Skocz do zawartości

Wymiana kasety 11-28t na 11-32t

M.C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zastanawiam się nad wymianą kasety w mojej szosówce. Po pierwszych jazdach przyznaję, że jest mi dosyć ciężko brać teren o nachyleniach 10-15%, które chcąc czy nie chcąc muszę pokonać na moich standardowych trasach. Moje pytanie to czy taka wymiana mi coś da? Jest teraz promocja w CRC na kasetę 105 5800 (posiadam cały osprzęt we właśnie 105 5800)..

Korba jaką mam to 50-34t a łańcuch Shimano CN-HG600-11.

Opublikowano

Wtedy będziesz miał przełożenie nie całe jeden na jeden ,przy ustawieniu jedynka z tyłu z małym blatem. Przy nachyleniu do 15% to i tak sporo mocy będziesz potrzebował, choć napewno odczujesz większą podjeżdżalność. Druga rzecz to czy przerzutka Ci sięgnie, jak nie to będzie potrzebne przedłużenie haka. Łańcuch może da radę może nie, ale i tak będzie go trzeba zmienić. 

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Większa kaseta oczywiście pomoże na takich podjazdach. Dałbym nawet 11-34, jeśli naprawdę często chcesz robić podobne góry.

Jeśli przerzutka ma długi wózek, zmiana kasety działa bez modyfikacji. Jeśli jest krótki wózek, będzie konieczne przedłużenie (tzw. Roadlink). I oczywiście trzeba pamiętać, aby nie robić przekosów z dużego blatu, bo można skasować tylną przerzutkę.

Alternatywą jest zmiana korby na MTB albo wymiana blatów na mniejsze w obecnej. Wtedy jednak stracisz na maksymalnej prędkości kręcenia, tzn. z bólem serca pożegnaj się z rekordami na zjazdach.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, wydaje mi się że w takim razie przemyślę jeszcze raz czy opłacalna wymiana i trzeba troche mocy w nogach dobrać.

Opublikowano

Oczywiście, że zmiana bedzie odczuwalna na plus. Wreszcie to 4 zęby więcej. W przypadku połączenia z blatem 34T przełożenie będzie bardziej miękkie. Jeśli masz przerzutkę z co najmniej średnim wóżkiem (GS) to ogarnie Ci 32T.

Opublikowano

Aktualny wózek to Shimano 105 RD-5800SS. Więc chyba odpada.

Opublikowano

Będzie problem. Będzie wchodzić na 32, ale z dużym oporem. Lepiej nie ryzykować. Jeśli chcesz oszczedzić to może lepiej wsadzić 32T na korbie lub pokombinować z linkiem o którym pisze Andrzej? Ja w MTB miałem z przodu 38/24 i wsadziłem 38/22. Działa bez zarzutów. Koszt zebatki to jakieś 20 zł. Nie wiem tylko czy dobierzesz zębatkę 32T do swojej korby i co da taka zmiana. Musiałbyś zrobić symulację w kalkulatorze przełożeń. Wtedy zobaczyłbyś co da zmiana. 

Opublikowano

Proponuję potrenować, zrzucić parę kg i kombinacje sobie darować ; )

Początki bywają trudne ale... ;]

Opublikowano

Przerzutka z długim wózkiem bez problemu działa z kasetą 32 więc możesz sprzedać SS dołożyć parę zł i kupić SGS - wydaje mi się, że lepsze rozwiązanie niż z ewentualnym Roadlinkiem.

Pytanie czy jeździsz rzeczywiście w takim ostrym terenie, żeby była Ci potrzebna kaseta 32 zęby, to przełożenie na Tatry :). Może, jak piszą koledzy,  trzeba potrenować nogę i  żadne zmiany nie będą potrzebne.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, MadOnion napisał:

Proponuję potrenować, zrzucić parę kg i kombinacje sobie darować ; )

Początki bywają trudne ale... ;]

Ważę 65kg przy 183cm wzrostu. 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, potrenuję i zobacze jak będzie mi się jeździć. Dotychczas miałem Gianta z 36T ząbkami z tyłu i być może się przyzwyczaiłem za bardzo. Zawsze to dodatkowa motywacja, żeby wynaleźć nowe trasy :)

Edytowane przez M.C
Opublikowano

Dasz radę. Połączenie 34 i 28 to już górskie ratio.

Opublikowano

Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc podłączę się tutaj :)

Mam Cannondale Caadx, korbę 46/36 I kasetę 11-28. Ze względu na to, że to gravel /przełaj zastanawiam się nad kasetą 11-34 lub nawet 11-36. Przerzutka 105 GS, więc chyba ogarnie. Jak sądzicie? Czy lepiej zmniejszyć koronę z przodu na np. 32? 

Dzięki za wszelkie podpowiedzi. 

Pozdrawiam Krzysztof 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a ja trochę podepnę się pod temat...złożyłem ostatnio rower crossowy..korby wiadomo duże a kaseta slx 9 zębatek 11-28...i mam odczucie że jest "za ciężko" mam problem z dobraniem odpowiedniej kadencji...mimo to że rower jest szybki ze względu na wąskie opony to bardzo rzadko na prostej drodze wrzucam duży przedni blat z przodu...także myśle nad zmianą na 11-32  nie ze względu na większą ostatnią zębatkę tylko ze względu na to że kolejne zębatki też są trochę większe przez co będzie jechało się lżej a kadencja będzie wyższa...zmieniac czy nie zmieniać ? dodam że mam przerzutkę ze średnim wózkiem

Opublikowano

Ja również planuje taką wymianę z 11/28 na 11/32.

Czy jesteście w stanie określić czy uda się to w moim rowerze?

Fuji Roubaix 1.3 LE 2017

Korba: Oval 520 forged alloy, 52/36T

przerzutka przód: Shimano 105

przerzutka tył: Shimano 105

manetki: Shimano 105, ST-5800

Kaseta: Shimano CS-5800, 11-28

łańcuch: KMC X11L, 11-speed w/ MissingLink

Serwisant powiedział że linka może nie wystarczyć, dlatego podrzucam zdjęcia do waszej oceny.

Z góry dzięki za pomoc.

9ab296f9c3e4de59c0c42ee1dc4edbcd.jpgf81f650fbf6ee62fe66390d92d4f2d53.jpg

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zmień serwisanta ;-) nie z linką mógłby być problem a ze zmieniarka, moze być potrzebne zastosowanie adaptera do haka przerzutki

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Zmień serwisanta ;-) nie z linką mógłby być problem a ze zmieniarka, moze być potrzebne zastosowanie adaptera do haka przerzutki

Byłem w innym serwisie i powiedzieli mi że dałoby się to zrobić, ale musiałbym uważać, zeby przez przypadek nie wrzucić 1 przerzutki z tylu w momencie kiedy jechałbym na dużym blacie z przodu bo rozerwałoby łańcuch albo rozpadła by się przerzutka.

Opublikowano

Jak będziesz zmieniał kasetę to zmień również łańcuch na odpowiednio długi.

Tu masz filmik kolesia który wrzucił kasetę 11-40, i z tego co widać ma problem w okolicach dwóch ostatnich biegów, u ciebie chyba nie powinno być problemu jak chcesz wrzucić mniejsza kasetę.

Opublikowano

Okej, to czy mogę prosić o napisanie krok po kroku co trzeba zrobić (oraz co trzeba kupić) żeby przy kasecie 11/32 wszystko działało tak jak powinno? (jeżeli tak się da).

Pokaże to potem jakiemuś serwisantowi żeby to zrobił bo ja niestety mam obawy do robienia czegoś takiego samemu w nowym rowerze.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

P.S. chyba że znacie kogoś w Katowicach lub okolicznych miastach potrafi to ogarnąć?

Opublikowano

Ja ostatnio wrzuciłem do Cannondale Caadx na 105 zamiast oryginalnej kasety 11-28, kasetę Sunrace 11-36 :). Przerzutka 105 że średnim wózkiem ogarnia to bez problemu. Jedyne co poprawię z czasem, to jak będę zmieniał łańcuch dam że 2 ogniwa dłuższy, bo nie mogę używać dużego blatu z przodu z 36 z tyłu.

Radość jazdy po górach wzrosła wielokrotnie :)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 20.02.2018 o 23:52, M.C napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, potrenuję i zobacze jak będzie mi się jeździć. Dotychczas miałem Gianta z 36T ząbkami z tyłu i być może się przyzwyczaiłem za bardzo. Zawsze to dodatkowa motywacja, żeby wynaleźć nowe trasy :)

Witaj,

i jak rozwinęła się sytuacja, przykoksowałeś czy wymiana była konieczna, jeśli tak jak wrażenia?

Opublikowano
17 minut temu, Łukaszz napisał:

Witaj,

i jak rozwinęła się sytuacja, przykoksowałeś czy wymiana była konieczna, jeśli tak jak wrażenia?

Cześć, po 2-3 miesiącach jazdy na szosie przestałem zwracać na to uwagę, bo noga jednak musiała się przyzwyczaić i pokręcić. W zeszłym roku robiłem "maratony" 100km przez góry i nie miałem najmniejszego problemu. Zacząłem też jeździć tylko na dużym blacie jak jest płasko lub lekkie wzniesienia, więc poprawa jest mega widoczna :)