Skocz do zawartości

Jaką aplikację wybrać?

Miloszs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zastanawiam się jaką aplikację wybrać na rower.

Taką żeby pokazywała prędkość, dystans, czas, trasę itd.

Strava, Endomondo, Orux Maps? Polecicie coś?

• Pomógł 1
Opublikowano

ja używam endomondo , przejrzysta, łatwa w obsłudze mi odpowiada.

Opublikowano

w endo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że 90% funkcji jest dostępnych po wykupieniu "premium" 

Opublikowano (edytowane)

A ja używam Stravę. Prędkość, dystans, czas jazdy, czas przejazdu, trasa, tempo, przewyższenia, wszystko panie jest. :D Aplikacja jakby stworzona pod rower. Do tego świat w Stravie podzielony jest na segmenty, na których mierzone są czasy Twojego przejazdu i zestawiane z osiągnięciami innych, co miło drażni nerw rywalizacji i skutecznie zachęca do treningów interwałowych (co chwila jest powód, żeby przycisnąć mocnej, szybciej i ostrzej). Przejrzystość i łatwość w obsłudze moim zdaniem też nie ustępuje nikomu ani niczemu. ;) Dla mnie ta apka to numer jeden.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czy w Stravie można widzieć swoją aktualną prędkośc gdy się jedzie?

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja to robię trochę inaczej, bo przejazd rejestruję na smartwatchu Garmin, a potem z tego urządzenia dane zrzucam przez kompa na Stravę i tam analizuję sobie wszystko już po jeździe. Więc w sumie to nie jestem pewien czy prędkość aktualną Strava podaje na bieżąco. Na pewno jest tam wyświetlany czas jazdy, dystans i prędkość średnia, z tego co pamiętam. Ale aktualnej prędkości chyba raczej nie wyświetla. 

Opublikowano

A jak jest w Endomondo? Jest prędkość, dystans, czas i co jeszcze?

• Pomógł 1
Opublikowano

A tego co pamiętam to Endo wyświetla zawsze trzy zdefiniowane wskaźniki łącznie z pulsem (jak masz pulsometr). Niestety nie ma możliwości pozostawienia włączonego ekranu i nie obsługuje też chyba czujnika kadencji więc użycie jako komputerka rowerowego jest dyskusyjne.

Strava - na plus są segmenty i obsługa czujników stricte rowerowych (kadencja i prędkość, pulsometr, miernik mocy). Obsługa tras (do wgrania/zaprojektowania z poziomu przeglądarki).

Runtastic Mountian/Road Bike - wyświetla mapę (statyczna, nie obraca się do kierunku jazdy). wyświetla cztery wskaźniki, duży wybór parametrówów, obsługuje czujniki prędkości i kadencji oraz pulsometr. Możliwość pozostawienia włączonego ekranu. Możliwość pobrania obszaru offline (do 60MB). Możliwość ustalenia dystansu/czasu treningu. Obsługa tras (do wgrania/zaprojektowania z poziomu przeglądarki).

VeloPal - Sekcje (coś jak segmenty), obsługa pulsometru (nie sprawdzałem jak z prędkością i kadencją ale chyba nie). Konfigurowalny ekran.

BikeComputer - Mapy offline. Możliwość połączenia z kontem na Stravie. Bardzo dużo wskaźników. Tryb nocny. Można używać jako nawigacji. Obracanie mapy do kierunku jazdy. Obsługuje wszystkie czujniki BT (ANT+ chyba też) prędkości i kadencji oraz pulsu. Planowanie trasy z poziomu aplikacji. Wczytywanie tras z pliku GPX.

Crank - Płatna. Kilka definowanych ekranów. Możliwość zmiany kolorów. Fajny tryb "ducha". Obsługuje czujniki prędkości i kadencji oraz pulsometr.

Jest tego więcej ale tylko te sprawdzałem i do czegoś się nadają.

• Pomógł 4
Opublikowano

Kiedyś używałam Endomondo jednak po odkryciu Stravy już tam nie wracam. Bardziej odpowiada mi interfejs, brak wydziwiania w postaci "wchodzenia po schodach, nurkowania czy jazdy na wózku" a same segmenty dają wiele frajdy. Na plus jak dla mnie są także opcje społecznościowe i kluby rowerowe.

Na screenshocie interfejs Stravy. Chyba rzeczywiście nie ma aktualnej prędkości :/

Pozdrawiam :D

Screenshot_2017-04-14-15-28-16.png

Opublikowano

To nie tak że Strava nie wyświetla prędkości aktualnej. Po prostu ta funkcja jest aktywna dla użytkowników Premium. Taka sytuacja.

Opublikowano
20 godzin temu, Łabędź napisał:

Ja to robię trochę inaczej, bo przejazd rejestruję na smartwatchu Garmin, a potem z tego urządzenia dane zrzucam przez kompa na Stravę i tam analizuję sobie wszystko już po jeździe.

Robię tak samo, tylko że dane zrzucam na Endomondo. Ponadto moja nawigacja Mio Cyclo zgrywa dane na MioShare. Tam nie ma jakiś danych statystycznych bardzo rozbudowanych, ale mi to odpowiada. Nic więcej nie potrzebuję.

Opublikowano

Sprawdzałem BikeComputer i jest fajne, ale jakąś dziwną prędkość pokazuje i lokalizację. Albo u mnie coś nie tak z GPS albo coś z apką.

• Pomógł 1
Opublikowano
15 godzin temu, Miloszs napisał:

Sprawdzałem BikeComputer i jest fajne, ale jakąś dziwną prędkość pokazuje i lokalizację. Albo u mnie coś nie tak z GPS albo coś z apką.

Prawdopodobnie lokalizuje Cię na podstawie sieci, bo nie wyszukało sygnału GPS. Jak masz na pasku powiadomień szary znaczek lokalizacji- to znaczy, że nie nawiguje cię na podstawie GPSa. Dopiero biała ikonka mówi, że masz sygnał GPS i lokalizacja jest stosunkowo dokładna. 

Nie licz też, że wskazanie prędkościomierza z GPSu będzie poprawne. Może lepsze telefony lepiej lokalizują i wskazanie prędkości będzie poprawniejsze i stabilniejsze. W przypadku mojego telefonu (LG G2 mini) przy mniejszych prędkościach potrafi wariować. Jadąc 25km/h raz ci pokaże 20, a zaraz 30 :D. Dopiero większe prędkości wskazuje poprawnie, bo zmniejsza się wpływ błędu pomiaru na wynik..

• Pomógł 1
Opublikowano
15 godzin temu, Miloszs napisał:

Sprawdzałem BikeComputer i jest fajne, ale jakąś dziwną prędkość pokazuje i lokalizację. 

Tego typu aplikacje najlepiej spisują się na otwartej przestrzeni. Dużo zależy od urządzenia i od tego jak często aplikacja pobiera dane o pozycji. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Osobiście przetestowałem Locusa / Free / PRO oraz IPBike, Obie aplikacje świetnie konfigurowalne, IPBike jest aplikacją bardziej treningową , natomiast Locus bardziej nawigacją, ilość parametrów możliwych do wyświetlania w tych 2 aplikacjach jest ogromna.

Opublikowano

Przy krótkich jazdach włączam Endomondo lub Stravę, przy długich Orux Maps, po czym gotową ścieżkę eksportuję od razu (z poziomu Oruxa) do Stravy, a dzięki tapiriik.com mam posynchronizowane wszystkie serwisy między sobą, więc na Endomondo też jest :) Do tego Orux Maps jest bardzo mało zasobożerny i działa offline, a do tego można wgrywać różne mapy, typu turystyczne itp. :)

Opublikowano

Ja od samego początku korzystam z endomondo  wystarcza mi. Do zeszłego roku z telefonu , a od tego z Garmina . Dodatkowo do biegania mam zegarek Garmina. Żałuję tylko że nie zastanowiłem się bardziej przed zakupem tego zegarka  nad czym co miałbym i do biegania i na rower , ale nie będę płakał nad rozlanym mlekiem :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michlax93 napisał:

Przy krótkich jazdach włączam Endomondo lub Stravę, przy długich Orux Maps, po czym gotową ścieżkę eksportuję od razu (z poziomu Oruxa) do Stravy, a dzięki tapiriik.com mam posynchronizowane wszystkie serwisy między sobą, więc na Endomondo też jest :) Do tego Orux Maps jest bardzo mało zasobożerny i działa offline, a do tego można wgrywać różne mapy, typu turystyczne itp. :)

Orux Maps jest płatne?

Opublikowano

Orux maps jest darmowe i płatne. Możesz pobrać za darmo że strony ale możesz też kupić płatną wersję  żeby wspomóc twórcę. Ogólnie korzystam i polecam.

Opublikowano
1 minutę temu, artfal napisał:

Orux maps jest darmowe i płatne. Możesz pobrać za darmo że strony ale możesz też kupić płatną wersję  żeby wspomóc twórcę. Ogólnie korzystam i polecam.

Ok, dzięki

Opublikowano
Przed chwilą, Miloszs napisał:

Czy Orux Maps Donate to to samo?

Donate, czyli wspieranie finansowe twórcy. Nie jestem pewnien, ale w 99,9%- TAK. 

Opublikowano

Zainstalowałem Orux Maps, trochę skomplikowane, ale się ogarnie. Jak eksportować przejechane trasy do Stravy?

Opublikowano

Tak wersja Donate to ta o której mówiłem, że wspiera się twórcę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Miloszs napisał:

Jak eksportować przejechane trasy do Stravy?

1. Wchodzisz w "Menage Track/Routers" (ikonka drogi do góry),

2. Zaznaczasz trasę do eksportu, przytrzymujesz na niej palcem, wchodzisz w "Properties", 

3. Klikasz w ikonkę planetki ze strzałką (3 od lewej),wybierasz Stravę, lub inny serwis

• Pomógł 2