jakimś pieniącym środkiem może pomóc), napompuj koniecznie dętkę, by nabrała kształtu nie "kładła się" na obręczy (ale też nie za mocno), pamiętaj, że na samym środku obręcz ma najmniejszą średnicę (rowek), więc wepchnij na całej długości rant / stopkę opony do środka, niech nie przylega do ścianek obręczy. Zastosowanie wszystkich w.w. powinno dać radę z każdym zestawem obręcz - opona. No chyba, że obręcz jest na 29", a opona 26" 2
Maki Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 Ja kiedyś ten sam problem miałem. Moja propozycja to namocz rant opony woda z mydlłem. Może nie pomoże ale nie zaszkodzi.
Przemo Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2017 17 godzin temu, Maki napisał: Ja kiedyś ten sam problem miałem. Moja propozycja to namocz rant opony woda z mydlłem. Może nie pomoże ale nie zaszkodzi. Tu nie jest problem z bokiem opony. To wygląda tak jakby opona była ciut za mała... tzn. obwód rantu za mały dla tej obreczy. Zresztą tak jak rozmiar całej opony... 2.2 u continentala to jak 2.00 u Schwable Będe jeszcze próbował na nagrzanej oponie oraz kupię taki fajny specyfik Schwable to zakładania opony (miałem kiedyś i się sprawdzał) Narazie Conti wylądowały na szerokich obręczach i tam na razie zostają
revolta1 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Wez obrecz dt na ktora weszla opona king zdejmij opone i zaloz ta druga ktora nie wchodzila .maze jakis problem z jedna opona
Fenthin Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Kwestia jednostkowych połączeń opona-obręcz. Ile się namordowałem, by z Crossride zdjąc Hutchinsony Python, szkoda gadać. Na Alexrimsy DH19 wchodziły i schodziły ręką.
nonz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Też mam wrażenie że obręcze dt są ciut wyższe. Do zakładania problematycznych opon polecam łyżki Continental z tworzywa.
MadOnion Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 No to jest wynik przystosowania obręczy pod system notubes, minimalnie większa średnica wew. części obręczy powoduje trudności z zakładaniem opony, z czasem opona się lekko rozciągnie i będzie ciut lepiej. Trzeb się trochę uzbroić w cierpliwość. Ważne żeby podczas zakładania ten fragment opony który już jest założony był w centralnej części obręczy tam gdzie ma ona najmniejszą średnice (linia szprych) Powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi