shivetay Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 Czołem i witam wszystkich. Mam pytanko związanie z platformą Zwift. Zauważyłem, że SzajBajk używa tego oprogramowania i chciałem się dowiedzieć co jest potrzebne. Mam trenażer z Decathlonu, najniższy model. Czujniki działające w systemie ANT+ z Cyclo105. Prócz samego abonamentu i czujnika do PC, czy to co mam będzie w stanie obsłużyć Zwifta?
MZoltowski Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 Powinno być. Generalnie potrzeba czujnika prędkości ANT+ i antenki do komputera, niczego więcej, więc wszystko powinno ładnie i zgrabnie śmigać. Musisz tylko poszukać zbliżonego trenażera, żeby zaaplikować podobną krzywą oporu tak, by trening w oparciu o moc szacowaną przez Zwift miał sens.
shivetay Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Opublikowano 31 Marca 2017 hmm. Zatem sam trenażer tez odgrywa dużą rolę. Widziałem propozycje za na stronie odpowiednich trenażerów na stronie, ale chyba nie będę sprawdzał ich cen Ok dzięki za info
MZoltowski Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Z cenami tragedii nie ma Generalnie poszukaj takiego trenażera na liście Zwift który będzie miał zbliżone oporowanie i zbliżoną ilość biegów i jego wybierz w aplikacji jak "Twój". Waty nadal będą wirtualne, jak wszystkie z trenażerów (no dobra, turbomłynki są w tej materii wiarygodne, ale wszystkie trenażery rolkowe, od najtańszych do najdroższych, tylko szacują moc i nie ustalisz jej dokładnie na podstawie tego, co trenażer wskazuje. Wszystko dlatego, że trenażer pokazuje moc, jaką oporuje wg wykresu prędkości (tzw. krzywej oporu), a na prędkość obrotu koła i siłę oporu wpływ ma np. docisk koła do rolki, ilość powietrza w oponie czy bieżnik tej opony), ale relacje będą te same. Czyli, strzelając, jeśli Zwift oszacuje Ci na podstawie testu, że na progu masz 250 W, to jadąc 225 W będziesz jechał na 90% FTP niezależnie od tego czy Twoje FTP ma faktycznie 250W czy jest zupełnie inne. Twoje zadanie to zadbać o powtarzalność warunków - ten sam docisk, ta sama opona, to samo ciśnienie. Jeśli o to nie zadbasz, to nie ważne, czy jeździsz na B'Twin za 300 zł czy na Tacx Bushido za 2000 zł - pomiar mocy będzie nie tylko wirtualny, ale też zupełnie niemiarodajny w relacji do testu i innych jzd. Jeśli wybierzesz trenażer o zupełnie innym oporowaniu, to nagle okaże się na przykład, że wg Zwift jedziesz 90% FTP a faktycznie masz 80% i taki trening będzie po prostu nieefektywny, a wyniki testów niemiarodajne. Edytowane 31 Marca 2017 przez MZoltowski
Przemo Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 No dobra a jak mam zestaw HR + prędkość + kadencja + Moc (Stages) wszystko na ANT+ to czy starczy ten USB Dongle na ANT+ do kompa i śmigamy na ZWIFT ?
Przemo Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 To trza będzie kiedy na forum zrobić temat w sprawie umawiania się na sesje ZWIFT...... może i głównodowodzący Szajbajk się dołączy
Marek Horoś Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 35 minut temu, Przemo napisał: To trza będzie kiedy na forum zrobić temat w sprawie umawiania się na sesje ZWIFT...... może i głównodowodzący Szajbajk się dołączy Dobry pomysł
abw Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Czy jest jakiś voice chat w Zwift czy trzeba to robić przez inne aplikacje?
jakimiuczek Opublikowano 16 Grudnia 2018 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Nie tworząc nowego tematu zadam tutaj pytania poniekąt w temacie. Pierwsze pytanie o nazwy a w zasadzie o skróty w nazwach eventów na Zwifcie. Co oznaczają XRS, WBR, ZBR, EVR, HWC, ZSG, SZR, XRS itd. Drugie pytanie, jestem początkujący i na razie jeżdżę w D (czasem w C uda mi się nie być ostatni 😀) i nie wiem o co chodzi, nieraz jest tak, że wybiorę D i po kilku minutach opuszczam event bo się okazuje że jest to wycieczka dla emerytów, a innym razem w D zasuwają, że ledwo nadążam!? Trzecie pytanie, nie zawsze jest napisane w danym evencie jaki dystans lub jaki wznios. Chyba że jest to związane z pytaniem pierwszym, że dany skrót to nazwa trasy a skądś wiadomo, że ta trasa jest górzysta lub płaska?
tadzikpl Opublikowano 16 Grudnia 2018 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Nazwy to najczęściej skróty nazw organizatorów, np. World Bicycle Relief - WBR. Zawsze jest podana nazwa trasy, ilość okrążeń albo czas trwania eventu. Czasem w D jadą konie, gdy chcesz odpocząć.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
jakimiuczek Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 OK, ale nieraz jest np 3 okrążenia i ani dystansu ani czasu. I takie okrążenie może mieć 5 km albo 20km 🤔
tadzikpl Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Jest to pewien brak interfejsu. Znajdziesz opisy tras na zwiftinsider.comWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Papynsky Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Czy znacie jeszcze jakies inne ptogramy typu Zwift do trenowania w domu, czy Zwift jest tutaj dominatorem na rynku?
nctrns Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 @Papynsky Zależy co masz na myśli. Inne programy do trenowania, ale niekoniecznie z funkcjami "growymi" jak w Zwift, to TrainerRoad, Golden Cheetah, Rouvy, Sufferfest, Kinomap 1
Antyszprycha Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 W dniu 17.12.2018 o 21:13, Papynsky napisał: Czy znacie jeszcze jakies inne ptogramy typu Zwift do trenowania w domu, czy Zwift jest tutaj dominatorem na rynku? Równie dobrze można stworzyć trening w garminie (jeśli posiada funkcje treningu indoor)
Papynsky Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 @nctrns a korzystałeś z tych programów? Z tego co patrzę, to Zwift wydaje sie byc chyba jednak najlepsza opcją z powodu duzej popularności i wsparcia.
nctrns Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Nie mam nawet trenażera Ale wszystko zależy od tego czego potrzebujesz. Trainer Road i Golden Cheetah są dedykowsne do strukturyzowanych, kinomap to trasy wideo, zwift to trochę gra, trochę treningi. Tapatalk'd
Papynsky Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 A to nie wiedziałem, w takim razie duży + za wiedzę.
nctrns Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Ogólnie alternatywy dla Zwift są, ale faktycznie on wydaje się najlepszą opcją. Jak nie jesteś zawodowcem, to jego funkcje treningowe w zupełności wystarczą nawet dość poważnemu amatorowi, a pozostałe funkcje pozwolą się nie zanudzić jeśli nie trenujesz bardzo konkretnie a chcesz podtrzymać formę. 1
nie_pytaj_kto Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Alternatywami jest jeszcze Bkool Indoor oraz VirtuGo (w wersji beta) jednak obie platformy są mało popularne w stosunku do Zwifta
Luki Opublikowano 22 Grudnia 2018 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Drugie pytanie, jestem początkujący i na razie jeżdżę w D (czasem w C uda mi się nie być ostatni ) i nie wiem o co chodzi, nieraz jest tak, że wybiorę D i po kilku minutach opuszczam event bo się okazuje że jest to wycieczka dla emerytów, a innym razem w D zasuwają, że ledwo nadążam!?Jest jeszcze w opisie zwykle Ride albo Race. Ride to zwykła jazda w grupie lub trening więc grupa D może jechać wolno. Natomiast Race to wyścig i tam każdy ciśnie ile może od poczatku, więc nawet w D czasami nas zostawią na końcu bo nie wytrzymamy tempa.Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Sosen Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Witam wszystkich Jestem początkującym użytkownikiem zwift i trenażera Wahoo KICKR. Włączam trening zaczynam jechać rozgrzewkę w kadencji ok. 80. Na początku w czasie rozgrzewki jadę z zadaną mocą, ale jak zaczyna wchodzić strefa z wyższą mocą to jadąc w tej samej kadencji nie bardzo wchodzi wyższe obciążenie. Po 2 czy 3 zmianach strefy mocy mam wrażenie że obciążenia wchodzą z opóźnieniem minutowym lub większym. I tak np. kiedy mam jechać 3 minuty 170 w to obciążenie takie załącza się już po tym interwale kiedy mam jechać 120 w. Nie wiem co mam zmienić w ustawieniach. Zaznaczam że tryb ERG mam włączony. Kiedy jadę wyścig wszystko jest w porządku. Chciałbym jeszcze dodać, że kiedy wchodzę w treningi to nie pokazuje mi opcji używania trybu ERG tak jak widziałem to na różnych filmikach. Natomiast w aplikcji Zwift Companion w trakcie treningu ta opcja jest dostępna. Nie wiem czy to jakiś problem z opcjami trenażera, czy w internecie są jeszcze filmiki ze starszą wersją zwift, a teraz już jest automatycznie włączona opcja ERG i dlatego mi jej nie pokazuje. Edytowane 22 Marca 2021 przez Sosen
Rekomendowane odpowiedzi