Skocz do zawartości

Problem z korbą i przerzutką.

JacekM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może ktoś mógłby mi udzielić rzetelnej informacji w następującej sprawie. Przerobiłem trzyrzędową korbę Alivio m4050 na dwa rzędy w ten sposób, ze w miejsce środkowego blatu zamontowałem duży 40T, a młynek ma teraz 26T. Przerzutka przednia to jakiś SLX, ale nie wiem dokładnie co to za model. Z korbą trzyrzędową pracowała dobrze. Teraz nie mogę jej wyregulować. Mam wrażenie, że śruby regulacyjne wychylenia wodzika mają niewielkie możliwości regulacji. Lewa manetka, to Deore m610 przestawiona na tryb pracy 2s. Czy to w ogóle może zadziałać? Co należałoby może zmienić. Proszę o opinię. Pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem problem leży w tym blacie 40 T. Jak sam stwierdziłeś jest to duży blat nie środkowy.

Opublikowano

Na czym polega wg. Ciebie ten problem. Blat 40T został zamontowany dokładnie w tym samym miejscu co poprzednio środkowy. Przy fabrycznych dwurzędowych korbach mtb w tym miejscu może być blat 38 lub 39T, więc różnica wielkości niewielka.

Opublikowano

Za duży blat, w korbach mtb 2x max 38T, to raz,

a dwa wymień przednią przerzutkę na dwurzędową... z krótszą prowadnicą.

Przerzutkę 3x ciężko jest ustawić do korby 2x... przechodziłem przez to.

Opublikowano

W korbach Sram bywa i 39 zębów, więc różnica minimalna. Widziałbym większy problem w przerzutce choć można znaleźć sporo informacji w sieci, że da się wyregulować trzyrzędową do pracy z korbą 2s poprzez regulację zakresów. Mnie zaskoczyło to, że po przestawieniu manetki na tryb pracy 2s ruch przerzutki jest bardzo ograniczony, podobnie jak możliwości regulacji zakresów. Z moich obserwacji wynika, że ta regulacja jest wręcz minimalna.

Opublikowano

@JacekM Szukasz rozwiązania ale się upierasz, że to co masz powinno działać. Jak wiesz nie działa. Wiem, że różnica jest minimalna ale jednak jest i czasami ma znaczenie. Wyżej masz odpowiedź na Twoje pytanie. 

Opublikowano

Raczej dzielę się wątpliwościami. Dziękuję wszakże, za wszystkie odpowiedzi i chęć niesienia pomocy. Cenię sobie to bardzo. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, JacekM napisał:

Widziałbym większy problem w przerzutce choć można znaleźć sporo informacji w sieci, że da się wyregulować trzyrzędową do pracy z korbą 2s poprzez regulację zakresów.

Pewnie się da, ale Ty oprócz próby dopasowania trzyrzędowej przerzutki do dwurzedowej korby dodatkowo przerabiasz trzyrzędową korbę na dwurzedową. Może tych zmian za dużo na raz?

Edytowane przez Franz Mauer