Skocz do zawartości

Jaką aplikację wybrać?

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kamilw, zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Locus, koniecznie w wersji PRO. Ogrom funkcji, mnogość ustawień, dokładność. Wszystko w jednym!

Oczywiście korzystającym z Endo czy Stravy będzie brakowało społeczności, jednak można sobie robić eksport do Stravy.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Dnia 24.08.2017 o 11:19, PeKa napisał:

Oczywiście korzystającym z Endo czy Stravy będzie brakowało społeczności, jednak można sobie robić eksport do Stravy.

A można z tej aplikacji zrobić eksport na Endomondo ???

Opublikowano

Z tego co pamiętam, bezpośrednio do Endo nie, do gpx i gpx dopiero do Endo. Piszę z pamięci, bo mam nowy telefon i żadnej zapisanej w nim trasy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Iwona

Są dwie opcje.
1. Automatyczny eksport do np. Stravy i synchronizacja ze Stravy do Endomondo poprzez tapirik (czy jakoś tak). Nie wiem jak to działa. Nigdy nie używałem.
2. Wyeksportowanie pliku gpx i ręczny import do Endomondo.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam szukam aplikacji na telefon, która ma dobre dokładne mapy w którą będę mógł wgrać plik  zawodów gpx i żebym mógł tym śladem jechać. Czy w stravie można tak zrobić, bo nie mogę takiej możliwości znaleźć. Czy coś innego polecicie. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, MariuszBie napisał:

Witam szukam aplikacji na telefon, która ma dobre dokładne mapy w którą będę mógł wgrać plik  zawodów gpx i żebym mógł tym śladem jechać. Czy w stravie można tak zrobić, bo nie mogę takiej możliwości znaleźć. Czy coś innego polecicie.

Strava jest bardziej do zapisu trasy. W nawigacji spisuje się dość fatalnie ;) Ale też nie do tego została stworzona.

Moim zdaniem do tego bezdyskusyjnie najlepszą aplikacją jest Locus Map. Tutaj znajdziesz mój opis ze screenami: https://www.1enduro.pl/najlepsze-aplikacje-rowerowe-na-smartfona/

Mapy można wykorzystać w trzech smakach:

• rastrowe ("obrazkowe") mapy turystyczne np. Compass - idealne, jeśli jesteś przyzwyczajony do papierowych. Wada: kosztują po kilka złotych, a szczegółowość nie zmienia się z zoomem (choć dla mnie to akurat plus, bo łatwiej mi wyczuć skalę).
  • mapy wektorowe online w aplikacji - do wyboru jest kilka różnych, m.in. bardzo dobre OSM, 4UMaps, oraz dużo map zagranicznych (np. czeski Shocart). Z większości można sobie za darmo wyciąć kawałek i zapisać offline. Super, jeśli jesteś w nowym miejscu i przypomniało Ci się, że potrzebujesz mapy (wszystko robi się z poziomu apki) ;)
  • mapy wektorowe offline - jeśli chcesz mieć cały kraj offline pod ręką. Np. OpenAndroMaps są bardzo dobre (i darmowe).

Ślad można sobie zaimportować z chmury (Dropbox, Dysk Google - bardzo wygodne), albo oczywiście z pamięci telefonu.

Edytowane przez Wooyek
  • Pomógł 1
Opublikowano

Locus ma jedną irytującą cechę - jeśli nie wykupisz płatnej wersji (32pln) to ekran się blokuje. Jest to mega wkurzające ale dodatkowo mobilizuje do wydania 32pln ;) 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 13.04.2017 o 23:31, Red napisał:

BikeComputer - Mapy offline. Możliwość połączenia z kontem na Stravie. Bardzo dużo wskaźników. Tryb nocny. Można używać jako nawigacji. Obracanie mapy do kierunku jazdy. Obsługuje wszystkie czujniki BT (ANT+ chyba też) prędkości i kadencji oraz pulsu. Planowanie trasy z poziomu aplikacji. Wczytywanie tras z pliku GPX.

sam osobiscie sprawdzilem ta apke wczoraj i na prawde goraco polecam!! 

Nawet przyznam sie ze uratowala mi tylek bo sie zgubilem troszku 😁

Opublikowano
W dniu 20.11.2017 o 12:20, wgi napisał:

Locus ma jedną irytującą cechę - jeśli nie wykupisz płatnej wersji (32pln) to ekran się blokuje. Jest to mega wkurzające ale dodatkowo mobilizuje do wydania 32pln ;) 

Przyznam że z LocusMaps mnie trochę wyleczyło. Nadal używam ale po tym jak na trasie 45km doliczyła sobie 10km albo trasę 3,3km zaplanowała na 6,7km prowadząc po jakichś bezdrożach (serio jechałem do klienta a zamiast po asfalcie prowadziła na piaskową drogę), podchodzę mniej ufnie.