KubaJeziorski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 Na wstępie chciałbym wszystkich powitać. Jestem tu nowy. Na co dzień jeżdżę na BMX ale lubię grzebać przy rowerach i dlatego założyłem ten temat. W najbliższym czasie dostanę do regularnego serwisu rower szosowy oparty na osprzęcie Shimano 105. Czego jestem pewien to: 1. Rozebranie tylnej piasty ponieważ bębenek cały czas się "buja". Dokładnie to widać podczas swobodnej jazdy, bez pedałowanie. 2. Najważniejsze: linki i pancerze od napędu. Hamulcowe jakoś tam ogarnę. Teraz co ostatnio oglądałem: Panerz przerzutki: Jagwire LEX L3 Linka przerzutki: Jagwire nierdzewna szlifowana lub Clark's Teflon Co myślicie o tym? Chyba że pakować się w linki i pancerze teflonowe od Clarks'a? Chętnie bym poczytał: kto czego używa, jak długo oraz jaka jest jego opinia. Znalazłem wczoraj ciekawą opcję: Linka przerzutki polimerowa Shimano Dura-Ace. Miał ktoś z tym styczność? Pozdrawiam Kuba
Gość Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 Ja ostatnio zamontowałam u siebie zestaw Jagwire Elite Sealed. Linki są mega gładkie, całość uszczelniona elegancko, a w wewnętrznych rurkach jest bardzo śliski smar. W tym zestawie, w pancerze wpuszcza się rurkę, która przechodzi przez całą długość i wychodzi dopiero przy przerzutce. Wcześniej miałam Jagwire Pro - też uszczelniany system i bardzo ładnie mi to chodziło przez zeszły sezon. Linki w zestawie Pro są pokryte czarnym teflonem i przy kilkukrotnym przykręceniu takiej linki do przerzutki, jednak ta warstwa schodziła. W tym zestawie, nie ma wewnętrznej rurki, ale na odcinkach, gdzie linka jest bez pancerza, nakłada się dociętą odpowiednio rurkę, która nachodzi na wąsy końcówek pancerzy. Też to ładnie zabezpiecza przed brudem, ale nie stanowi takiego ciągłego systemu, jak w zestawie Elite Sealed. Jeśli będę znowu zmieniać pancerze i linki, to wybiorę jednak zestaw Elite Sealed.
Rekomendowane odpowiedzi