Jaszq Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich bardzo serdecznie Naszła mnie ochota na budżetowy, mały, zwrotny rowerek z kołami 24' do poruszania się po mieście czy też lesie. Nie będę nim robił długich tras a jedynie rekreacyjne wypady. Nie stawiam na szybkość czy zakres przełożeń. Ma on być wygodny i fajnie wyglądać. Na co zwrócić uwagę przy zakupie ramy i jaką powinienem dobrać? Na początku chciałem kupić rower dziecięcy i go przerobić ale nie wiem czy biorąc pod uwagę mój wzrost (178cm) to dobry pomysł. Nie chciałbym się nabawić jakiś schorzeń przez złą geometrię. Do wydania mam ok 200zł. Uprzedzając pytania - nie, nie chcę 26 cali ani nic innego.
Gość Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 178 cm wzrostu i rower dziecięcy na kołach 24" to raczej kiepski pomysł.
KubaJeziorski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 Prawda jest niestety bolesna: z tym budżetem to nic nie znajdziesz. Jak byś miał 200zł na samą ramę to szukałbym używanego Darta Two4player i na nim coś budował. Co Cię skusiło aby szukać takiego sprzętu?
Jaszq Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) 4 godziny temu, KubaJeziorski napisał: Prawda jest niestety bolesna: z tym budżetem to nic nie znajdziesz. Jak byś miał 200zł na samą ramę to szukałbym używanego Darta Two4player i na nim coś budował. Co Cię skusiło aby szukać takiego sprzętu? Właśnie ok 200zł mogę przeznaczyć na ramę. W ten weekend siadłem na takim sprzęciku i uświadomiłem sobie, że jest niesłychanie zwrotny i lekki. Mojego roweru pseudo-wyprawowego by mi było szkoda do nauki jeżdżenia na tylnym kole czy skakania a taki mały nadaje się w sam raz. EDIT: W rowerze będzie napęd 1x9 i hamulce v-brake więc to jeszcze bardziej zawęża krąg poszukiwać. Edytowane 11 Lutego 2018 przez Jaszq Skleroza
KubaJeziorski Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Rozumiem. Obstawiam że byś musiał 1000zł uzbierać żeby na używanych częściach coś fajnego złożyć. Będzie trochę szukania ale do nauki będzie super. Ja bym poszedł krok dalej i poskładał singlespeed. Jakiś tam Two4Player chyba już ma poziome haki. Np. przy korbie 22T a przy piaście: driver 10T lub 9T. Microdrive w mtb fajnie wygląda. Takie moje rady. Tobie pozostaje odpalić różne portale aukcyjne/oferty sprzedaży i szukać. Pamiętam jak kiedyś miałem białego Author'a A-Gang 24:00 i szlifierką wyciąłem poziome haki. Dzisiaj trochę to śmieszne ale cóż... Edytowane 11 Lutego 2018 przez KubaJeziorski
Puncu Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 12 minut temu, KubaJeziorski napisał: Jakiś tam Two4Player chyba już ma poziome haki. Ma poziome haki. Nawet można kupić hak do zamontowania przerzutki
Motke Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 12 godzin temu, PrzeLuka napisał: 178 cm wzrostu i rower dziecięcy na kołach 24" to raczej kiepski pomysł. Czemu dziecięcy? Jubilat miał 24" a Wigry 3 jeszcze mniej bo 20".
Rekomendowane odpowiedzi