Skocz do zawartości

Continental Sport Contact II - szybko zużyty bieżnik -uszkodzona

piotr.solek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Opona ma dopiero 800km. Jeżdżąc na "maratonach" nie uświadczyłem tak szybko zdartego bieżnika (0.5 mm). Jeżdżę szybko, ale hamuję spokojnie. Rozcięcie  (na oko mniej niż milimetr) na zdjęciu powstała w wyniku poślizgu/gleby jaki zaliczyłem na rondzie. Myślicie, że można na niej jeszcze w miarę bezpiecznie pojeździć? Bardziej ciekawość niż panika mną kieruje.

Nierzadko osiągam prędkość 40-50km/h. Poczytam jeszcze komentarze i specyfikację opony ale chętnie przeczytam jakiś opinie. Te, które do tej pory czytałem nie wspominają o szybko znikającym bieżniku  czy problemach z przebiciami (odpukać nie miałem).

Opona jest dedykowana do miejskiej jazdy.

Zazwyczaj pompuje koło miedzy 90-100psi. Ważę okolo 82kg. 

20180210_124904.jpg

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

trosze poza tematem, w czym taki bieżnik miałby pomóc w porównaniu do opon które go nie posiadają? 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Nath_147 napisał:

trosze poza tematem, w czym taki bieżnik miałby pomóc w porównaniu do opon które go nie posiadają? 

Na początku (póki istnieje)...Przyczepność (niekoniecznie na idealnie gładkiej nawierzchni)? Opory toczenia.. Pokazuje zużycie opony (180 tpi). Na to pytanie do producenta trzeba się udać. Chyba po to dają wymyślne wzorki by coś osiągnąć.

Pod względem zastosowania (opona turystycznych na asfalt) porównują oponę z Vittoria Hyper and Schwalbe Supreme ale ja bym nie mógł jej polecić..choć z lekkim "fitnessem" zauważalnie lepiej (od Marathon GT i Cont Gatorskin) się mi wjeżdża na okoliczne wzniesienia.

Opony były w zestawie z rowerem (nie żebym miał wybór).

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano
8 godzin temu, piotr.solek napisał:

Myślicie, że można na niej jeszcze w miarę bezpiecznie pojeździć?

Myślę, że tak. To co trzyma oponę w ryzach to tkanina (zwana osnową) a nie ta zewnętrzna guma. Jeśli rysa jest na tyle płytka, że nie dosięgła włukien to raczej nie ma obawy, że opona pod wpływem ciśnienia ci strzeli.