BlackHawkPL Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Chciałbym w moim rowerze przejść na napęd 1x9. Mam korbę 3 rzędową. Czy jeśli kupię zębatkę Narrow-wide to muszę wymieniać korbę na 1x czy mogę zostać przy korbie 3x ale wyjąć 2 zębatki?
ponczi Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Może być na dotychczasowej korbie. W swoim napędzie tak mam, że wykorzystałem korbę 3 rzędową. Dobrze by było, by środkowe położenie z przodu miało dobrą linie łańcucha. 1
BlackHawkPL Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) A jak sprawdzić czy ta linia jest dobra?? Edytowane 15 Lutego 2018 przez BlackHawkPL
ponczi Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Najprościej, przy założonej kasecie (mając 9 rzędów) sprawdzić czy zębatka 5 kasety, jest w jednej linii z zębatką środkową korby. Wtedy przekosy będą najmniejsze i cały napęd powinien działać poprawnie. Teoretycznie samo odjęcie zębatek z korby i wsadzenie w miejsce środkowej N/W nie powinno nic zaburzyć. Przynajmniej u mnie tak było.
Gość Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Bez problemu do poskładania. Upewnij się tylko jakie BCD masz w korbie żeby potem nie było zdziwienia, że NW nie pasuje. A jak jest linia łańcucha dla danej korby zawsze możesz sprawdzić w manualu. Dla Shimano najczęściej 50 mm (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) mierzone od środka mufy suportu do zębów środkowego blatu ale jak to w życiu bywa teoria nie idzie w parze z praktyką i ja na ten przykład mam 48 mm linii łańcucha. Aby nieco zmienić (skrócić) fabryczną linie łańcucha w 1 x ... można kupić zębatkę z offsetem lub kupić minimalnie krótszy (lub dłuższy jeśli to konieczne) wkład suportu ale upewnić się przy tym trzeba czy zębatka nie będzie wadzić o dolną rurkę w przypadku gdy skracamy linię łańcucha. Sprawa jest nieco trudniejsza przy łożyskach zewnętrznych i tu zostaje właściwie offset. Mimo wszystko przygotuj się, iż napęd będzie głośniejszy. 1 x ... po prostu tak ma.
Franz Mauer Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Do czego chcesz wykorzystać rower z napędem 1x9? Będziesz miał bardzo wąski zakres przełożeń.
Vrzechu Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 @BlackHawkPL ja u siebie miałem w zeszłym roku napęd 1x9 z zębatką NW Dartmoor Trail. Jedyne co mnie zaskoczyło to to, że żeby zębatka pasowała na miejsce środkowego blatu do mojej korby Shimano Deore FC-M442 musiałem nieco spiłować uskok na ramionach pająka. Po tej operacji wszystko elegancko działało i mimo, że przerzutka tylna nie była w technologii Shadow+ to żeby zrzucić łańcuch z blatu to już naprawdę musiałem wjechać na porządne wertepy.
Rekomendowane odpowiedzi