lowcawodzow Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Cześć, zmieniłem wysłużoną już przerzutkę Shimano XT M8000 na Sram GX 1x11. Dolny zakres wyregulowałem bez problemu, kółko przerzutki jest w tej samej linii co najmniejsza zębatka. Schody zaczęły się, gdy próbowałem ustawić górny zakres. Pomimo tego, że odkręciłem śrubę L do samego końca to i tak wózek przerzutki nie sięga do największej zębatki. Dodam, że mam rower Author Sector 2015 i nie było takiego problemu, gdy była założona przerzutka Shimano XT 10rz, a następnie Shimano XT M8000 11rz. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to wina haka przerzutki. Jest on dość daleko od kasety w porównaniu do innych rowerów. Możliwe ze po prostu przerzutka "nie sięga" do największej zębaki. Tylko, żeby potwierdzić moją tezę trzeba wymienić hak. Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi? Może robię jakiś prosty błąd i nie mogę na to wpaść? Bardzo proszę o pomoc, bo sezon tuż tuż
ponczi Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zmieniałeś może manetkę, przy zmianie przerzutki na dedykowaną SRAMowi? Jeśli tak, to czy linka jest dostatecznie napięta? Hak także można by profilaktycznie wymienić.
lowcawodzow Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Opublikowano 12 Lutego 2018 Manetkę zmieniłem na Sram GX. Przerzutka nie sięga do największej zębatki jak ją napinam ręką, wiec przy maksymalnie napiętej lince byłoby to samo.
Franz Mauer Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) @lowcawodzowDziwne,że Shimano to ogarniało bez problemu, a SRAMowi sporo brakuje...jakby była to przerzutka pod 10s. Jako,że na zdjęciach nie widać i pytanie może wydać się naiwne, więc nie "bij od razu " - czy na niej jest napisane 11 speed? Edytowane 12 Lutego 2018 przez Franz Mauer
lowcawodzow Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Opublikowano 12 Lutego 2018 Haha też miałem podejrzenia, że mi złą przerzutkę przysłali, ale jest napis 11 speed, wiec powinno działać
Franz Mauer Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 No to wygląda na problem z hakiem. Trzeba mieć nadzieję,że jest po prostu krzywy i da się go naprostować lub wymienić. Gorzej, jak okaże się że kształt haka jest nieodpowiedni i trzeba będzie coś sztukować.
lowcawodzow Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Opublikowano 12 Lutego 2018 Hak jest prosty, ale ma dość duży offset (widać na ostatnim zdjęciu). Kształt jest bardzo nietypowy. Jakby ktoś widział gdzie mogę kupić hak pasujący do mojej ramy, ale bez offsetu to byłbym wdzięczny. Chyba najważniejsze jest żeby zgadzał się rozstaw śrub do mocowania do ramy i zeby kształt nie był większy niż w oryginalnym haku.
Franz Mauer Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Poszukaj tu: http://www.rowermot.pl/product-pol-750-Hak-do-ramy-Hak-przerzutki-GH-058.html zawsze mozesz zadzwonić niech Ci pomierzą
lowcawodzow Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Opublikowano 12 Lutego 2018 @Franz Mauer Dzięki za podesłanie linka. Napisałem do nich maila.
Franz Mauer Opublikowano 12 Lutego 2018 Opublikowano 12 Lutego 2018 Oni chyba produkują haki, wiec może zrobią taki jaki Ci potrzebny.
lowcawodzow Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Opublikowano 18 Lutego 2018 Pokombinowałem trochę i znalazłem rozwiązanie w cenie 7 zł. Doczepiłem stalowy hak w miejscu gdzie przykręca się przerzutkę. Musiałem wywiercić dodatkową dziurę w haku, żeby był zamocowany na 2 śrubach i trochę go dociąć. Dzięki temu przerzutka jest bliżej kasety i trochę niżej. Teraz sram gx daje rade z całym zakresem 11 rzędowej kasety. 11-42 (wydaje mi się ze bez problemu przyjmie kasetę 11-46). Jedyny uprgrade jaki zrobię to podmianę śrub na lepsze z nakrętkami samokontrującymi, jak na razie są wkręcone pierwsze lepsze jakie znalazłem w garażu. Wrzucam kilka zdjęć, może kiedyś ktoś będzie miał podobny problem i to chyba jest najprostsze rozwiązanie.
GrochowaMTB Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Przerzutka SRAMa ma jeszcze z tyłu regulacje która zbliża lub oddala przerzutkę od zębatki. U siebie miałem problem z ustawieniem GXa 10 rzędów - bardzo trudno było znaleźć ustawienie takie aby góra i dół działała bez problemów. Albo dolny zakres dobrze chodził albo górny albo na całym zakresie były drobne nieprawidłowości. W końcu ruszyłem tą trzecią regulację i problem jak ręką odjął. Po tym ją odkręciłem tą śrubę nieco przerzutka idealnie lata po kasecie i obsługuje dosyć szeroki zakres przełożeń.
Rekomendowane odpowiedzi