Skocz do zawartości

Spodenki dla szczupłych osób

stachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :) Starałem się przejrzeć tematy zamieszczone w tym dziale, jednak jeśli przegapiłem odpowiedź na moje pytanie (widziałem zaznaczone problemy raczej w drugą stronę), to przepraszam :$
Otóż jako, że powoli zbliżają się cieplejsze dni, chciałbym uzupełnić swoją rowerową garderobę. Mam w tym względzie stosunkowo niewielką grupę porównawczą, bo li tylko trzech kompletów, i to nie tych z górnej półki. Mianowicie podstawowy model Vezuvio (BCM Novatex), Decathlonowe B'TWIN 500, i Lidlowskie (te ostatnie bez szelek okazały się totalnie nietrafionym zakupem). We wszystkich tych spodenkach mam jednakowy problem, związany z dopasowaniem do mojej sylwetki, niestety lub stety bardzo szczupłej. Otóż o ile nogawki leżą dobrze, i ogólny rozmiar wydaje się w porządku, o tyle wkładka jest dla mnie za duża. Pal licho problemy natury estetycznej (wyglądam jak z przyczepioną z tyłu deską do krojenia), zdecydowanie bardziej esencjonalną kwestią jest komfort użytkowania - wkładki miejscami odstają, miejscami się podwijają, a skutków tego, przy dłuższej jeździe można się łatwo domyślić. Do puenty zatem: czy ktoś borykał się z podobnym problemem? Czy producenci wkładek wykonują je w różnych rozmiarach, czy też ta sama wkładka wszywana jest w spodenki xxl i xs? A może to po prostu kwestia budżetowego wykonania posiadanych przeze mnie ciuchów, i droższe spodenki będą lepiej wyprofilowane. 
Dodam, że mam 168cm i 53kg, jeżdżę na szosie. Celuję w przedział cenowy tak do ok 300-350pln za komplet, i raczej z rodzimej firmy (wszak tych u nas nie brakuje).

Pozdrawiam,
Staszek

Opublikowano

Ja używam i polecam spodenki Castelli z wkładką Kiss 3. Sam jestem dość szczupły (175cm/62kg) i nic mi nie odstaje/ nie przesuwa się. Używam dwóch par od 2sezonów i nie miałem z nimi żadnego problemu. Wkładka jest dość cienka ale za to bardzo wygodna, przynajmniej dla mnie. Mam zimowe spodenki od polskiej firmy Vitesse i tam rzeczywiście wkładka jest dość gruba i większa.

Jak byłem w zeszłe wakacje w sklepie gdzie mieli naprawdę duży wybór spodenek większości znanych producentów to rzeczywiście wkładki castelli są chyba najmniejsze, w ogóle ich się nie czuje :) Polecam sprawdzić może Ci przypasuje i rozwiąże twój problem. A co do cen to wiem że Castelli się ceni ale jak dobrze poszukasz to kupisz spodenki za 200-250zł ( ja swoje dwie pary kupiłem za 210 i chyba 220)

Opublikowano

Dzięki, za podpowiedź. Faktycznie nie tak łatwo wypatrzeć spodenki Castelli w rozsądnej cenie, ale będę polował. Miałeś może do czynienia z wkładką Record Carbon? Widzę, że Vezuvio używa właśnie takich w swoich wyższych modelach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

również jestem szczupły (176 cm, 59 kg) - polecam spodenki włoskiej firmy Lapassione  - wszystko fajnie się układa. W moim wypadku rozmiar spodenek to XS, koszulki S lub XS. Do tego fajny design. Niestety nie jest to ani firma rodzima ani nie należy do najtańszych. ;)

Pozdrawiam,

Grzegorz

Opublikowano

Szczupłą rozmiarówkę ma też Pearl Izumi. Nawet podstawowe spodenki na szelkach ładnie leżą. I mają dobrą (według mnie) długość nogawki.

Opublikowano

Dziękuję za kolejną podpowiedź! Widzę, że podstawowe modele Perl Izumi faktycznie można dostać za rozsądne pieniądze, i na pewno w tym sezonie je wypróbuję. Póki co jadą do mnie spodenki z wyższej serii Vezuvio, z wkładką record carbon, także będę mógł podzielić się swoimi odczuciami z porównania dwóch różnych półek cenowych tego producenta. Sam jestem ciekaw, czy droższa wkładka będzie pasowała lepiej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 3.03.2018 o 11:12, stachu napisał:

Dziękuję za kolejną podpowiedź! Widzę, że podstawowe modele Perl Izumi faktycznie można dostać za rozsądne pieniądze, i na pewno w tym sezonie je wypróbuję. Póki co jadą do mnie spodenki z wyższej serii Vezuvio, z wkładką record carbon, także będę mógł podzielić się swoimi odczuciami z porównania dwóch różnych półek cenowych tego producenta. Sam jestem ciekaw, czy droższa wkładka będzie pasowała lepiej.

zakup udany?

Opublikowano

Jednym słowem dobór takich spodenek to MASAKRA B|

Sam mam 188 i 65kg i to jest waga maratończyków lub fanów obozu na południu Polski :D

Sam testowałem kilku producentów i wszystkie odesłałem z powrotem. Mały rozmiar za mały bo szelki się wbijają oraz cisną nogawki w uda. Duży nie dobry bo są luźne na tyłku oraz nogawki nie opinają nóg. Bardzo ciężko znaleźć idealne spodenki jak ktoś jest wysoki, a szczupły. A wkładki to już w ogóle PARANOJA. Pytałem się firmy Rogelli to mają wkładki jeden rozmiar do wszystkich rozmiarów spodenek tego samego modelu. Bardzo rzadko ktoś w trafi że wkładka pasuje idealnie w kości kulszowe. Większość początkujących rowerzystów nawet nie patrzy czy te kości układają się na wkładce. Mierzą spodnie dobre dobre nie cisną i kupują :D Jeszcze teraz są kretyńskie profilowane wkładki, rożnie cięte gdzie zazwyczaj ładnie wyglądają, a u większości kolarzy nie pasuję pod kości kulszowe. Kupić teraz dobrej firmy spodenki ze zwykłą prostą wkładką bez badziewnych poduszek to cud. To jest wkładka w spodenkach marki Rogelli które kupiłem:

52205ab8be1a46a1.jpg

Zobaczcie gdzie układają się kości kulszowe. Stanowczo za nisko. Rozmiar spodenek mam XL. Na długość szelek i szerokość nogawek spodnie są bardzo dobre ale wkładka to badziew. Podczas jazdy boli mnie lewa część dupska bo zjeżdżam lewą kością po za wkładkę i czuję się jak bym siedział na betonie. Jak by wkładka była mniejsza o te 5cm to było by idealne podparcie. A tak to te 8cm wkładki wystaje ponad siodło i nawet podczas jazdy nie styka się siodełkiem. Więc na grzyb taka duża wkładka ?! B| Spodenki super sprawa ale taka wkładka przekreśla wszystko inne. Jedyne co zrobiłem to w starych dobrych wyprułem pół gumy która uciskała w udzie i tak jeżdżę B| Koszulki, bluzy itp to nie ma problemu ale spodenki to najgorsza rzecz do mierzenia tak samo jak zakup jeansów w sklepie milion rodzajów, krojów, a jak przyjdzie do czego to nie a rozmiaru 9_9

Najlepszym rozwiązaniem jest pojechać do producenta spodenek i zrobić sobie spodenki pod zamówienie. Wtedy wymierzą dokładnie, zrobią odcisk kości kulszowych lub zaproponują różne wkładki zupełnie inne niż te z masowej produkcji w sklepach. Tylko taka usługa kosztuje jak z pięć zwykłych par sklepowych. Ktoś kto widział spodenki przeznaczone dla kadry lub zawodowych zawodników to wie o co chodzi. To są w ogóle inne materiały. Takich się nie kupi w żadnym decathlonie, a i na allegro ciężko 9_9

Opublikowano
12 godzin temu, KUBATRIX napisał:

Jednym słowem dobór takich spodenek to MASAKRA B|

Wypróbuj -> https://www.lapassione.cc/

Mam ten model -> https://www.lapassione.cc/collections/man-collection/products/summer-bib-shorts-classic-black

i jestem bardzo zadowolony, a jestem bardzo chudy - wszystko super leży, nic się nie przesuwa. Można zamówić pełną rozmiarówkę i za free zwracasz rozmiary które Tobie nie pasują.

Na dodatek odpowiada mi ascetyczny design koszulek. :)

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorzo napisał:

Za te cenę lepiej szukać czegoś w Polsce. Przeraża mnie czas i zamrożona kasa jak dojdzie do zwrotów. Wątpię aby zwracali za koszt wysyłki kurierem toż to inny kraj. No chyba że wysyłka listem poleconym ale taka to zapewne zginie po za granicą Polski B|

Opublikowano

Zwracają - sam zamówiłem kilka rozmiarów i koszt wysyłki w obydwie strony kurierem był po ich stronie (dostajesz etykietę dla kuriera zwrotnego). Straciłem tylko około 10 zł na różnicy kursowej. Paczka od nich przyszła po 2 dniach - jakimiś ekspresem chyba wysyłają.

Opublikowano

Po prostu albo ci się udało albo mają magazyn na terenie Polski.

Opublikowano
Dnia 17.03.2018 o 06:30, Red napisał:

Po prostu albo ci się udało albo mają magazyn na terenie Polski.

Nie - paczka z Włoch szła dwukrotnie.

Opublikowano

No to Ci się udało trafić w termin wysyłkowy. Czasami zdarzają się szybkie wysyłki nawet z Szanghaju. Raz lampka przyszła mi po siedmiu dniach drugi egzemplarz po prawie miesiącu.

Opublikowano

Radzę szukać spodenek z wkładką firmy Elastic Interface. Tu lista producentów: http://www.elasticinterface.com/brands/   

Elastic Interface została przejęta przez Assosa dla którego projektowane są specjalne, jedne z najlepszych wkładek na świecie. 

Przy okazji - u nas w sklepie zwrot też jest za darmo :)

Opublikowano

oo, znam to :/ mój facet też jest bardzo szczupły a dopiero zaczynamy się "bawić" w ten sport i póki co mamy wszystko niskobudżetowe, spodenki Decathlonowe, ale dobrze, że jest ten wątek, może mu kupię na urodziny jakieś, które polecacie. Obczajałam lapassione i trochę drogie, ale poszukam tych z wkładką Elastic Interface, bo widzę, że lista producentów jest obszerna :)

Opublikowano (edytowane)

Pojęcie jednych z najlepszych wkładek na Świecie na pewno nie wzbudza zaufania. To tylko spodenki (same nie będą za nas kręcić) i każdy musi trafić na parę takich, które będą pasowały. Ci co dużo i często jeźdzą, wiedzą czego im potrzeba... Niedzielni, zachwycać się będą ,super technologiami. Firmy mają zgoła inne motywy.

A żeby nie było bez przykładu :moje pierwsze spodenki na promocji w granicy 50zł.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano
Dnia 27.03.2018 o 19:47, Antyszprycha napisał:

szczerze polecam spodenki od firmy Raso

Ujeżdżasz jeszcze jakieś inne elementy garderoby od Raso? Korci i nęci mnie ta marka, zwłaszcza koszulki. Warto?

Opublikowano (edytowane)

Koszulke od raso mam tylko zwifta, robioną na zamowienie dla grupy i szczerze powiem, żeto bardzo, ale to bardzo dobrze wykonany ciuch. Rękawki i boki z siatki. Jedyny minus to zaoszczędzony koszt na zamku bo nie jest tak elastyczny aby się układał tylko tworzy fałdy. Koszt koszulki 180 zeta a spodenki przy zamówieniu wraz z koszulką za 297 wyszły.

Ps. Jedyne do czego mógłbym się na siłę dozepić jeśli chodzi o bibshorty to białe szelki, wole czarne :) 

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

Potwierdzam Raso jest dobre jakościowo i na bank  coś dobierzesz. Popatrz na firmę luxa, szyje dla nich raso ale mają fajne wzory i na bank dobierzesz rozmiar. 

Ogólnie włoskie firmy mają rozmiarówki na wycieniowanych kolarzy więc tam jest łatwiej szukaj nalini, santini, castelli, giordana itp. Ale wiadomo tanio nie jest ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Stryjek napisał:

Popatrz na firmę luxa, szyje dla nich raso

O, a o tym to nie wiedziałem.

Opublikowano
Dnia 15.03.2018 o 14:28, Grzegorzo napisał:

zakup udany?

Hej, przepraszam za zwłokę, ale niestety wbrew moim oczekiwaniom droższe nie okazało się lepsze. Choć oczywiście nie do końca, bo już na pierwszy rzut oka wykorzystane materiały są lepsze. Sama wkładka jest jednak identycznej wielkości. Do tego jest jeszcze trochę grubsza, co zapewne przeciętnej osobie zapewnia więcej komfortu. W moim przypadku jednak jest dokładnie odwrotnie, bo układa się jeszcze gorzej :/ 

Zaskoczyły mnie natomiast podstawowe zimowe spodnie z deca. Wkładka wykonana jest tam z cienkiej pianki, która wprawdzie nie wygląda jakoś super, ale za to jest pierwszą, która mi się dobrze układa. Dlatego mimo, że pewnie jej właściwości amortyzujące są nieporównywalnie gorsze od droższych odpowiedników, to w moim konkretnym przypadku spisuje się dużo lepiej: po prostu jej nie czuję, i myślę że tak powinno być.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 27.03.2018 o 19:47, Antyszprycha napisał:

@magietka szczerze polecam spodenki od firmy Raso, nie są zbyt tanie ale zapewniam, że są strasznie dobre a pampers według mnie rewelacyjny !

https://rasowear.com/classic-bib-shorts,75,89.html

to może się skuszę, jeszcze te nie obcierające szelki dołożyły do pieca i chcę je kupić :D faktycznie na zdjęciu wyglądają, jakby miały być bardzo wygodne

Opublikowano

Hej,

po La passione kolejne jakie polecam to Castelli - trafiłem na promocję, przymierzyłem, ładnie wszystko pasowało i kupiłem. Jestem po pierwszej kilkugodzinnej jeździe i jestem bardzo zadowolony.