WojtekWojtek Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Panowie, prośba o sugestię. Mam 180cm wzrostu, noga od wewnątrz 84-85cm. Jaka rama w Kross Vento 4.0 - M czy L? Będę oczywiście się przymierzał, ale może ktoś ma doświadczenie już i sugestie z tymi ramami. Odnośnik do komentarza
noren Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Mam tyle samo i we wszystkich kalkulatorach wychodzi 56 górnej rury, a u Krossa rozmiar M ma tyle. Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 "M" + dłuższy mostek od standardowych 100 mm . Jak będziesz się przymierzał to sprawdź czy nie czepiasz butem wpietym w zatrzask przedniego koła. Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Godzinę temu, GBike napisał: "M" + dłuższy mostek od standardowych 100 mm . Jak będziesz się przymierzał to sprawdź czy nie czepiasz butem wpietym w zatrzask przedniego koła. Z Krossa dostałem poradę, że raczej L. Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 4 godziny temu, WojtekWojtek napisał: Z Krossa dostałem poradę, że raczej L. Proponował bym zmierzyć się i przeliczyć wyniki jakimś kalkulatorem dostępnym w sieci . Następnie kierując się długością rury górnej wybrać rozmiar z tabeli Krossa. Jeżeli będziesz na granicy moim zdaniem powinieneś wybrać ten mniejszy. Sprzedawca sprzedaje zawsze to co chce sprzedać, a nie koniecznie to co pasuje kupującemu. Przerabiałem to na własnej skórze. Jeśli kupisz ramę zbyt dużą to będzie koszmar nie do rozwiązania . Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Spróbuj się pomierzyć i wrzuć wyniki do kalkulatora: https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Tak na pierwszy rzut okaz wydaje mi się, że jednak lepiej by Ci pasował M. Poza tym, z dwóch przypadków nietrafienia z rozmiarem, lepiej jest mieć za mały niż za duży;) Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Zwróć uwag na to, że Kross ma rozmiarówkę trochę zawyżoną. Ich M to inne L Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 6 minut temu, Antyszprycha napisał: Zwróć uwag na to, że Kross ma rozmiarówkę trochę zawyżoną. Ich M to inne L Czyli raczej Kross ma rozmiarówkę zaniżoną w stosunku do innych producentów - ale rozumiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) No tak, zle się wyraziłem...Przymierzając się do Krossa Level R6 w rozmiarze ray 17" czyli ich M miałem ramę za dużą, gdyby mieli rozmiarówkę S czyli 15 cali byłoby cacy.... Znajomy 175 cm wzrostu (nie wiem jak przekrok) kupił krossa w rozmiaróce M gdzie w innuch Markach łapał się na L spokojnie. Tak więc moim zdaniem (odbiegjąc od tematu na chwilkę) uważam, że Kross juz dawno powinien wprowadzić rozmiar S. Ps. Polecam, zajrzeć na stronę canyon...rewelacyjna obsługa i różnorodnśc rozmiarów a i z outletu można dobrze wyrwac maszynę. Dla przykładu (pisałem gdzies na forum dor. szosy) minąłm i 30 termin zwrotu i nie robili problemu z wymianą roweru na inny rozmiar mimo obtarcia korby itd...póxniej widziałe swój rower na outlecie przeceniony o 600 zł...naprawdę polecam Edytowane 16 Lutego 2018 przez Antyszprycha Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) 8 godzin temu, Antyszprycha napisał: No tak, zle się wyraziłem...Przymierzając się do Krossa Level R6 w rozmiarze ray 17" czyli ich M miałem ramę za dużą, gdyby mieli rozmiarówkę S czyli 15 cali byłoby cacy.... Znajomy 175 cm wzrostu (nie wiem jak przekrok) kupił krossa w rozmiaróce M gdzie w innuch Markach łapał się na L spokojnie. Tak więc moim zdaniem (odbiegjąc od tematu na chwilkę) uważam, że Kross juz dawno powinien wprowadzić rozmiar S. Ale mówisz o MTB chyba. A tam ramy nie muszą przekładać się na szosę. Pewnie jednak, że przymierzę się do roweru przed zakupem zgodnie z Waszymi sugestiami, że jednak M powinno być lepsze. 8 godzin temu, Antyszprycha napisał: Ps. Polecam, zajrzeć na stronę canyon...rewelacyjna obsługa i różnorodnśc rozmiarów a i z outletu można dobrze wyrwac maszynę. Dla przykładu (pisałem gdzies na forum dor. szosy) minąłm i 30 termin zwrotu i nie robili problemu z wymianą roweru na inny rozmiar mimo obtarcia korby itd...póxniej widziałe swój rower na outlecie przeceniony o 600 zł...naprawdę polecam Myślałem o ENDURACE AL 6.0. Te rowery bardzo podrożały w stosunku do tego, co było kiedyś. Kiedyś ten model był na grupie 105, a teraz na Tiagrze. A w outlecie trafić na popularny rozmiar M będzie mi ciężko. Edytowane 17 Lutego 2018 przez WojtekWojtek Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Przymierzałem się dzisiaj do Vento 4.0 i Fuji Roubaix 1.3. Fuji podoba się bardziej wizualnie, ma lepszy osprzęt (105 vs Tiagra), ale na Krossie lepiej się siedziało. Fuji przymierzałem rozmiar 56, a Kross w rozmiarze M (53/56). Poniżej rama i wymiary Fuji. Myślicie, że tylko mi się wydawało, czy rzeczywiście Fuji wypada większe? Odnośnik do komentarza
pawela Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 na 180 cm w FUJI powinieneś mieć raczej ramę 54 cm, dlatego siedząc na mniejszym Krossie vento na pewno wydawał Ci się on wygodniejszy druga sprawa geo jakie wrzuciłeś dotyczy modelu roubaix od 2017 czyli można by rzec katalogowych jeśli oglądałeś w sklepie model LE to musisz patrzeć na geo modeli 2015-2016 ponieważ te modele LE mają ramy z poprzednich modeli a to zupełnie dwie różne konstrukcje tu masz poprawną geo modelu LE http://skleprower.pl/fuji-roubaix-13-le-2017-shimano-105-2x11-wyprzedaz-p-76.html Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 2 godziny temu, pawela napisał: na 180 cm w FUJI powinieneś mieć raczej ramę 54 cm, dlatego siedząc na mniejszym Krossie vento na pewno wydawał Ci się on wygodniejszy druga sprawa geo jakie wrzuciłeś dotyczy modelu roubaix od 2017 czyli można by rzec katalogowych jeśli oglądałeś w sklepie model LE to musisz patrzeć na geo modeli 2015-2016 ponieważ te modele LE mają ramy z poprzednich modeli a to zupełnie dwie różne konstrukcje tu masz poprawną geo modelu LE http://skleprower.pl/fuji-roubaix-13-le-2017-shimano-105-2x11-wyprzedaz-p-76.html Takie geo podesłali mi z Fuji Odnośnik do komentarza
pawela Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 to dziwne bo na stronie performancebikes też modele LE mają ramy z poprzedniej generacji ROUBAIX z lat 2015-2016 http://www.performancebike.com/SearchDisplay?categoryId=&storeId=10052&catalogId=10551&langId=-1&sType=SimpleSearch&resultCatEntryType=2&showResultsPage=true&searchSource=Q&pageView=&beginIndex=0&pageSize=24&searchTerm=roubaix#facet:&productBeginIndex:0&facetLimit:&orderBy:&pageView:grid&minPrice:&maxPrice:&pageSize:& Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) No, pewnie masz rację. To jest wersja LE (limited edition) - robiona przez Performance Bike na ramie Fuji (Fuji Roubaix 1.3 LE). Tak mi napisali z Fuji, że oni dali ramę, a spec jest od Performance Bike. Ładny i w świetnej cenie go mieli (grupa 105, włączając w to hamulce grupowe, za 3600 zł), ale jakoś gorzej się na nim czułem. Myślisz, że rama jest istotnie większa od tej w Vento 4.0? Rura górna praktycznie taka sama. Podsiodłowa rzeczywiście trochę dłuższa jest w Fuji. Edytowane 22 Lutego 2018 przez WojtekWojtek Odnośnik do komentarza
pawela Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 przede wszystkim musiałbyś się przymierzyć do rozmiaru M jeśli chodzi o model LE na ramie 2015-2016 bo to rama odpowiednia dla Ciebie, lub do nowego modelu od 2017 czytaj katalogowego w ramie L 56 tu już masz zmienioną geometrię ramy są bardziej slopingowe dla ramy L 56 podsiodłówka ma 52 cm, a długość ramy to 56 krossy mają strasznie wysokie główki dla M masz 175 dla L już 195 cm dla wielu szczególnie tu na forum to plus bo to niby bardziej wygodniej i endurance, dla mnie osobiście minus bo wymusza bardziej wyprostowaną pozycję po czym łapiesz wiatr jak żagiel szosa to chyba z natury rower sportowy i ktoś kto go szuka chce po prostu jeździć szybciej niż na dotychczasowym rowerze, różne jest podejście do roweru ja osobiście mam czas na 2-3 godzinny trening biorę szosę i robię 60-80 km w jakiejś średniej 26-30 zależy od okresu i tyle Odnośnik do komentarza
WojtekWojtek Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 19 minut temu, pawela napisał: przede wszystkim musiałbyś się przymierzyć do rozmiaru M jeśli chodzi o model LE na ramie 2015-2016 bo to rama odpowiednia dla Ciebie, lub do nowego modelu od 2017 czytaj katalogowego w ramie L 56 tu już masz zmienioną geometrię ramy są bardziej slopingowe dla ramy L 56 podsiodłówka ma 52 cm, a długość ramy to 56 Niestety nie ma już tego modelu LE w rozmiarze 54. Tak więc chyba go odpuszczę, bo serce mówi kupuj, ale rozum mówi odpuść. Przymierzę się jeszcze do CAYO AL 105 w rozmiarze 540 M. Tylko ten jest chyba bardzo "sportowy". Odnośnik do komentarza
gandalf Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 I w końcu i mnie to dopadło, chciał bym kupić KROSS VENTO 4.0 2018r, i co strona inaczej podają, mój wzrost to 178 cm i nowa wewnętrzna 77 cm, jaki rozmiar będzie słuszny dla mnie (na stronie jednego ze sklepu widziałem że do 178 jest rozmiar z ramą 20" (51cm) i kołami 28"). Może ktoś z Was coś więcej z tego rozumie i wie jaki rozmiar odpowiedni dla mnie będzie Odnośnik do komentarza
Cris92 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dobrze zmierzyłeś przekrok? Bo u mnie przy 173cm wzrostu jest 79cm przekroku. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 5 godzin temu, gandalf napisał: I w końcu i mnie to dopadło, chciał bym kupić KROSS VENTO 4.0 2018r, i co strona inaczej podają, mój wzrost to 178 cm i nowa wewnętrzna 77 cm, jaki rozmiar będzie słuszny dla mnie (na stronie jednego ze sklepu widziałem że do 178 jest rozmiar z ramą 20" (51cm) i kołami 28"). Może ktoś z Was coś więcej z tego rozumie i wie jaki rozmiar odpowiedni dla mnie będzie Masz stosunkowo krótkie nogi. Szukaj czegoś co ma opadającą górna rurę inaczej rower może być za kratki i będziesz się mostkiem i sztyca z offsetowy ratował. Ale najpierw zmierz się jeszcze raz, polecam metodę framugi i książki w twardej oprawie 😆 Odnośnik do komentarza
dedkam Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Witam, A jaki rozmiar Vento doradzilibyście dla mnie. Moje wymiary to: Actual inseam 86.5 Trunk 66.5 Forearm 34 cm Arm 66.3 cm Thigh 60 cm Lower leg 54 cm Sternal notch 151 cm Total height 183 cm I wynikające z tego odległości wg The Eddy Fit: top tube length 54.6-55 cm seat tube range CC 56-56.5 cm seat tube range CT 57.8-58.3 cm stem length 11.2-11.8 cm BB saddle position 74.1-76.1 cm saddle handlebar 54-54.6 cm saddle setback 6.2-6.6 cm seatpost type not setback Niby normalnie pasują mi L-ki ale z tym Krossem to do końca nie wiem czy wziąć M czy L. Odnośnik do komentarza
pawel2208 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Mam 182cm wzrostu, przekrok 84cm i planuję kupić L (56cm) Odnośnik do komentarza
dedkam Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Tak wiem że Kross podaje tutaj 56 cm dla L. Ale długość efektywna rury to przy tym rozmiarze to już 574 mm. I dlatego mnie to zastanawia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi