M.C Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Cześć, w nowym rowerze mam standardowo hamulce Shimano BR-RS505. Dzisiaj przeglądając rower zaciekawiła mnie jedna część, która jakby nie leży dobrze, a przy dociskaniu wychodzi jakby troszke oleju (nie dużo, tylko po prostu jakby mokre było). Dodam, że z tyłu nie ma takiego problemu, więc nie rozumiem czemu ten przedni hamulec nie może mieć równo założonego tego bez szczelin. Edytowane 20 Lutego 2018 przez M.C
KsD Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) To jest gumowa osłonka którą ściągasz jak chcesz odpowietrzać/wymieniać płyn hamulcowy. A to, że po dociskaniu pojawia się olej albo jest słabo dokręcona śrubka pod tą gumką lub po serwisie hamulców nie było dokładnie wytarte. Co do przylegania gumki to nie jest problem, ma za zadanie w jakimś stopniu chronić odpowietrznik. Edytowane 20 Lutego 2018 przez KsD
M.C Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Opublikowano 20 Lutego 2018 Dzięki, w takim razie ściągnę gumkę i sprawdzę czy dobrze przykręcony jest odpowietrznik.
M.C Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Opublikowano 21 Lutego 2018 Sprawdziłem i tylko brudne było, jutro sprawdzę czy nie będzie znowu mokre. Jest jeszcze inny problem. Mianowicie, rower z pudełka już obcierała tarcza i klocek. Przy próbie regulacji, po ostatnich dokręcenich śruby i tak mi wraca do tej złej pozycji. Próbowałem palcami zaprzeć no ale i tak wraca, wykręciłem całkiem śrubki i zakręciłem na nowo i to samo jest. Jakaś krzywa śrubka może być? Dodam, że w Giancie robiłem i bez problemu się ustawiało bo podczas dokręcenia śruby nie ruszała ustawienia.
Franz Mauer Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 Jak ustawiasz zacisk? Luzujesz śruby mocujące,podpompowujesz trochę klamką i na końcu mocno zaciskasz, aby klocki chwyciły tarcżę i na koniec dokreczasz obie śruby mocujące zacisk? Masz podkładki poziomujące pod śrubami mocującymi zacisk? Jeśli nie to podejdź do sklepu rowerowego lub serwisu i zapytaj. Kosztuje to grosze, a czyni cuda. Upewnij się tylko, czy śruby masz odpowiednio długie.
M.C Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Opublikowano 21 Lutego 2018 Robiłem tak jak opisałeś i zawsze wracali do pozycji gdzie ocierało. Plus utrzymanie palcami i zakręcenie jak to nie pomagało, widać jak śruba zmienia pozycję hamulca jak dokręcam do końca. Są jakieś podkładki pod śrubami standardowo. Jest też adapter na 160mm pod nimi.
Franz Mauer Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 Pomiędzy śrubą a zaciskiem hamulca powinny być podkładki jak poniżej tj. jedna wklęsła i jedna wypukła pod każdą. Wtedy nawet jak śruba idzie krzywo to zacisk ustawia się prawidłowo. Kolejność: adapter, zacisk, podkładki, śruby mocujace.
M.C Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) Sprawdziłem i jest jedynie płaska podkładka. Dla próby, poluzowałem śruby i przesunęłem maksymalnie w drugą stronę i probowałem przykrecić. Efekt był takie ze przy dokrecaniu śruba jakby wypchnęła moje ustawianie i zmusiła hamulec żeby wrocił do tej "złej pozycji". Edytowane 1 Marca 2018 przez M.C
M.C Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Tak wygląda ten hamulec. Jeżeli np. można go za mocno dokręcić i śruba wtedy przesuwa go to by miało sens, bo im mocniej dokręce tym bardziej się przesuwa za śrubą. Nagrałem filmik dla potomnych: Po wysłaniu filmiku do sklepu, zaproponowali odesłanie roweru a oni wysłali nowy. Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2018 przez M.C
Antaro Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Może ktoś dokładnie zobrazować na zdjęciu jak powinny iść podkładki w jakiej kolejności? Może jakiś link do tutorialu Shimano PDF? Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Antaro
Rekomendowane odpowiedzi