Skocz do zawartości

Merida scultura 300

Ladiczka29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam 173cm wzrostu .jaka powinienem wybrać ramę w scultura 300 52lub 50 .Rana (52) rurę górną ma 54,5cm a rura podśodlowa 52cm .Rama (50)Ma 53cm rura gorna,rura podśodlowa 50cm Wiem że sam wzrost niewiele nam powie, ale może ktoś kupił taki rower i wie jak to ugryźć .Dołączę moje rozmiary aed45825e831f43a8f71bbf0ae23d2f8.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wystarczy, że prawidłowo dokonasz pomiaru swojego przekroku. Wzrost już znamy, ale to nie wszystko. Na forum kilka razy poruszany był temat jak prawidłowo dokonać tego pomiaru. Wtedy będziemy w stanie Ci pomóc.

Opublikowano
Wystarczy, że prawidłowo dokonasz pomiaru swojego przekroku. Wzrost już znamy, ale to nie wszystko. Na forum kilka razy poruszany był temat jak prawidłowo dokonać tego pomiaru. Wtedy będziemy w stanie Ci pomóc.
Muj przekrok to 84cm

Opublikowano

No rzeczywiście jesteś pomiędzy rozmiarami Meridy 50 a 52. Jeśli chodzi o szosowy rower, to wolałbym mieć nieco dłuższy i zamontować sobie ewentualnie krótszy mostek, niż kupić mniejszą ramę i mieć problem z tzw. toe overlap.

Osobiście wybrałbym rozmiar 52, czyli efektywna długość górnej rury: 54,5cm - ewentualnie polecam wybrać się do dowolnego sklepu rowerowego i przymierzyć się do roweru innej marki o podobnej geometrii, a przynajmniej długości górnej rury i wysokości główki ramy.

Poczekaj jednak na opinię biegłych "Meridowców" :)

Opublikowano
No rzeczywiście jesteś pomiędzy rozmiarami Meridy 50 a 52. Jeśli chodzi o szosowy rower, to wolałbym mieć nieco dłuższy i zamontować sobie ewentualnie krótszy mostek, niż kupić mniejszą ramę i mieć problem z tzw. toe overlap.
Osobiście wybrałbym rozmiar 52, czyli efektywna długość górnej rury: 54,5cm - ewentualnie polecam wybrać się do dowolnego sklepu rowerowego i przymierzyć się do roweru innej marki o podobnej geometrii, a przynajmniej długości górnej rury i wysokości główki ramy.
Poczekaj jednak na opinię biegłych "Meridowców"
No niestety w mojej okolicy niema tylko na zamówienie ale byl kross vento 4.0 M no i nawet nawet tam jest 53 na53cm

Opublikowano (edytowane)

W rowerach szosowych rozmiar ramy równoważny jest długości górnej rury. Rura podsiodłowa jest mało istotna w tym wypadku. Vento 4.0 w rozmiarze M ma długość górnej rury 55,8cm i główkę ramy 17 centrymetrów --> więc to odpowiednik Scultury w rozmiarze ramy 54.

Edytowane przez _r0adie
Opublikowano
W rowerach szosowych rozmiar ramy równoważny jest długości górnej rury. Rura podsiodłowa jest mało istotna w tym wypadku. Vento 4.0 w rozmiarze M ma długość górnej rury 55,8cm i główkę ramy 17 centrymetrów --> więc to odpowiednik Scultury w rozmiarze ramy 54.
Dokonałem pomiaru i wyszło 53.6 górnej rury jak i dolnej center to center rozmiar 21 w ich tabelce

Opublikowano
Dokonałem pomiaru i wyszło 53.6 górnej rury jak i dolnej center to center rozmiar 21 w ich tabelce

Dokładnie tak jest jak pisałeś odnośnie tego kross vento ja dokonałem pomiaru rury górnej ale nie efektywny rozmiar moja wina to na to wygląda że kross w rozmiarze S a merida 52

Opublikowano (edytowane)

Tak, zgadza się. Musisz się przymierzyć, tym bardziej jak jesteś na granicy dwóch rozmiarów. Wysokość główki ramy w tym KROSS jest adekwatna do główki w MERIDZIE, także będą podobne odczucia jeśli chodzi o rozmiar.

Oczywiście jakbyś miał opcję przymierzenia się do tego Vento w rozmiarze S.

Edytowane przez _r0adie
Opublikowano
Tak, zgadza się. Musisz się przymierzyć, tym bardziej jak jesteś na granicy dwóch rozmiarów. Wysokość główki ramy w tym KROSS jest adekwatna do główki w MERIDZIE, także będą podobne odczucia jeśli chodzi o rozmiar.
Oczywiście jakbyś miał opcję przymierzenia się do tego Vento w rozmiarze S.
No myślę że s to był by już za mały zachaczalbym noga o koło

Opublikowano

No jak tak to bierz Meridę w rozmiarze ramy 52. Jednakże pamiętaj, toe overlap to jeszcze nie koniec świata :) Tym bardziej przy szosówce, gdzie bardzo rzadko pokonujesz ostre zakręty.

Opublikowano
No jak tak to bierz Meridę w rozmiarze ramy 52. Jednakże pamiętaj, toe overlap to jeszcze nie koniec świata Tym bardziej przy szosówce, gdzie bardzo rzadko pokonujesz ostre zakręty.
No też tak myślę ale ten kross jest o 800pl tańszy i osprzęt jest bogatszy sam już nie wiem

Opublikowano

Z którego rocznika ta Merida? Bo jak patrzę po osprzęcie, to jedno i to samo ;)

Opublikowano
Z którego rocznika ta Merida? Bo jak patrzę po osprzęcie, to jedno i to samo
No już tylko 2018 a kross 2017

No już tylko 2018 a kross 2017

Merida 4299 pl a kros 3200pl takie ceny mam w salonie w swoim mieście

Opublikowano (edytowane)

Brałbym Meridę. No i już nowa Tiagra jest w wersji 2018 - ja patrzyłem na 2016. Geometria ta sama jakby co w porównaniu do 2016.

No i lepsza waga Meridy, w przypadku Kross szału nie ma.

Edytowane przez _r0adie
Opublikowano
Brałbym Meridę. No i już nowa Tiagra jest w wersji 2018 - ja patrzyłem na 2016. Geometria ta sama jakby co w porównaniu do 2016.
No i lepsza waga Meridy, w przypadku Kross szału nie ma.
No jak i kross na nowej tiagra tylko rozmiary

Opublikowano (edytowane)

Ehh, domyślnie wyświetlił mi się starszy rocznik. Patologia.

Skoro ten sam bądź podobny osprzęt, wybierz ten który bardziej Ci się podoba i rozmiar, który bardziej Ci podejdzie.

Jak KROSS Vento to nie szedłbym w większy rozmiar niż S w Twoim wypadku. M-ka będzie za duża, a XS-ka stanowczo za mała.

Edytowane przez _r0adie
Opublikowano
No myślę że s to był by już za mały zachaczalbym noga o koło

Więc mam 2 rowerki albo kross vento 4.0 albo scultura 300 w rozmiarze 52 ciężki dylemat od zawsze miałem meride i bliżej jestem tej marce ale licząc fundusze kross wypada cenowo lepiej

Opublikowano

Jak masz budżet to bierz Meridę. Nie ma się co rozwodzić :)

Opublikowano
Jak masz budżet to bierz Meridę. Nie ma się co rozwodzić
Też tak myślę tylko zaś ta rozmiarowka w krossie (S)za mała( M) Oki a merida albo 54 albo 52 masakra

Opublikowano

Ja już bardziej Ci nie pomogę. Musisz wybrać się do sklepu rowerowego i przymierzyć się do rowerów o podobnej geometrii.

Przeanalizuj sobie na spokojnie wszystko to, co pisaliśmy wyżej :)

Opublikowano
Ja już bardziej Ci nie pomogę. Musisz wybrać się do sklepu rowerowego i przymierzyć się do rowerów o podobnej geometrii.
Przeanalizuj sobie na spokojnie wszystko to, co pisaliśmy wyżej
Jasne jakiś zarys jest wielkie dzięki

Jasne jakiś zarys jest wielkie dzięki

Szkoda ze żaden meridowiec się nie wypowiedział

Opublikowano

Tak tu ponoć niestety bywa ostatnimi czasy, że zaawansowani użytkownicy wolą wypowiadać się w tematach typu 'Codziennie jedno zdjęcie' niż zmuszać się do merytorycznych wypowiedzi ;)

Bierz Meridę w rozmiarze ramy 52. Rozmiar ramy 54 (TT=56cm) na 100% będzie za duża.