Darek2902 Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam i proszę o radę znających się na rzeczy. Udalo mi się bardzo dobrze kupić Orbeę Occam TR H50 2018. Oryginalnie ma montowany z tylu Fox Float DPS Performance, a z przodu Rock Shox Recon RL 130 mm. Rower trailowy i tak mam zamiar go uzywać, z pewnoscią nie pcham się do ostrego DH, mam swoje lata i juz nie to zdrowie (i brawura). Ale niezbyt wysokie i dlugie skoki czy metrowe dropy mi się zdarzają, a wazę prawie kwintal. I teraz - mam fajną ofertę zakupu Rock Shox Revelation RC Debon Air 29” (500€) w 3 wariantach skoku - 120, 130 i 140 mm , wszystkie w tej samej cenie. Co radzicie zóltodziobowi - zostać przy Reconie czy Revelation , a jesli Revelation to z jakim skokiem? Co zyskuję lub tracę zwiększając np. skok na 140? z góry dziękuję za pomoc w rozjasnieniu mi sytuacji i pozdrawiam serdecznie zarazonych szajbą.
Andrzej Sawicki Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Głównie kupujesz grubsze golenie. Zmiana z 32 mm w Reconie na 35 mm w Revelation to konkretna poprawa sztywności. Im więcej jazdy po górach, dropów i skoków, tym bardziej odczujesz tę różnicę. Z tego samego powodu może się przydać te trochę więcej skoku -- zapasu na różne ewolucje w trudnym terenie. Revelation ma też ulepszoną wersję tłumika z Recona. To nie będzie kolosalna zmiana (nie to co Pike), ale zawsze poprawa. Stracisz nieco na zwinności roweru (przyspieszenie, ostre zakręty), bo dojdzie waga i spadnie nieco kąt główki ramy. To jest cena za większą stabilność w terenie. Edytowane 16 Lutego 2018 przez Andrzej Sawicki
Darek2902 Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Opublikowano 16 Lutego 2018 Sliczne dzieki Andrzej za informacje. To moze jednak Pike, chociaz to 200€ wiecej. Zastanawiam się tylko czy warto w moim przypadku wydawac wieksze pieniądze na lepszy widelec, czy przy zupelnie amatorskim uzytkowaniu, bez scigania się, będę umial wykorzystać przewagę jaką dalby Pike. Myslę, ze przy moich aktualnych umiejętnosciach - raczej nie, ale jesli ta zmiana moglaby w pozytywny sposob wplynąć na bezpieczeństwo to juz dla mnie gra warta swieczki.
Andrzej Sawicki Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 Recon RL wystarczy do amatorskiej jazdy. Droższe zabawki będą się lepiej zachowywały w trudnych warunkach -- szczególnie przy wyższej szybkości i w naprawdę trudnym terenie. Sam musisz ocenić, na ile czegoś takiego potrzebujesz.
Rekomendowane odpowiedzi