Skocz do zawartości

Pomoc w identyfikacji suportu

Szelbi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety wyrobiło się jedno łożysko. Próbowałem go jeszcze ratować płucząc go w benzynie i nakładając nowy smar, ale to nic nie dało. To jest jakieś mocno niestandardowe łożysko i nie da się tego nigdzie dostać więc chyba jestem zmuszony zmienić suport. Tylko pytanie jak mam tego szukać?
Rower to GT Ruckus UF z 2008 z BMX'ową korbą.

IMAG1164.jpg IMAG1166.jpg IMAG1169.jpg IMAG1181.jpg
Opublikowano
16 godzin temu, Szelbi napisał:

więc chyba jestem zmuszony zmienić suport. Tylko pytanie jak mam tego szukać?
Rower to GT Ruckus UF z 2008 z BMX'ową korbą.

Najpierw zmierz szerokość tego suportu. Najprawdopodobniej będzie to 68 mm, ewentualnie 73 mm. Gwint to pewnie BSA. Mocowanue korby to chyba octalink ale mogę się mylić. Zmierz jeszcze długość całej osi.

Opublikowano

Z pewnością nie jest to Octalink bo w specyfikacji wyraźnie jest napisane że oś jest Cr-Mo. A mufa jest w standardzie Mid typowym dla BMXów.

Opublikowano

@Fenthin

Dzięki. To faktycznie wygląda jakby miało być tym czego szukam. Co do dostępności to akurat widzę, że sklep w moim mieście jest partnerem tej sieci więc skoczę się tam na dniach.
Najgorzej, że zamiast zapłacić 5zł za jedno łożysko będę musiał zapłacić 95zł :( No ale chyba nie ma innego wyjścia

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jest szansa, że coś źle zmierzyłeś i można by sprawdzić, czy nie dałoby się tam wstawić łożyska 6804 / 61804. Ewentualnie, widziałem jeszcze kiedyś przeróbkę z suportu HT2, tam wchodziło chyba łożysko 6904/61904. Tylko wymagało to dłuższej osi korby. 

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Byłem w sklepie gdzie zajmują się tylko łożyskami i facet powiedział, że ewentualnie w grę wchodzi tylko tokarka bo są szersze, ale takiego łożyska nigdzie nie dostanę. I chyba miał rację bo z oznaczenia mojego łożyska(20319-2RS) nawet nie mogę znaleźć jego wymiarów w necie..

Opublikowano

Standardowych łożysk o takim oznaczeniu po prostu nie ma. Skoro faktycznie ma 31mm, to rzeczywiście tylko tokarka.

Opublikowano

Czyli dobrze to rozumiem, że jeśli dobrze zmierzyłem grubość osi to nie ratuje mnie nawet ten suport, który podesłałeś i moją opcją jest tylko tokarka albo wymiana suportu wraz z całą osią i korbą?

Opublikowano (edytowane)

Oś jest osadzona bezpośrednio na łożyskach? I ma 20mm? No to albo nowy suport i oś, korba chyba powinna pasować (ale uprzedzam, że na na sprzęcie BMX się niestety słabo znam), albo wymienione przez Ciebie dwa rozwiązania.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Tak, bezpośrednio. To śmieszne w takim razie... Kto wymyśla takie standardy

Nie ma jakiejś możliwości żeby odnowić takie łożysko? Da się je otworzyć i ja pewnie trochę nieudolnie, ale wymieniłem stamtąd smar, choć nic to nie dało.

Opublikowano

Standardy powstają, żyją i umierają. Odnowić się tego nie da, jedynie ratować poprzez wymycie i wymianę smaru. Ale skoro to wykonałeś, zostaje jedynie wymiana.

Opublikowano

No nic, chyba w takim razie czeka mnie wymiana suportu + korby, bo zauważyłem, że zębatka chodzi krzywo i jest mocno zjechana w jednej części.
Prosiłbym o pomoc w doboru komponentów/standardu. Korbę myślę że będę szukał raczej używaną, chyba też bmx'ową.

Wrzucam pomiary starych gratów
Szerokość mufy: 73mm
Szerokość zewn 39,5-40,5mm
Szer wewn: 33,5mm
Miska wewn 30,8mm
Miska zewn 34,5mm
Łożysko 31x20x9mm
Oś 20mm, długość 150~151mm